e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Sartrouville Παρισίων: Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Υπαπαντής


Την Κυριακή, 29η Ιανουαρίου 2023, στον Ναό της Υπαπαντής περιοχής Sartrouville των Παρισίων, τιμήθηκε πανηγυρικά η μεγάλη δεσποτικο-θεομητορική εορτή, με Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεστώτος του Θεοφ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίος, βοηθού Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας. Πλήθος ομογενών και άλλων ορθοδόξων εκκλησιάστηκε, ο δε Θεοφ. Επίσκοπος ομίλησε εμπνευσμένα και από καρδίας προς τους πανηγυριστές περί του νοήματος της εορτής για την πνευματική ζωή και αρτίωση ενός εκάστου.
    Στο πλαίσιο του εορτασμού μνημονεύτηκε ο μακαριστός προΕφημέριος και γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Γαλλίας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Ξένος, ο εκ Ζακύνθου ορμώμενος.

Νάουσα: Θυρανοίξια του πρώτου Παρεκκλησίου προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου θησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης».

Κέντρο Λόγου "Αληθώς": Το πλήρες video της αφιερωματικής βραδιάς "Σμύρνη, αφανισμένη πολιτεία"


Καθώς ήδη έχουν διαρρεύσει 100+1 χρόνια από τις αποφράδες εκείνες ημέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922-2022), το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Αληθώς”, πολιτιστική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, προετοίμασε και παρουσίασε το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, με μιαν ειδική μουσικο-φιλολογική βραδιά τιμής και μνήμης, με γενικό τίτλο “ΣΜΥΡΝΗ, Η ΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Βαρθολομαίος: “Υπερασπιζόμεθα μίαν παιδείαν, η οποία, ομού μετά των επιστημονικών γνώσεων, μεταδίδει εις την νέαν γενεάν πνευματικάς αρχάς και ανθρωπιστικά ιδεώδη”

Ομιλία στο πλαίσιο του λαμπρού εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών στο Φανάρι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και «Προστατών των Γραμμάτων». Στην ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους τρεις Πατέρες και Οικουμενικούς Διδασκάλους της Εκκλησίας και στην προσφορά τους ιδιαιτέρως στην νεότητα και την παιδεία της, στην θεολογία, και στη δημιουργική σύζευξη ελληνικής φιλοσοφίας και Χριστιανισμού, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, ότι  “η μνήμη των Τριών Ιεραρχών δεν είναι αναφορά εις το παρελθόν, αλλά εις μίαν αεί ζώσαν εκκλησιαστικήν παράδοσιν θεωρίας και πράξεως, η οποία είναι ο δείκτης διά την πορείαν μας προς το μέλλον.”

Εκκλησιασμός των Μαθητών του Βανάτου τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες, Προστάτες της Παιδείας


Ο Ναός και το πλάτωμα της Παναγούλας Μπανάτου πλημμύρισε σήμερα, 30ή Ιανουαρίου 2023, από πάμπολλες παιδικές φυσιογνωμίες - μαθητικές παρουσίες, εξαιτίας του εκκλησιασμού των παιδιών της περιοχής μας, επί τη σεπτή μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, των θεοφόρων Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων. 

Σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Μπέρμιγχαμ

Με ποιήματα, μουσική και χορούς, εορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίας Τριάδος και Απ. Λουκά Μπέρμιγχαμ.