e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ομιλία ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, στο δείπνο προς τιμήν των Ορθοδόξων Προκαθημένων, ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Φωτογραφίες: neakriti.gr 












Παναγιώτατε, Μακαριώτατοι, Σεβασμιώτατε,
Είναι μεγάλη μας τιμή, φέτος, να είναι σήμερα κοντά μας η οικογένειά σας και η μεγάλη αγκαλιά σας που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά και αισιοδοξία για το μέλλον.
Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή, την εποχή που ονομάζουμε ακαδημαϊκά παγκοσμιοποίηση. Είναι μια εποχή που αλλάζουν πάρα πολλά θέματα με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, έχει πάρα πολλά χαρακτηριστικά μετάβασης και αυτό δημιουργεί σε εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, καινούριες ανάγκες αλλά και ανασφάλειες για το μέλλον τους, για τη τύχη τους. Και ο Λόγος της Εκκλησίας ο παρήγορος, είναι απαραίτητος για να αντλήσουν δυνάμεις για να αντέξουν τον σημερινό κόσμο.
Εμάς, κι εμένα που με τιμάτε σήμερα σαν Υπουργό Εξωτερικών και εκπρόσωπο της χώρας, μας ενώνει μαζί σας αυτό το τρυφερό έργο της φροντίδας των ανθρώπων. Εσεις με το κοινωνικό σας έργο κι εμείς με την δράση μας και τη προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στα όνειρα και στις ελπίδες των ανθρώπων, αποδεικνύουμε ότι κοσμικοί και Εκκλησία μπορούν και πρέπει να πορεύονται μαζί στη θεραπεία των προβλημάτων του Ποιμνίου σας, των πολιτών, για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους.
Εσείς ως Εκκλησία διδάσκετε, και πάντα προτρέπω όλοι μαζί να διδάσκουμε, το αίσθημα της αλληλεγγύης, το αίσθημα της αγάπης και της ανταπόκρισης στην τρυφερή ψυχή των παιδιών, στην ανάγκη των μεγάλων ανθρώπων που αναμετριούνται με την ίδια τη ζωή τους, για την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν και παλεύουν στην καθημερινότητά τους.
Κοσμικοί και Εκκλησία αποτελούμε σε αυτή την κοινή πορεία προς όφελος των ανθρώπων, των πολιτών, του Ποιμνίου σας, έναν κοινό, αδερφικό πόλο που στηρίζεται σε μεγάλες αξίες που θεραπεύετε, που πρεσβεύετε, που κληρονομήσαμε από την αγαθοσύνη, την αγάπη, τη φροντίδα της Εκκλησίας και που πιστεύουμε και πρέπει να ανταποκρίνεται και με την πράξη, τόσο τη δικιά μας όσο και όλων των άλλων.
Παναγιώτατε,
Είναι μία δύσκολη εποχή σήμερα, οι άνθρωποι αναζητούν με την ψυχή τους και το μυαλό τους, απαντήσεις στα προβλήματα της εποχής. Και γι’αυτό πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι αυτή η Μεγάλη Συνάντηση της Ορθοδοξίας θα δώσει ελπίδα, θα γιατρέψει καημούς και θα δώσει τη δυνατότητα να προσευχηθούν οι πιστοί για σας και οι υπόλοιποι πολίτες των χωρών όπου υπάρχουν Ορθόδοξες Εκκλησίες να βρουν ελπίδα, να κατανοήσουν το μήνυμα της Εκκλησίας.
Για μένα προσωπικά είναι μεγάλη τιμή που δεχθήκατε να έρθετε στο σημερινό μας τραπέζι, να κουβεντιάσουμε για το πώς μπορούμε ως δούλοι του λαού να δουλέψουμε για το καλό του και να διασφαλίσουμε την ακόμα καλύτερη διάδοση, μέσα από την πρακτική μας συμπεριφορά, πανανθρώπινων αξιών και όπως πάντα λέω και σε Εσάς και σε άλλα πρόσωπα των Ορθόδοξων Εκκλησιών, είστε ο μέγιστος συνομιλητής μας για την πνευματικότητα, την πνευματική αναζήτηση αλλά και μεγάλο στήριγμα για το κοινωνικό έργο που πρέπει να επιτελούμε όλοι μας.
Σας ευχαριστώ για τη τιμή που μου κάνατε να έρθετε και ευχαριστώ όλους που με την παρουσία τους τιμούν στο πρόσωπό μου την ελληνική Πολιτεία. Υπόσχομαι για άλλη μία φορά πως θα βοηθήσουμε και θα δουλέψουμε και θα στηρίξουμε τις ανάγκες που έχει το Ποίμνιο, τις προσπάθειες που εσείς καταβάλλετε και με μεγάλο σεβασμό αντιμετωπίζουμε, αντικρίζοντας τη δική σας αξιοπρέπεια, την ανάγκη ενότητας της Εκκλησίας και την ανάγκη η Εκκλησία, ο Λόγος της, να ανταποκρίνεται με το έργο της στη συμπεριφορά όλων μας.
Δεν είναι ανάγκη να είναι κανένας καθημερινά θρησκευόμενος, δεν είναι ανάγκη να είναι καν εντός της Εκκλησίας, για να καταλάβει ότι αυτές οι μεγάλες αξίες είναι πανανθρώπινες αξίες και αφορούν όλους, πιστούς και εκείνους που δεν είναι με μία έννοια πιστοί, αλλά με τη συμπεριφορά της ζωής τους είναι άνθρωποι που ζουν ως χριστιανοί, άνθρωποι με ηθικότητα και ηθικούς κανόνες.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη τιμή που μου κάνετε και πάντα να με αγκαλιάζετε με την οικογένειά σας. Είναι μεγάλη η τύχη που έχω στη ζωή μου να παρακάθομαι σε αυτό το τραπέζι με όλους εσάς.
Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για την παρουσία τους.

Μήνυμα ενότητας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Real.gr


Μηνύματα ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών έστειλαν απόψε από τα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στους παριστάμενους στο πλαίσιο του επίσημου γεύματος που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που βρίσκονται στην πόλη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας την οποία χαρακτήρισε κιβωτό της χριστιανικής παράδοσης επισημαίνοντας ότι, «ως εκ τούτου η αρχομένη Αγία και Μεγάλη σύνοδος μας έχει μεγάλη σημασία διότι προσφέρει τη δυνατότητα εκφράσεως της φωνής της Ορθοδοξίας με ένα μήνυμα ισχυρής πίστεως, θυσίας, ελπίδος και ειρηνικής καταλαγής προς τον αλλησπαρασόμενο κόσμο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές Ορθόδοξες εκκλησίες αλλά και στην σημασία της Μεγάλης και Αγίας λέγοντας ότι, « πιστεύομε και ευχόμεθα όπως η αρχομένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συμβάλει καθοριστικώς εις την ενότητα ταύτην και εις την παγκόσμιον προβολήν του μηνύματος της Ορθοδοξίας η οποία δεν αποτελεί πολιτικον μόρφωμα, η φιλοσοφική δοξασία αλλά, την αποκαλυφθείσαν σωτήριον αλήθεια της ζωής της επιγείου και της αιωνίου».

Ο κ Βαρθολομαίος κλείνοντας την αντιφώνιση ευχαρίστησε την Ελληνική κυβέρνηση για την συμβολή της στην πραγματοποίηση της Αγίας Συνόδου ευχήθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της κυβέρνησης υγεία και δύναμη ώστε όπως είπε, «να συμβάλλουν με ενότητα και ομόνοια στην αντιμετώπιση της παρούσης παροδικής κρίσεως για να συνεχίσει ο δημιουργικός αυτός λαός την ειρηνική συνύπαρξή του». Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Προκαθήμενους των Εκκλησιών υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μίλησε με θερμά λόγια για το ρόλο της Ορθόδοξης εκκλησίας επισημαίνοντας ότι, « κοσμικοί και εκκλησία αποτελούμε σε αυτή την κοινή πορεία ένα κοινό αδελφικό πόλο που στηρίζεται στις μεγάλες αξίες της εκκλησίας».

Αναφερόμενος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είπε ότι « πιστεύουμε αυτή η μεγάλη συνάντηση της Ορθοδοξίας να δώσει ελπίδα να γιατρέψει καημούς και να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να δουν με ελπίδα την Ορθόδοξη εκκλησία να κατανοήσουν το νόημα της».

Ο κ Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη εκκλησία και πολιτεία να εργαστούν για την διάδοση των πανανθρώπινων αξιών και χαρακτήρισε την εκκλησία «μέγιστο συνομιλητή για την πνευματικότητα και την πνευματική αναζήτηση αλλά και μεγάλο στήριγμα για το κοινωνικό έργο που πρέπει να επιτελούμε όλοι μας».

Στην προσφώνηση του ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος: «Ήρθαμε να επισκεφθούμε την Κρήτη, όχι απλώς εθιμοτυπικώς, αλλά για να επιτελέσουμε μία μεγάλη Αποστολή»

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 






















«Ήρθαμε να επισκεφθούμε την Κρήτη, όχι απλώς εθιμοτυπικά, αλλά για να επιτελέσουμε μία μεγάλη Αποστολή» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Χανίων σήμερα το απόγευμα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην Κρήτη λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα, για να συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που ξεκινά αύριο στο Κολυμπάρι Χανίων. 

«Η Αγία μας Εκκλησία αποφάσισε Συνοδικώς να γίνει η Μεγάλη Ορθόδοξη συνάντηση των Εκκλησιών μας στην Κρήτη», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε πως «ερχόμαστε με πολύ συγκίνηση και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να δούμε τα προβλήματα του κόσμου της κοινωνίας και της Εκκλησίας και να σταθούμε στο ύψος που πρέπει και αρμόζει στην εποχή μας και στον χριστιανικό μας λαό».

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, μετά παρρησίας, για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στο intv.gr




Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος αποτελεί μιαν εξέχουσα φυσιογνωμία του δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, έναν φωτισμένο Ιεράρχη της σύγχρονης Ιεραποστολής, έναν ευπροσήγορο εκκλησιαστικό άνθρωπο με εξαιρετική ανοικτοσύνη νοός και μιαν ελπιδοφόρα παρουσία "εν γη ερήμω και αβάτω  και ανύδρω"

Σήμερα, δεδομένου μάλιστα του είναι Μέλος της Πανορθοδόξου Γραμματείας και κατ' αυτάς Μέλος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της εν Κρήτη, ο κ. Αλέξανδρος παραχώρησε ιδιαίτατα ενδιαφέρουσα και βαρυσήμαντη συνέντευξη στο intv.gr και στον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, συνεργάτη του αξιόλογου αυτού ιστότοπου. Η σκηνοθεσία της εκπομπής  είναι του Γιώργου Αρβανίτη

Εσείς μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Η ουκρανική Βουλή ζητά Αυτοκεφαλία από το Φανάρι

Πηγή: breafingnews.gr και orthodoxia.info [του Ανδρέα Λουδάρου]

Με συντριπτική πλειοψηφία 245 ψήφων έναντι μόλις 20 που καταψήφισαν, η ουκρανική Βουλή εξέδωσε ψήφισμα – έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη από τον οποίο ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ να λύσει τους δεσμούς τους με το Πατριαρχείο της Ρωσίας.
Το κείμενο που ενέκρινε η ουκρανική Βουλή, συντάχθηκε από τον πρόεδρο της A. Parubiy και ομάδα βουλευτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:
ΕΚΚΛΗΣΗ
Από το Κοινοβούλιο (Verkhovna Rada) της Ουκρανίας προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, Οικουμενικό Πατριάρχη, για τη χορήγηση αυτοκεφάλου για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία
Προς τον Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα κ.κ. Βαρθολομαίο
Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης,

Οικουμενικό Πατριάρχη

Παναγιώτατε!
Αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε Εσάς ως Προκαθήμενο της Αγίας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικό Πατριάρχη λόγω των ειδικών περιστάσεων που επικρατούν σήμερα στη ζωή της Ουκρανίας.
Δυο χρόνια τώρα, η Ουκρανία πάσχει από την ένοπλη επίθεση εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει αναγνωριστεί με τη απόφαση του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας κατά τις 27 Ιανουαρίου του 2015, ως «κράτος-επιδρομέας».
Ενάντια σε όλους τους διεθνείς κανονισμούς, προσάρτησε την Κριμαία. Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ντονμπάς ο οποίος ξέσπασε και σήμερα υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, ο λαός της Ουκρανίας δεν αποδέχεται πλέον την ιδέα της εκκλησιαστικής ενότητας με τον Μακαριότατο Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο ο οποίος όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε τους Ορθόδοξους χριστιανούς της Ουκρανίας που πληγώθηκαν από τη Ρωσική επίθεση, αλλά έγινε ένας από τους κορυφαίους ιδεολόγους του λεγόμενου «Ρωσικού κόσμου» και ως εκ τούτου, ένας από τους αρχιτέκτονες του τρέχοντος υβριδικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.
Στις 26 Ιουλίου του 2008, κατά τη επίσκεψή Σας στη χώρα μας επ᾽ ευκαιρία της 1020ης επετείου του Βαπτίσματος των Ρως του Κιέβου, Εσείς, Παναγιώτατε, στην Ομιλία Σας προς το ουκρανικό έθνος στην πλατεία της Αγίας Σοφίας με σαφήνεια περιγράψατε μερικά θέματα υψίστης σημασίας για την επίλυση του Ουκρανικού εκκλησιαστικού θέματος: την αποκλειστική Σας ευθύνη και την υποχρεωτική Σας αποστολή για τη διατήρηση της εκκλησιαστικής τάξης, για τα μητρικά δικαιώματα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης προς την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, και την αντιμετώπιση της πράξης του 1686, η οποία, όπως το θέσατε, ήταν μια «προσάρτηση (annexation) [της Ουκρανικής Εκκλησίας] στο ρωσικό κράτος.»
Αυτή η ιστορική ομιλία Σας περιείχε και ένα άλλο πολύ σημαντικό για τον Ουκρανικό λαό μήνυμα. Αναφέροντας στην αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην επιθυμία του αυτοκεφάλου εκ μέρους των κυβερνήσεων των νεοσύστατων κρατών της Βαλκανικής χερσονήσου, Εσείς Παναγιώτατε σημειώσατε ότι έχοντας υπόψιν το συμφέρον της εθνικής ακεραιότητας των λαών αυτών και μάλιστα πράττοντας ενάντια στα συμφέροντα της δικής της δικαιοδοσίας, η Κωνσταντινούπολη ευλόγησε το σχηματισμό των τεσσάρων αυτοκέφαλων Εκκλησιών στην Ελλάδα (1850), Σερβία (1831), Βουλγαρία (1945) και Αλβανία (1937).
Παρέμειναν στην καρδιά του λαού μας και άλλα λόγια Σας, σχετικά με την ποιμαντική ευθύνη, που ειπώθηκαν στην πλατεία της Αγίας Σόφιας με αναφορά στη θλιβερή διαίρεση της Εκκλησίας στην Ουκρανία: «Η Μητέρα Εκκλησία έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να διατηρεί εντός της καθιερωμένης Ορθόδοξης παράδοσης κάθε εποικοδομητική και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία για να εξαλειφθούν όσον γίνεται πιο γρήγορα οι επικίνδυνες διαιρέσεις στο σώμα της Εκκλησίας, για να μη γίνεται χειρότερο το κακό για την Αγία Εκκλησία στην Ουκρανία και την Εκκλησία γενικά».
Ενθυμούμενοι αυτά τα λόγια και τιμώντας την Κωνσταντινούπολη ως τον Πρώτο Θρόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, απευθυνόμαστε προς την Υμετέρα Παναγιότητα με το αίτημα να χρησιμοποιήσετε αμέσως τα υπάρχοντα κανονικά δικαιώματά Σας για να ξεπεραστεί η υφιστάμενη στη χώρα μας διαίρεση της Εκκλησίας και να ομαλοποιηθεί το κανονικό καθεστώς της Εκκλησίας της Ουκρανίας στο πνεύμα, αφ᾽ενός μεν της ιστορικής Σας Ομιλίας προς το Ουκρανικό έθνους στις 26 Ιουλίου 2008, αφ᾽ετέρου δε των κανονικών ενεργειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην εξομάλυνση της εκκλησιαστικής ζωής στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Εσθονίας (1996), Βουλγαρίας (1998) και των χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας (2014).
Καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα στην Ουκρανία διατηρήθηκε η μάχη για το αυτοκέφαλο της αρχαίας Μητρόπολης του Κιέβου, η οποία επί επτά αιώνες παρέμεινε μέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και το 1686, με κατάφωρη παραβίαση των κανόνων, προσαρτήθηκε στο Πατριαρχείο Μόσχας. Η ιστορική συνέχεια του αγώνα αυτού που διεξάγεται επί μια τόσο μακρόχρονη περίοδο, καθώς και η δυναμική ανάπτυξη στις δομές της χώρας μας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου, υποδεικνύουν καθαρά ότι η Μόσχα ελπίζει μάταια να διατηρήσει περαιτέρω την Ουκρανία στην τροχιά της επιρροής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το σύγχρονο Πατριαρχείο Μόσχας είναι πάρα πολύ στενά συνδεδεμένο με το κυβερνόν πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία. Στα μάτια της κοινωνίας της Ουκρανίας, αυτό δεν μοιάζει με Εκκλησία, αλλά ως ένα «υπουργείο ιδεολογίας» της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η χώρα μας σήμερα έχει ελάχιστη αξιοπιστία στο εκκλησιαστικό μόρφωμα αυτό. Όλες οι προσπάθειές της να βοηθήσει την υφιστάμενη κρίση στην Ουκρανία από μόνη της, με αγνόηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ολόκληρου του Ορθόδοξου κόσμου, παραμένουν απολύτως απελπιστικές. Αυτό ήταν εμφανές ακόμη και πριν από 16 χρόνια, όταν η Υμετέρα Παναγιότητα έγραψε γι’ αυτό στην επιστολή Σας προς τον τότε Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρο (από 2 Αυγούστου 2000). Και αυτό έγινε εντελώς σαφές σήμερα, όταν το Πατριαρχείο Μόσχας εκλαμβάνεται στη σύγχρονη Ουκρανία από πολλούς πολίτες της χώρας μας ως, δυστυχώς, ένας συνεργός της Ρωσικής επιθετικότητας και του υβριδικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.
Μετά τα γεγονότα του 2014, η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ ούτε πολιτική ούτε εκκλησιαστική αποικία της Ρωσίας. Όπως μαρτυρεί η κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, εδώ και καιρό έχει αποκτήσει όλα τα κατάλληλα κριτήρια για να γίνει μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία:
• Η σύγχρονη Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, του οποίου η κυριαρχία αναγνωρίζεται σ᾽όλο τον κόσμο.
• Το Ουκρανικό έθνους έχει το δικό του ξεχωριστό πολιτισμό του, το οποίο καλλιεργεί την ταυτότητά του.
• Τέλος, τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία δείχνουν ότι η Εκκλησία αυτή είναι όχι μόνον κατάλληλη για το αυτοκέφαλο, αλλά θα γίνει η μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο, άμα καταφέρει να ξεπεράσει τη διαίρεση της.
Όπως το έχει επιδείξει η εμπειρία της ανακήρυξης της αυτοκεφαλίας κατά τον εικοστό αιώνα από το Πατριαρχείο Μόσχας (στις ΗΠΑ 1970, στην Τσεχοσλοβακία 1951) και την εμπειρία της ομαλοποίησης του κανονικού καθεστώτος μερικών νεοσύστατων τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, η κανονική (δηλαδή έγκυρη και νόμιμη) αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία μπορεί να χορηγηθεί μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έχει αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα.
Με δεδομένο αυτό, και αντιλαμβανόμενοι σαφώς ότι μόνο το αυτοκέφαλο μπορεί να γίνει η βάση για την υπέρβαση των υφιστάμενων σήμερα στη χώρα μας διαιρέσεων της Εκκλησίας, Σας παρακαλούμε ως τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Παναγιότατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ήταν και παραμένει η μητέρα Εκκλησία της Μητροπόλεως του Κιέβου, και ως Πρόεδρο της Πανορθόδοξου Συνόδου, η οποία σύντομα θα ξεκινήσει τις εργασίες της, έχοντας κατά νου το συμφέρον της ενίσχυσης της Ορθοδοξίας στη χώρα μας, να ενεργοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα κανονικά δικαιώματά Σας και:
• Να ακυρώσετε την πράξη του 1686 επειδή είχε εγκριθεί με παράβαση των ιερών κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
• Να πάρετε ενεργό μέρος στην υπέρβαση των αποτελεσμάτων της εκκλησιαστικής διαίρεσης με τη σύγκληση υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Πανουκρανική ενοποιητική Συνόδο, η οποία θα έλυνε όλα τα επίμαχα θέματα και θα ένωνε την Ουκρανική Ορθοδοξία.
• Για το καλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και την ακεραιότητα του Ουκρανικού λαού να δώσετε τον Τόμο για αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, με βάση το οποίο η Εκκλησία αυτή θα μπορούσε να πάρει τη θέση που δικαιούται στην οικογένεια των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Με θερμή υποστήριξη προς τον πρώτο Θρόνο του Ορθόδοξου κόσμου και προς την αρχαία μας Εκκλησία του Κιέβου, ειλικρινά ελπίζουμε ότι με τη συμμετοχή της Υμετέρας Παναγιότητας στην επίλυση της εκκλησιαστικής κρίσης και με τη δημιουργία μιας τοπικής Εκκλησίας στη χώρα μας, στο μέλλον οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και της Κωνσταντινούπολης θα είναι εξαιρετικές, και οι σχέσεις αυτές θα συμβάλλουν στη ξεπέραση πολλών αρνητικών τάσεων στη ζωή της σύγχρονης Ορθοδοξίας.
Βουλευτές της Ουκρανίας:
A. Parubiy (Πρόεδρος της Βουλής)
S. Vysotsky
A. Levus
M. Knyazhytskyy
M. Matios
V. Yelenskyy

Στιγμές από τις αφίξεις στην Κρήτη των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Καθ' όλη την ημέρα, 16 Ιουνίου 2016
Πηγή: neakriti.gr 























Πανορθόδοξη 2016: Δεν έρχεται ο Πατριάρχης Μόσχας αλλά στέλνει παρατηρητή

Λίγες σκέψεις περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

του π. Νικοδήμου Κεφαλληνού 


Βρισκόμαστε προ των πυλών ενός ιστορικού γεγονότος και -θέλω να ελπίζω- όχι μοναδικού για τη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών γεγονότων και, χάρις στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, βιώσαμε σε πραγματικό χρόνο και καταιγιστικά τις αντιδράσεις και τις προεργασίες που τελικά οδηγούν στη σύγκλιση της Αγίας Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Είναι απαραίτητο νομίζω από αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε και να παρακολουθήσουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα την εξέλιξη αυτού του γεγονότος. Δεν χρειάζονται πλέον οι φωνές και οι εκτιμήσεις από κανέναν μας αν πέτυχε ή απέτυχε, αν είναι Πανορθόδοξη ή όχι, αν είναι έργο αιρετικών ή όχι και άλλα τινά. Τώρα έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σιωπήσουμε και να προσευχηθούμε. 

Είναι η ώρα ο Θεός, το Παράκλητο Πνεύμα να φωτίσουν όλους του συμμετέχοντες, ώστε η σκέψη και οι αποφάσεις τους να πορευτούν στο σωστό δρόμο και να είναι οι κατάλληλες και οι πρέπουσες για να συνεχίσει το σκάφος της Εκκλησίας να πλέει στην πορεία που οδηγεί τελικά στην Σωτηρία ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους. Η ιστορική συνέχιση και η αποτίμηση των γεγονότων θα καταδείξει τα αποτελέσματα και την πορεία όλων όσων βιώνουμε, ας μην είμαστε βιαστικοί να κρίνουμε. 

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές ας αφήσουμε τον ιερό υμνωδό να μιλήσει: «Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας• φιλάνθρωπε, δόξα σοι».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου


Εσπέρας 15ης ιουνίου 2916, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α' έφτασε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της ΟΑΚ Σεβασμιώτατο Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά.




Τους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, τόπο διεξαγωγής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, επισκέφθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Γενικός Δντής Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Ακολούθως ο Παναγιώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, ενημερώθηκε σχετικώς και περιηγήθηκε τους χώρους. Επισκέφθηκε, επίσης, και τους χώρους φιλοξενίας των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο οικείος Επίσκοπος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «εις τα ίδια», εκφράζοντας την βαθιά ευγνωμοσύνη του Ιδρύματος δια την επιλογή της ΟΑΚ ως τόπου διεξαγωγής της Συνόδου. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβ. Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Αμφιλόχιο, ως και τον Γεν. Δντή Δρ. Ζορμπά, ως και όλους τους συντελεστές και συνεργούς που συνέβαλαν εις την προετοιμασία της Ακαδημίας ως τόπος διεξαγωγής της Συνόδου. «Ευχόμεθα όλες οι Εκκλησίες να προσέλθουν και να μετέχουν εις το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός που από κοινού αποφασίσαμε» σημείωσε ο Παναγιώτατος.

Της επισκέψεως εις την Ακαδημία ακολούθησε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος παρέθεσε δείπνο εις τον Παναγιώτατο και την Συνοδία του. Μετείχε, επίσης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ, η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, Δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες, Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων της Κρήτης, Άρχοντες Οφικίαλλοι του Οικουμενικού Θρόνου, κ.α.

Ο Σεβ. κ. Αμφλόχιος υποδέχθηκε τον Παναγιώτατο «ως φιλόστοργον Πατέρα εις την εστίαν και συγγένειαν Αυτού, εις τον τόπον τον γνώριμον και τον ίδιον, ως Γενάρχην εν μέσω τέκνων πνευματικών». «Έρχεσθε ως άγγελος της Αποκαλύψεως δια να εκφέρητε δια του Συνοδικού λόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας «ρομφαίαν δίστομον και οξείαν» ουχί δια να καύσητε, να τρομοκρατήσητε ή να νεκροποιήσητε, αλλά δια να πυρπολήσητε τον άπαντα ημών βίον δια μηνύματος καταλλαγής, ειρήνης, προβληματισμού, και αφυπνισμού των εν πολλοίς αλλοτριομένων συνειδήσεων μας», σημείωσε εις τον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος.

Στην προσλαλιά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον «αμφιτρίωνα» του δείπνου Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Αμφιλόχιο και εξέφρασε την πολύ χαρά Του που δια μίαν ακόμα φορά ευρίσκεται εις την Μεγαλόνησο Κρήτη, «την ναυαρχίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την Μεσόγειο», όπως σημείωσε. «Φαίνεται ότι κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους υπερορθόδοξους και τους λοιπούς υποορθόδοξους.

Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διαχωρισμοί. Καλούμε λοιπόν άπαντας, εν πνεύματι ενότητος και αγάπης, να πορευτούμε προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», σημείωσε ο Παναγιώτατος. Ακολούθησαν τιμητικές δικρίσεις με την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ι.Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου που απονεμήθηκαν σε πρόσωπα τα οποία στηρίζουν «το έργο της Εκκλησίας και την ταπεινή μας διακονία» ως σημείωσε ο Επίσκοπος.