e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Επίσημη παρουσίαση του Επισκόπου Φωτικής κ. Διονυσίου στους Ιερείς της Ζακύνθου


Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Αρχονταρίκι της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου έκτακτη Ιερατική Σύναξη, με σκοπό να παρουσιασθεί επίσημα στον ιερό Κλήρο του νησιού μας ο Ζακύνθιος εκ μητρός νέος Επίσκοπος Φωτικής κ. Διονύσιος.

Με θερμά λόγια τον παρουσίασε ο Σεβ. Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για έναν εξέχοντα κληρικό, στον οποίον προσβλέπει ως διάδοχό του. Προς το παρόν, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Βοηθού του Αρχιεπισκόπου, θα βοηθά περιστασιακά και τον ίδιο, περισσότερο στο πνευματικό έργο, ενώ τον κάλεσε να επιδοθεί ιδιαιτέρως στην προσέγγιση της νεότητας του τόπου μας.

Ο Επίσκοπος Φωτικής, με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, ευχαρίστησε ξανά τον δια βίου ευεργέτη του (τώρα ενώπιον του Κλήρου της Ζακύνθου), υπερτονίζοντας ότι δύο λέξεις τού είναι παντελώς ξένες:  Η αχαριστία και η υποκρισία! Θυμήθηκε μάλιστα ότι σήμερα συμπληρώνονται 16 χρόνια από τήν ημέρα της εκλογής του Σεβ. Χρυσοστόμου ως Ζακύνθου, ευχόμενος (μαζί με όλους) δύναμη και υγεία στο έργο του.

Ακολούθησε πλούσια εορταστική Τράπεζα για όλους, την οποία παρέθεσε η Μονή!

Ένα πορτρέτο του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Αποστόλου, του από Ζακύνθου


Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, ιστορήθηκε αυτό τον καιρό από τον καλό αγιογράφο και ζωγράφο Ιωάννη Τσολάκο το πορτρέτο του Μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου κυρού Αποστόλου, του μετέπειτα Πολυανής και Κιλκισίου. Ως γνωστόν, ο μακαριστός Μητροπολίτης, διετέλεσε προεστός της τοπικής Εκκλησίας μας κατά την δυσχερέστατη περίοδο 1967-1974. Στο νησί μας, εξαιτίας της εκρηκτικής προσωπικότητάς του, αγαπήθηκε από πολλούς, αλλά κι ευάριθμοι άλλοι βρέθηκαν απέναντί του.

Βεβαίως, το "φτυάρι" του Χρόνου όλα τα ισοπεδώνει και η Ιστορία κατατάσσει καθέναν στο ραφάκι που τού αναλογεί. Μέχρι τότε, το νέο επιτυχημένο πορτρέτο (το οποίο αποδίδει τον μακαριστό Ιεράρχη, κατά τα χρόνια της αρχιερατείας του στη Ζάκυνθο) θα λάβει την πρέπουσα θέση του στην Πινακοθήκη της Αίθουσας του Θρόνου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ζακύνθου, καλύπτοντας το μέχρι τώρα κενό στη σειρά των Ιεραρχών του Τζάντε μας από Γαβριήλ Γαρζώνη (1824) έως Χρυσοστόμου Β΄ Συνετού (σήμερα)!

Εκτενή αναφορά στον Απόστολο, δείτε εδώ, σε παλαιότερη ανάρτησή μας (κατά τις ημέρες της θανής του - 27.9.2009), όπου μάλιστα αναπτύχθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις υπέρ ή κατά του.