e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Εσπερινή Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Φιλούμενο στο Βανάτο (28.11.22, 4 μ.μ.)


Στις 28 και 29.11.2022 εορτάζει το μικρό παρεκκλήσιο, πίσω από το Ιερό Βήμα της Φανερωμένης Βανάτου, ιδρυθέν πριν από δυο χρόνια (2020), επ' ονόματι του αγίου νεοϊερομάρτυρος Φιλουμένου του Ιεροσολυμίτου. 
    Όμως οι καιρικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν -όπως θα επιθυμούσαμε- να το λειτουργήσουμε δόξη και τιμή. Γι' αυτό η μνήμη του Αγίου Φιλουμένου προερτάστηκε σήμερα, κατά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον διπλανό μεγάλο Ναό, ήτοι της Παναγίας Φανερωμένης μας. Δείτε σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ!
    Απόψε, πάντως, ευπρεπίσαμε το μικρότατο αυτό εκκλησάκι, στολίσαμε ευλαβικά την Εικόνα του τιμωμένου Αγίου και το λείψανο εκ του σεπτού Δέρματός Του! 
    Αύριο, Δευτέρα (28/11) παραμονή της μνήμης Του, καιρού επιτρέποντος, θα τελεσθεί εκεί εσπερινή Θεία Λειτουργία (από ώρα 4 μ.μ.), για να μην μείνει η ιερά αυτή στέγη αλειτούργητη. Εάν όμως ο καιρός δεν επιτρέπει, παραμένουμε με την παρηγορία ότι προεορτάσαμε την μνήμη του Νεοϊερομάρτυρος σήμερα! 
    Ούτως ή άλλως, όλοι μας εκζητάμε την πρεσβεία και μεσιτεία Του ενώπιον του Αγίου Θεού, όπου έχει παρρησία!

Κυριακή, 27.11.22, στην Φανερωμένη Βανάτου, προεορτάζοντας τον Άγιο Φιλούμενο τον Αγιοταφίτη

Πρωί Κυριακής ΙΓ΄Λουκά, 27ης Νοεμβρίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, η Ευχαριστιακή Σύναξη, προεορτάζοντας μάλιστα τον άγιο νεοϊερομάρτυρα Φιλούμενο τον Ιεροσολυμίτη. Εκτέθηκαν για προσκύνημα η ιερά Εικόνα Του και απότμημα εκ του μαρτυρικού Δέρματός Του. 

Σύδνεϋ: Μνημόσυνο για τα θύματα του Γολοντομόρ, της Γενοκτονίας των Ουκρανών (1932-33)

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου, τελέστηκε την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων του Γολοντομόρ, της ουκρανικής γενοκτονίας των ετών 1932-1933. 

Θυρανοίξια νέου Καθεδρικού Αδελαΐδας: «Θέλω να συνδέσω αυτό τον Ναό με την Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης, το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του νέου Ι. Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, ο οποίος θα τιμάται επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας. Πλήθος πιστών παρέστη στο ιστορικό αυτό γεγονός για την τοπική Εκκλησία και για τον Ελληνισμό της Νοτίου Αυστραλίας, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο πλαισίωναν ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, Θεοφ. Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Βρισβάνης, Θεοφ. Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, o Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Πέρθης, Αρχιμανδρίτης κ. Μακάριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, καθώς και οι κληρικοί της πόλεως της Αδελαΐδος.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με πρώην Πρόεδρο Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία εγκάρδιας συνομιλίας με τον Εξοχ. κ. Christian Wulff, πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο πλαίσιο της συναντήσεως του τελευταίου με επί κεφαλής και εκπροσώπους των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων της Πόλεως.

Η κοινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου 2022, στους χώρους του ΡΚαθολικού Ναού του Αγίου Πνεύματος, στο Harbiye, με την παρουσία και του Δημάρχου Σισλί Εντιμ. κ. Muammer Keskin.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Φανάρι: Κυριακή, 27.11.22, με Χοροστασία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων [video-photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Θρόνου και πολλοί πιστοί. 

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Ευλαβικά τιμήθηκε ο Άγ. Ιάκωβος ο Πέρσης στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [live]


Πρωί Κυριακής ΙΓ΄ Λουκά, 27ης Νοεμβρίου 2022, εόρτια Θεία Λειτουργία, τιμώντας την ιερή μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου π. Δημητρίου Κοσκινά, ψαλλόντων δε των μελών της Χορωδίας του Ναού, υπό την διεύθυνση του χοράρχη κ. Ιωάννου Καρύδη.
     Υπενθυμίζουμε ότι στον Ναό αυτόν του ιστορικού κέντρου των Κορφών φυλάσσεται -ως πολύτιμη παρακαταθήκη των πατέρων μας- η τιμία Κάρα του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου.

Συνέδριο Νεολαίας στην Αδελαΐδα με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος πραγματοποιεί ποιμαντική περιοδεία στην Αδελαΐδα, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο Νεολαίας που διοργάνωσε η Κεντρική Νεολαία «Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυς» της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος με γενικό θέμα του Συνεδρίου: «Θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον» (Ἰωάν. 16:33).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Μνημόσυνο για τα θύματα του Χολοντομόρ (1932-33) και του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία

Έκκληση να επικρατήσει η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία απηύθυνε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, στο τέλος της οποίας τελέστηκε Ι.Μνημόσυνο, με αφορμή την επέτειο του “Χολοντομόρ” [1932-1933], της προκληθείσας επισιτιστικής κρίσεως στην Ουκρανία, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας αυτής.