e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Επιφάνιος Κιέβου προς τους εν Ουκρανία πιστούς του Πατριαρχείου Μόσχας: Οι πόρτες και οι καρδιές μας είναι ανοιχτές σε όλους σας


Σήμερα, 24 Μαρτίου 2022, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, απηύθυνε Μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, καθώς συμπληρώθηκε ένας μήνας από την βάρβαρη επίθεση εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Μέσα στο μήνυμα αυτό υπάρχει ειδική αναφορά στους ουκρανούς πιστούς, κλήρο και λαό, οι οποίοι υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Τους λέγει χαρακτηριστικά: 

Μήνυμα του Επιφανίου Κιέβου για τον ένα μήνα αντίστασης των Ουκρανών στην εισβολή των Ρώσων

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Ουκρανικέ λαέ!

Η επιτυχημένη αντίστασή μας στην ανοιχτή ρωσική επιθετικότητα συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα. Αλλά στην πραγματικότητα έπρεπε να τερματίσουμε τον αγώνα ενάντια στη ρωσική αυτοκρατορική τυραννία, που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Ολοκληρώνουμε το έργο που ξεκινήσαμε τότε - δημιουργούμε μια Ουκρανία απαλλαγμένη από τα δεσμά της Μοσχοβίας. Ιδεολογικά δεσμά, δεσμά πολιτικά, θρησκευτικά δεσμά.

«Ἡ Παρθένος δέχεται τήν χαράν, τά ἐπίγεια γέγονεν οὐρανός»

«Ἰδού ἡ ἀνάκλησις νῦν ἐπέφανεν ἡμῖν. Ὑπέρ λόγον ὁ Θεός τοῖς ἀνθρώποις ἑνοῦται, Ἀρχαγγγέλου τῇ φωνῇ, ἡ πλάνη ἐκμειοῦται. Ἡ Παρθένος γάρ δέχεται τήν χαράν, τά ἐπίγεια γέγονεν οὐρανός, ὁ κόσμος λέλυται τῆς ἀρχαίας ἀρᾶς. Ἀγαλλιάσθω ἡ κτίσις καί φωναῖς ἀνυμνείτω. Ὁ Ποιητής καί Λυτρωτής ἡμῶν, Κύριε δόξα σοι» (Στιχηρό τῶν Ἀποστίχων τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ σέ ἦχο δ΄)

«Να που φανερώθηκε τώρα για χάρη μας η πρόσκληση για επιστροφή. Ξεπερνώντας την δύναμη της λογικής ο Θεός ενώνεται με τους ανθρώπους. Με την φωνή του Αρχαγγέλου η περιπλάνησή μας μακριά από τον Θεό  μειώνεται και εκμηδενίζεται. Διότι η Παρθένος δέχτηκε το χαρμόσυνο άγγελμα, τα επίγεια έγιναν ουρανός και ο κόσμος λυτρώθηκε από την παλαιά κατάρα. Ας είναι γεμάτη χαρά και αγαλλίαση η δημιουργία και ας ανυμνήσει με την φωνή: Ο Ποιητής μας και ο Λυτρωτής μας συ, Κύριε, είσαι, δόξα Σοι» 

29η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο Κώστας Ονισένκο μεταδίδει σχολιάζοντας [video]

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022, 29η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο, σε ζωντανή μετάδοση από το καταφύγιό του στην πόλη, σχολιάζει τα τεκταινόμενα για την βάναυση εισβολή της αιμοσταγούς Ρωσίας στην Ουκρανία, αναλύοντάς τα, με τον δικό του ευθύβολο τρόπο. 

Παρακολουθείστε ακολούθως:

Πατριαρχικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Προπόδων Ταταούλων [video]


Σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη 24η Μαρτίου 2022, το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Προπόδων Ταταούλων. Κατά την διάρκεια των Εσπερίων έψαλε η Χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Παναγιώτου Νεοχωρίτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: