e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Επίσκεψη αγάπης στις φυλακές του Pointe-Noire του Congo

Την 6η Απριλίου 2017, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσιμ. π. Μάξιμο Oumba, Εφημέριο του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire, τον Αιδεσιμ. π. Λαυρέντιο Mpinga, Εφημέριο του Ι. Ν. Αναλήψεως του Κυρίου Pointe-Noire, τον Αιδεσιμ. π. Σιλουανό Nkounkou, Εφημέριο του Ι. Ν. Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire και συνεργάτες του φιλανθρωπικού έργου, επισκέφθηκε τις φυλακές της πόλεως για να προσφέρει ικανή ποσότητα ειδών ατομικής υγιεινής και διατροφής στους τριακοσίους είκοσι πέντε κρατουμένους αδελφούς.

Η προσφορά αυτή ήταν προϊόν της αγάπης των ορθοδόξων πιστών των τριών Ενοριακών Κοινοτήτων της συμπρωτεύουσας, ως και της Ιεράς Επισκοπής, για την αγορά των προαναφερθέντων ειδών.

Αρχικώς, τον Επίσκοπο υπεδέχθη ο αστυνομικός διοικητής κ. Pierre Pongui, Διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος, ο οποίος εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία για την έμπρακτη συμπαράστασή Της προς τους κρατουμένους, ενώ απεδέχθη ενθουσιωδώς την πρόταση για την έναρξη συστηματικού ποιμαντικού έργου των ορθοδόξων ιερέων στις φυλακές.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος είχε την ευλογία να συναντηθεί για αρκετή ώρα με όλους τους εγκλείστους, άνδρες και γυναίκες, να τους μιλήσει για την Ανάσταση του Κυρίου, για την προσωπική ανάσταση εκάστου, να τους απευθύνει λόγους συμπαραστάσεως, αγάπης και σεβασμού, ως και να τους μεταφέρει τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δηλώσεις του Επισκόπου και του Διευθυντού κ.Pongui στους δημοσιογράφους της κρατικής τηλεοράσεως TV Congo.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 6ης Απριλίου 2017

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Τήν Πέμπτην, 6ην Ἀπριλίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ, Ὑπογραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, μετέβη εἰς τό ἐν Yeşilköy ξενοδοχεῖον «WOW» καί ὡμίλησε κατά τήν ὑπό τοῦ Βακουφίου τοῦ Ἱδρύματος «Marmara Grubu» διοργανωθεῖσαν 20ήν «Εὐρασιατικήν Διάσκεψιν Κορυφῆς» ἐπί τοῦ ρόλου τῆς θρησκείας εἰς τήν ἑδραίωσιν τῆς εἰρήνης καί τήν καταπολέμησιν τῆς τρομοκρατίας, παρουσίᾳ Ἀρχηγῶν Κρατῶν, Ὑπουργῶν, ἐκπροσώπων τῶν ἐν Τουρκίᾳ Θρησκευτικῶν Μειονοτήτων καί ἐπιστημόνων ἐκ διαφόρων Χωρῶν.

Πατριάρχης τήν μεσημβρίαν παρεκάθησεν εἰς ἐπίσημον γεῦμα, παρατεθέν ὑπό τοῦ Ἐξοχωτάτου κ. Abdullah Gül, πρῴην Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας.

* * *
Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης διά Μηνύματος Αὐτοῦ πρός τήν Α. Μακαριότητα τόν Πατριάρχην Μόσχας καί πάσης Ρωσσίας κ. Κύριλλον ἐξέφρασε τήν συμπάθειαν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τοῦ ἰδίου διά τήν ἐν τῇ Ἁγίᾳ Πετρουπόλει ἐπισυμβᾶσαν τρομοκρατικήν ἐπίθεσιν, ὡς καί τά συλλυπητήρια Αὐτοῦ πρός τούς οἰκογενεῖς τῶν θυμάτων.

* * *
Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:
Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἀρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ἀνδρέαν, Καθηγητήν τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το επίσημο Πρόγραμμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2017 στην πόλη της Ζακύνθου


Την Κυριακή των Βαΐων, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., στον ίδιο Ναό θα τελεσθεί η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τρίτη, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ώρα 4 μ.μ., θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ευχελαίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και ώρα 6.30 μ.μ. θα τελεσθεί το Ιερό Ευχέλαιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου της  Mεγάλης Παρασκευής (Άγια Πάθη).

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον  Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια, ώρα 10.15 π.μ., η Ακολουθία του Εσπερινού (Αποκαθήλωση).

Την ίδια ημέρα, ώρα 2 μ.μ., θα γίνει με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου (Πλατεία Σολωμού), η επίσημη Λιτάνευση του  Εσταυρωμένου στην πόλη, κατά το ζακυνθινό Τυπικό.

Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος).

Το Μέγα Σάββατο, ώρα 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος), και στη συνέχεια στις 04.15 θα γίνει η επίσημη Λιτάνευση του Επιταφίου στην πόλη. Με την επιστροφή της πομπής στο Ναό θα ακολουθήσει ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια) και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Την ίδια ημέρα, ώρα 11 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου, στις 11.45 μ.μ. θα γίνει η εκκίνηση της Ιεράς Πομπής από τον Ιερό Ναό για την Ακολουθία της  Αναστάσεως στην πλατεία  του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια, στον ίδιο κεντρικό Ναό θα τελεσθεί η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα περατωθεί ώρα 1.30 π.μ.. 

Την Κυριακή του Πάσχα, από ώρα 11 π.μ. έως 1 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αφού  ευλογήσει τα πασχαλινά αυγά, θα δεχθεί ευχές στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου.

Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως, ο Εσπερινός του Πάσχα  (Αγάπη)  και στη συνέχεια θα γίνει η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της  Υπεραγίας Θεοτόκου  της Γαλανούσας.

Την Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 8 μ.μ. θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ψηλώματος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαουρένταινας.

Σε όλες τις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές θα προεξάρχει 
ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές καλούνται να παραστούν
ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ, κατά την καθιερωμένη τάξη.

Τις έξω του Ιερού Ναού παρατάξεις, προς απόδοση των κανονισμένων τιμών, θα αποτελέσουν Τμήματα: Προσκόπων, Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών,  η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων και οι Φιλαρμονικές Κατασταρίου και Μαχαιράδου.

Το γενικό πρόσταγμα των παρατάξεων θα έχει το Γραφείο  Φυσικής Αγωγής Ζακύνθου.

Εκκλησιαστικοί Τελετάρχες ορίζονται ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Ζ. και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης Αρχιερατικός Ἐπίτροπος πόλεως Ζακύνθου. 

Θερμή παράκληση: Οι κ.κ. προσκεκλημένοι κατά τις Λιτανείες του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου παρακαλούνται να φέρουν σκούρο ένδυμα και μαύρη γραβάτα. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ