e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Εσπερινή Προηγιασμένη Λειτουργία απόψε στον ναό του Αγίου Χαραλάμπη στο Ποτάμι

  Εσπέρας 12ης Μαρτίου 2014  
Κατανυκτικές ήταν οι στιγμές απόψε στον ιστορικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους πόλεως Ζακύνθου, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια. Αρκετοί ενορίτες εκκλησιάστηκαν, μετέλαβαν μάλιστα Σώματος και Αίματος Χριστού. 

Ο καλός εφημέριος τού ναού Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης ευχαρίστησε θερμά τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Ζακύνθου για την παρουσία του στην Ενορία και την τέλεση της Προηγιασμένης, ο δε π. Παναγιώτης ομίλησε με θέμα "Πώς η μετάληψη των Τιμίων Δώρων φορτίζει με Θεό τον άνθρωπο". Μεταξύ άλλων είπε: 
          "Η καταφυγή των αρχαίων Χριστιανών σε αυτό το είδος λειτουργικής / λατρευτικής συνάξεως, δηλαδή το να μπορούν να κοινωνούν στην διάρκεια των πένθιμων εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, φυλάσσοντας Σώμα και Αίμα Χριστού από τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα (εξ ού και η ονομασία Προηγιασμένη), αποκαλύπτει τον εσώτατο Πόθο της ανθρώπινης ψυχής, να συναπαντιέται όσο γίνεται συχνότερα με τον Νυμφίο της Χριστό. Θεωρούσαν οι Πατέρες μας πολύ μεγάλη την χρονική απόσταση από Κυριακή σε Κυριακή για Κοινωνία με τον Αγαπημένο, τόσον ώστε δημιούργησαν τον ειδικό αυτόν τρόπο λατρείας, για να μεταλαμβάνουν μεσοβδόμαδα. 
          Τούτο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος τύψης για τους σύγχρονους Χριστιανούς, οι οποίοι εν πολλοίς θεωρούν πολυτέλεια την συχνή θεία Κοινωνία. Εάν η Ψυχή αγαπά πολύ, επιποθεί διαρκώς την συνάφεια με τον Αγαπώμενο. Η απόσταση οπωσδήποτε μειώνει ή και μαραίνει την αγάπη, οδηγώντας -αλίμονο- όχι στην όντως Ζωή, αλλά σε φυτο-ζωή, που αποκαλύπτει στην πραγματικότητα: ψευτο-ζωή. Ως Εκκλησία βιώνουμε την εν Χριστώ Ζωή, ώστε να έχουμε ως υπάρξεις νόημα και προοπτική".

Ακολούθησε κέρασμα στο σπίτι της Ενορίας, δίπλα στον ναό, το οποίο πρόσφερε πολύ ευγενικά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής 2014 στην Ιορδανία


Με την δέουσα κατάνυξη οι Ορθόδοξοι της Ιορδανίας ξεκίνησαν να βιώνουν ήδη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος προεξάρχει των Ιερών Ακολουθιών κατά το τυπικό και δεν παύει να κηρύττει για την σημασία των ημερών και των τελουμένων. 

Με την αρχή την Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών μετέφερε στον κλήρο και τον λαό τις πατρικές ευχές του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, για να έχουν όλοι πνευματικές δυνάμεις, ώστε να αγωνισθούν στο στάδιο της μακράς αυτής περιόδου. Τόνισε δε την μεγάλη σημασία της συμμετοχής του σεπτού Προκαθημένου της Σιωνίτιδας Εκκλησίας στην Σύναξη των ομολόγων Του της όλης Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη, με αποκορύφωμα το επίσημο Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. 

Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, μεταξύ των άλλων Ιερών Ακολουθιών, τέλεσε εκείνη των Προηγιασμένων Δώρων στον Ναό Αγίου Νεκταρίου και των Α΄ Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Ναό Προφήτου Ηλιού.