e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

«Το αίμα αυτού του πολέμου είναι και στα άμφιά σας»


 «Ο Πούτιν στηρίζει την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, αποκαλώντας τη Πατριαρχείο Μόσχας, ανησυχώντας για δήθεν διάκριση εναντίων της σε σχέση με τους νόμους, ουσία των οποίων είναι να την αποκαλούμε Πατριαρχείο Μόσχας». Ο ιερέας της Ουκρανικής Εκκλησίας Βίκτορ Μαρτίνενκο γράφει ότι ο νόμος, τον οποίον θεωρεί μεροληπτικό το Πατριαρχείο Μόσχας, είναι εκείνος που απαιτεί από το ίδιο να ονομάζεται… Πατριαρχείο Μόσχας.

«Ο κλήρος του Πατριαρχείου Μόσχας προσβάλλεται από όλους (και από μένα) επειδή τους αποκαλούν Πατριαρχείο Μόσχας. Αντίθετα το Πατριαρχείο Μόσχας δεν προσβάλλεται από τον Πούτιν που (όχι για πρώτη φορά) τους αποκαλεί Πατριαρχείο Μόσχας. Ο Πούτιν πηγαίνει για να απελευθερώσει το Πατριαρχείο Μόσχας! Οι ασβεστωμένοι τάφοι, που έχουν ήδη ξεπεράσει τον ίδιο τον διάβολο στο ψέμα, είναι το αίμα αυτού του πολέμου και τα χρυσοκεντημένοι αρχιερατικοί σάκκοι σας!», τόνισε ο ιερέας.

Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Ο Άγιος εθνοϊερομάρτυς Πλάτων. Η εθνοθρησκευτική του δράση στην Μακεδονία και στον Πόντο

Έτος Μικρασιατικού ελληνισμού τo 2022 καθώς συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Μικρασιατική καταστροφή της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Πρώτη σέ θυσίες η Εκκλησία μας, πρόσφερε στο βωμό του χρέους Ιεράρχες, πρεσβυτέρους, διακόνους, μοναχούς και χιλιάδες πιστούς.

Πολλοί μπορούσαν να σωθούν, αλλά δεν θέλησαν, μεταξύ αυτών  και ο Πάτμιος Εθνοϊερομάρτυς Πλάτων Αϊβαζίδης, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αμασείας  στον οποίο και αναφέρεται το παρόν βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος

Αναφέρει μεταξύ άλλων στην  Εισαγωγή του ο Μητροπολίτης:  

Φωνάζει ο κλέφτης ή… ποιός ο κλέφτης και ποιός ο νοικοκύρης;


Απάντηση στον εν Ζαπορίζια της Ουκρανίας Μητροπολίτη Λουκά του Πατριαρχείου Ρωσσίας

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης

Στο ελληνόφωνο διαδίκτυο κυκλοφόρησε σχόλιο του Μητροπολίτη Λουκά της εν Ουκρανία εκκλησιαστικής παρουσίας του Πατριαρχείου Ρωσσίας, σχόλιο το οποίο απασχολούν τόσο οι απόψεις περί άρσης του Ρωσσικού Αυτοκεφάλου όσο και για το πώς επέστρεψαν οι εν σχίσματι αδελφοί στην κανονικότητα και μάλιστα έλαβαν καθεστώς Αυτοκεφαλίας.

Ο Κιέβου Επιφάνιος καλεί σε ενότητα τον λαό, κυρίως τους πιστούς της εν Ουκρανία παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας

Κάλεσμα ενότητας του ουκρανικού λαού έναντι του πολεμικού κινδύνου, εξαιτίας της επιθετικότητας του πουτινικού κράτους του Κρεμλίνου, απηύθυνε σήμερα (22.02.2022) ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, το οποίο δημοσιεύουμε (σε αυτόματη μετάφραση) ακολούθως. Εκεί πραγματοποιεί μια συνοπτική αναφορά στα δεινά που υποφέρει διαχρονικά η γη των Ουκρανών-Ρως από τη Μοσχοβία, παλαιόθεν μέχρι και σήμερα.

Αξίζει, από το μήνυμα αυτό να κρατήσουμε την έκκληση που κάνει προς τους αδελφούς και αδελφές, που ανήκουν στην εν Ουκρανία παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Τους λέγει χαρακτηριστικά: 

Με αφορμή το άρθρο του κ. Γιώργου Χαρβαλιά «Πατριάρχης… κατώτερος των περιστάσεων»

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ από το Αννόβερο

Με ένα λίαν υποτιμητικό και υβριστικό άρθρο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη το οποίο δημοσιεύεται στον ιστοχώρο romfea.gr, ο πολυειδήμων κ. Γιώργος Χαρβαλιάς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πένα του ως χρωστήρα, έχοντας προφανώς την αίσθηση ότι ζωγραφίζει, ενώ στην ουσία δημιουργεί καρικατούρες και μουντζούρες. Ο στόχος του είναι προφανής, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, προσπαθεί να σπιλώσει το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, να υποβιβάσει την αξία του και την σημασία του έργου του και να προσφέρει έτσι τις καλές του υπηρεσίες στους Ρώσους με τους οποίους ως φαίνεται, να χρησιμοποιήσω δική του φρασεολογία, «ταυτίζεται περισσότερο συναισθηματικά».