e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΝΗΜΗ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΙΕΡΕΩΣ: ΤΟΥ π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ (+10.9.2013)

Γράφει ὁ π. Κων. Ν. Καλλιανός, ἀπό τὴ Σκόπελο

Μ τρεμάμενο χέρι γράφω ατ τ λάχιστα κα ν πολλος τεχνα λόγια, γι μι ελογημένη τν χρόνων μας Μορφή, πο συνέδραμε τν συνάδελφο κλρο, τν κάθε δυνωμένη ψυχή, λλ κα τν κκλησία μ τν παραδειγματική πολιτεία του, τς νόθευτες γνώσεις του κα πάνω π᾿ λα τ ξαίρετο θος, πο ταν κα θ παραμείνει  παραδειγματικό.
Ναί, τν εχα Δάσκαλο, λλ κα συναθλητ σ κάποιον προσωπικ κα πίπονο γώνα οκογενειακς φύσεως, που κάποιες θύρες κλειναν, λλες μισάνοιγαν, λλες διαφοροῦσαν, τότε, τ 1996,  ταν πάλιν κα πολλάκις μ ερισκε πρωϊν-πρωϊν στ Γραφεο  του, στ Σύνοδο. Κα  θυμμαι τι ποτ δν μ φησε ν φύγω δίχως κάτι ν πράξει...
λλ κα ς Δάσκαλος στν νωτέρα πρξε ντιμος, ταπεινός, καταδεχτικς κα φυσικ μ πλούσιες γνώσεις κι μπειρίες πο μπς τίς μετέδιδε μ μιν πλότητα παραδειγματική. Τν θυμμαι παραδοσιακ πάντα, ν μς μιλᾶ, μ κείνη τ λίγο ξενόφερτη προφορά του, γι τν γιο Χαράλαμπο, τν νορία του, πο λάτρευε. Κα τ λεγε λ᾿ ατ γι ν κεντρίσει κα τ δικό μας νδιαφέρον γι τν νορία πο θ διακονούσαμε,  ταν θ γινόμασταν κληρικοί.
Μ συγκίνηση τν θυμμαι κα παρακαλ τν Κύριό μας ν το χαρίσει τ θέση πο το πρέπει στ Βασιλέια Του. Γιατ πολ γάπησε κα μ ζωνταν πίστη διακόνησε τν κκλησία. Παπα-Στέφανε, εχου κα γι μς...

Αγιασμός στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ευρωεπικοινωνία, στο Μπανάτο


Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, τελέσθηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της καινούργιας σχολικής χρονιάς 2013-14 στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ευρωεπικοινωνία της κ. Άντας Ρούμπου Στραβοπόδη, εδώ στο Μπανάτο. Διευθύντρια, δασκάλες, γονείς και μαθητές, όλοι παρόντες στη σεμνή αυτή τελετή. 

Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς τους συγκεντρωμένους, είπε μεταξύ άλλων: "Είναι επιβεβλημένο στην εποχή μας, να εκμάθει η νέα γενιά όσες περισσότερες γλώσσες είναι δυνατόν, διότι ο ανταγωνισμός της σύγχρονης πολυπολιτισμικής και διαδικτυωμένης κοινωνίας μας είναι και αδυσώπητος και ιδιαίτατα απαιτητικός. Οι άξιες δασκάλες αυτού εδώ του φιλικού σχολείου και οι ανύστακτοι γονείς σας πασχίζουν όλοι να Σας προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Απομένει, λοιπόν, σ' εσάς, τα παιδιά, να προσλάβετε τη γνώση που απλόχερα Σας προσφέρουν και να την αφομοιώσετε δημιουργικά προς το συμφέρον σας".

Ακολούθησε μικρή δεξίωση για όλους και ανταλλαγή εγκάρδιων ευχών!

[Φωτογραφίες: Τίμος Στραβοπόδης]

Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο Βανάτου: "Η ζωή είναι ωραία και χρειάζεται το παιχνίδι σας"


Στην παιδική κυψέλη του Νηπιαγωγείου Βανάτου ο Αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς έγινε στις 10 το πρωί. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στυλιανός Μποζίκης και ο Πρόεδρος του Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας είπε στα 31 παιδάκια: "Στο σχολείο αυτό θα συνδυάσετε το παιχνίδι, τα γράμματα και τους αριθμούς και πάλι το παιχνίδι! Οι καλές δασκάλες σας θα κάνουν ό,τι μπορούν! Αλλά και οι γονείς σας θα κάνουν το καλύτερο! Όλοι έχουν προβλήματα και πάμπολλες δυσκολίες, αλλά εσείς να ξέρετε πως η ζωή είναι ωραία και χρειάζεται το παιχνίδι σας"!

Ανάλογες ευχές απηύθυνε ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι πολύ μεγάλο μέρος της προσπάθειας του Δήμου δίνεται για τα σχολεία του νησιού μας!

Αγιασμός στο Γυμνάσιο Βανάτου: "Κατανοήστε τους γονείς και τους δασκάλους σας και επιμείνετε στη Γνώση"


Στις 9.30 το πρωί τελέσθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός για την αρχή της σχολικής χρονιάς στο Γυμνάσιο Βανάτου. Εκεί έχει αναλάβει καθήκοντα νέος Διευθυντής, ο γυμναστής κ. Παύλος Σπίνος, με τον οποίο ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης ήταν συμμαθηtής καθ' όλο το διάστημα των γυμνασιακών και λυκειακών χρόνων, είναι δε από πολλών ετών μόνιμος κάτοικος και ενορίτης Μπανάτου. 

Ο π. Παναγιώτης, στην ομιλία του, επισήμανε: "Επειδή οι καιροί μας διακρίνονται από νευρικότητα, πολλαπλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, επειδή οι γονείς και οι καθηγητές σας βρίσκονται ήδη στο μάτι του κυκλώνα της Κρίσης, εσείς πρέπει να δείχνετε κατανόηση και ανοχή και προς τις δύο πλευρές. Εκείνοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ισχύουν στην καθημερινότητα, ενώ καταπιέζονται από όλες τις πλευρές. Εσείς, με περισσότερη επιμονή στη Γνώση και στην επιστημονική κατάρτιση μπορείτε να συνεχίσετε να είσθε η Ελπίδα μας, η οποία θα κληθεί να συνεφέρει -όσο είναι δυνατόν- την παραπαίουσα σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Λοιπόν, περισσότερο διάβασμα, περισσότερη κατανόηση προς τους ταλαιπωρημένους γονείς και δασκάλους σας και λιγότερο facebook"!!!

Στον Αγιασμό, εξάλλου, παρέστη ο Πρόεδρος του Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής, ο οποίος ευχήθηκε με θερμούς λόγους στα παιδιά, τους γονείς και τους καθηγητές.

Αγιασμός στο Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου: "Μορφωθείτε, για ν' αντισταθείτε στους εφήμερους ισχυρούς των ημερών"
Ανάμεσα στις γελαστές παρουσίες του Πειραματικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Κάμπου "Παναγιώτης Χιώτης", εδώ στο Μπανάτο, τελέστηκε σήμερα, στις 9 το πρωί, ο Αγιασμός για την  έναρξη των μαθημάτων της χρονιάς 2013-14. 

Παρέστησαν, εκτός από τον Διευθυντή κ. Ευάγγελο Αγγελούση, τους δασκάλους και τους γονείς, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Στυλιανός Μποζίκης και ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής

Μετά την Ακολουθία ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας τόνισε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος κυρίως στα παιδιά: "Καθώς βιώνουμε δύσκολες, πολύ δύσκολες μέρες στην πατρίδα μας, είναι απόλυτη ανάγκη εσείς να μορφωθείτε όσο ποιοτικότερα και βαθύτερα μπορείτε, διατηρώντας πάντα το χαμόγελο και την παιδικότητά σας. Με αυτά τα προσόντα (παιδικότητα - χαμόγελο - μόρφωση) κανείς δεν θα μπορέσει να σας καταβάλει ή να σας εξουθενώσει. Οι εφήμεροι ισχυροί των ημερών επιζητούν -ή θέλουν να δημιουργήσουν- αμόρφωτους πολίτες, ώστε να αποδεικνύονται πιόνια στα χέρια τους. Όμως εσείς αντισταθείτε με την προσπάθειά σας"!!!

Θερμούς χαιρετισμούς απηύθυναν από την πλευρά τους, στη συνέχεια, ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Διευθυντής του Σχολείου.