e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Κυριακή του Ασώτου, 24.2.2019, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Η Ευχαριστιακή Σύναξη της Κυριακής του Ασώτου, 24ης Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε περί των ποικίλων μηνυμάτων, τα οποία εκπέμπονται από τη σημερινή Παραβολή και κυρίως ότι ο Σπλαχνικός Πατέρας Θεός αναμένει τον κάθε άσωτο εξ ημών για να τον αποκαταστήσει στην οικογενειακή θέση που κατείχε προ της πτώσεώς του, ενδύοντάς τον με την "στολήν την πρώτην", εκείνη του Βαπτίσματος και της αγιοπνευματικής Χάριτος. 
     Έψαλαν κατανυκτικά οι καλοί Ιεροψάλτες της Ενορίας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
     Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευλογήθηκε και διανεμήθηκε στο εκκλησίασμα μια Φανουρόπιτα, την οποία προσκόμισε στην εκκλησία η κ. Ελευθερία Βλαχιώτη.
     Σημειωτέον ότι σήμερα μνημονεύτηκε στην Αγία Πρόθεση και στα Άγια ο αλησμόνητος και πολύκλαυστος Πρόεδρος Μπανάτου ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Π. ΔΡΟΓΓΙΤΗΣ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σήμερα 19 ετών από την αιφνίδια κοίμησή του.


Κυριακή του Ασώτου, 24.2.2019, στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ την Κυριακή του Ασώτου, 24η Φεβρουαρίου 2019. Με τον οικείο Μητροπολίτη συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Ξενιτέλης και ο Ιεροδιάκονος π. Anton Gelyasov.
Κυριακή του Ασώτου 2019, ο Μητροπολίτης Σμύρνης λειτουργός στις Βρυξέλλες


Στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών λειτούργησε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, Κυριακή του Ασώτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος συμπαραστατούμενος από ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως Βελγίου.
     Ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να απευθύνει δύο ομιλίες σχετικά με τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ευρώπη σήμερα, την μία στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την δεύτερη στα πλαίσια του κύκλου ομιλιών Ορθόδοξος Λόγος της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. 
     Στο κήρυγμά του ο επιφανής ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας αναπτύσσοντας τα τρία κύρια πρόσωπά της, τον εύσπλαχνο Πατέρα, ο οποίος πάντοτε περιμένει τα πλανεμένα από την αμαρτία παιδιά του να επιστρέψουν στην ασφάλεια της πατρικής οικείας, τον Άσωτο υιό, ο οποίος παρά την μεγάλη του αποστροφή ήρθε τελικά στον εαυτό του, βρήκε τον δρόμο της επιστροφής και μετανοημένος έφτασε στο πατρικό του και έλαβε ξανά την θέση που του άξιζε και του πρεσβυτέρου υιού, ο οποίος προσομοιάζει με τους τηρητές των επιταγών του ευαγγελίου χριστιανούς, οι οποίοι όμως πάσχουν στον τομέα της φιλευσπλαχνίας. Επίσης, ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη για την αβραμιαία φιλοξενία του και την παραχώρηση τόσο του θυσιαστηρίου της καθέδρας του, όσο και του βήματος στο όρια της επαρχίας του. 
     Στο τέλος ο συμπροσευχόμενος στο Άγιο Βήμα Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας εξέφρασε την χαρά να φιλοξενεί έναν ιεράρχη της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος θα μεταφέρει από την πολυετή εμπειρία του την αύρα και το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ποίμνιό της Μητροπόλεως της Μπενελούξ.


Εκ της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου
Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Κανάγκας Θεοδόσιος
Την 24η Φεβρουαρίου 2019, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Κανάγκας, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος εκ της Εκκλησίας Κύπρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και ο νέος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος ενθρόνισε τον νέο Μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιο κατά την τάξη του Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος πατρικώς προς τον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιο, παρείχε συμβουλές και προτροπές για τη διαποίμανση του λαού του Θεού, τονίζοντας την τιμή και την ευλογία που του επεφύλαξε ο Θεός να εκλεγεί και να χειροτονηθεί ως πρώτος Επίσκοπος και Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Κανάγκας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, συστήνοντάς του παράλληλα να ακολουθήσει τα βήματα των μεγάλων Ιεραποστόλων που διακόνησαν τους πιστούς της Αφρικανικής Ηπείρου.

Ο Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’, συγκινημένος εξέφρασε την πατριαρχική αυτού ευαρέσκεια και ευχαριστίες προς την Αδελφότητα Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» και τις συνεργαζόμενες με αυτήν γυναικείες Αδελφότητες, όπως επίσης και προς τους ιεραποστολικούς Συλλόγους «Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής», «ο Πρωτόκλητος», «Απόστολος Βαρνάβας», καθώς και προς όλους τους φίλους της ιεραποστολής, για την ευγενή συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο Μακαριώτατος, περαίνοντας, ζήτησε από το νέο Ιεράρχη της αλεξανδρινής Εκκλησίας να κρατήσει την εικόνα της έκδηλης αγάπης και χαράς του πιστού λαού, που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, χαραγμένη για πάντα στην καρδιά του, υπενθυμίζοντάς του ότι δεν θα είναι μόνος στον αγώνα της Ιεραποστολής, αλλά θα έχει κοντά του, μετά Θεόν, τον ίδιο τον Πατριάρχη, όπως επίσης και πολλούς συγκηρυναίους στον ιεραποστολικό αγρό από την Πάτρα και το Αγρίνιο, πόλεις με τις οποίες συνδέεται.

Ο νέος Μητροπολίτης κ. Θεοδόσιος, κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αίσθηση ευθύνης που τον διακατέχει αναλογιζόμενος οτι τη διαποίμανση της Κανάγκας και του Κασάι, περιοχών της δικαιοδοσίας της νεοσύστατης Μητροπόλεως Κανάνγκας, εκλέισαν μεγάλα πνευματικά αναστήματα, ζώσες εικόνες του Κυρίου, όπως οι αείμνηστοι: Αρχιμανδρίτες Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, Χαρίτων Πνευματικάκης, Αθανάσιος Ανθίδης, εξαιρέτως δέ ο πρότριτα κοιμηθείς Σεβ. Μητροπολίτης Πενταπόλεως κυρός Ιγνάτιος.

Ακόμη, συνέχισε ο Σεβ. Κανάγκας, «έρχομαι σήμερον περιβεβλημένος την επισκοπικήν χάριν, ευθύνην και εξουσίαν, όχι εν υπεροχή αξιώματος αλλά «διακονήσαι και όχι διακονηθήναι», γινόμενος «τοις πάσι τα πάντα» και πατέρας στοργικός και αδελφός και φίλος και πνευματικός οδηγός και ποιμενάρχης «εν κόπω καί μόχθω, εν αγρυπνίαις πολλάκις». Θέλω να τρέξω να αγκαλιάσω τους αδελφούς μου τους Κασαΐτες, τα πνευματικά μου παιδιά που σαν διψασμένα ελάφια αναζητούν την σωτηρία της ψυχής τους. Παιδιά μου, δεν ήλθα να φύγω, ήλθα να μείνω, ήλθα για σας, να πάμε στον παράδεισο μαζί! Αυτή θα είναι φαντάζομαι και η ευχή του Μεγάλου Πνευματικού μας Πατέρα, του Πάπα και Πατριάρχου μας!».

«Όλως ευγνωμόνως στρέφω την σκέψη μου προς τον Πατριάρχη της αγάπης, τον Ιεραπόστολον Πατριάρχην κ.κ. Θεόδωρον τον Β΄, τον κλεΐζοντα τον Πατριαρχικόν Θρόνον της Αλεξανδρείας, τον Ορθόδοξον Πατέρα όλης της Αφρικής, όπου αυτές τις ημέρες πήρε το ραβδάκι του και έφθασε στην μακρινή Κανάγκα, για να αγκαλιάσει τα πνευματικά του παιδιά και να ευλογήσει την είσοδο μου στην νέα μου επισκοπική διακονία. Τα λόγια μου αδυνατούν να εκφράσουν λόγους ευχαριστίας. Η μοναδική λέξη που μπορεί να περιγράψει την αγιωσύνη σας, Μακαριώτατε, είναι η λέξη Πατέρας, στοργικός Πατέρας. Πατέρας που ξέρει να πονά και να αγαπά. Σας θαυμάζουμε και σας αγαπούμε όλοι μας, Μακαριώτατε, θα προσευχόμαστε υιϊκώς για εσάς, να σας χαρίζει πολλά πολλά έτη ο Θεός για να διευθύνετε το αλεξανδρινό τιμόνι της Εκκλησίας. Σας ευχαριστούμε που κοπιάσατε και βρίσκεστε αυτές τις μέρες κοντά μας».

Τέλος, ο νέος Μητροπολίτης εξέφρασε ολόθυμες ευχαριστίες προς τους παρισταμένους Αρχιερείς, ιδιαιτέρως δέ τον μέχρι πρότινος τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο, καθώς και στον Κυβερνήτη της Κανάγκας και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Κογκό. Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίσε στους Σεβ. Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομο και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ευκαρπίας κ. Ιερόθεο, προς τους οποίους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του. Ακόμη, με θερμούς λόγους αναφέρθηκε στην Αδελφότητα Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ», τις αδελφές χριστιανικών Αδελφοτήτων που υπηρετούν το ιεραποστολικό έργο στην Κανάγκα, την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους ιεραποστολικούς Συλλόγους που εμπράκτως καθίστανται αρωγοί το έργο του Πατριαρχείου για τη διάδοση του Ευαγγελίου σε όλη την Αφρικανική ήπειρο.

Μετά το πέρας της τελετής Ενθρονίσεως ο Πατριάρχης διόρισε τον Αρχιμ. Χαρίτωνα Musungayi Πατριαρχικό Επίτροπο της νέας Επισκοπής Γκόμας και στη συνέχεια προεχείρισε Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Ανδρέα Kayaya.

Την ίδια ημέρα τα εκπαιδευτήρια «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» παρουσίασαν προς τιμήν του Μακαριωτάτου εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη των λαών και στην αξία της ιερατικής διακονίας. Τα παιδιά εκδήλωσαν την χαρά τους για την παρουσία του Πνευματικού Πατέρα της Αφρικής παρουσιάζοντας ποιήματα, ταμπλώ και τραγούδια στα γαλλικά και στα ελληνικά. Οι γονείς των μαθητών προσέφεραν συμβολικά στον Πατριάρχη ένα δώρο παραδοσιακής αφρικανικής τέχνης.

Η Α. Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ευλόγησε πατρικώς τα παιδια και προσέφερε στο σχολείο μια ασημένια εικόνα της Παναγίας. Στο λόγο Του, μεταξύ των άλλων, χαρακτήρισε τα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής ως το μέλλον του Κογκό και προέτρεψε τους μαθητές και τις μαθήτριες να καταστούν «φως» και φωτεινά παραδείγματα μέσα στην κοινωνία.