e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

H ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου και ο Επιβατήριος Λόγος του
Σε κλίμα ενθουσιασμού έγινε η ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου -Καραγκούνη, του από Βερενίκης- στον Καθεδρικό Ναό Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μαπούτο από τον εκπρόσωπο της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη.

Παρευρέθησαν οι κ .κ. Πρέσβεις της Αιγύπτου Karim Ashraf της Ρωσίας Andrey Kemarsky, ο Επίτιμος Γενικώς Πρόξενος της Ελλάδος Γεράσιμος Μαρκέτος, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας στο Μαπούτο, ο πατέρας Τιμόθεος, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων καθώς και εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης ενεχείρισε στον νέο Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομο το δώρο της αγάπης του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, καθώς και την σημαια της Μοζαμβίκης και την εφημερίδα της Κυβέρνησης με την επίσημη αναγνώριση από την Δημοκρατία της Μοζαμβίκης.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής :

Με ιδιαίτερη τιμή και περισσή χαρά, με την εντολή και την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄, στέκομαι ενώπιόν σας σήμερα, με την ευκαιρία της ιστορικής ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μοζαμβίκης κ.Χρυσοστόμου.

Δοξολογώ το όνομα του Αγίου Θεού, διότι με αξίωσε να υπηρετήσω κι εγώ τους Ορθοδόξους πιστούς της πανέμορφης αυτής χώρας, να υπηρετήσω, όσο το κατά δύναμιν, την ιεραποστολή προσπάθεια του Πατριαρχείου μας και να διατηρώ στην καρδιά μου τις ωραίες αναμνήσεις και τις μοναδικές εμπειρίες που βίωσα, κατά την διάρκεια της πενταετούς διακονίας μου. Η Μοζαμβίκη έχει κατοίκους ευγενείς, πλούσιους όχι τόσο σε χρήματα, αλλά σε αγάπη και πολιτισμό. Θα το διαπιστώστε από τις πρώτες στιγμές της διακονίας σας. 

Στέκομαι για να σας παραδώσω εγώ σήμερα, Σεβασμιώτατε, την επισκοπική ράβδο, εκ χειρών του Πατριάρχου μας, που πολύ αγάπησε και ανάλωσε τις δυνάμεις του για την θεμελίωση της Ορθόδοξης πίστης σε αυτόν τον ευλογημένο από τον Θεό τόπο, που αγωνίστηκε για να αναστηλώσει τα ιερά σκηνώματα της Ορθόδοξης πίστης μας, τους Ιερούς μας Ναούς, τους οποίους από το 1896 και εντεύθεν οι πατέρες μας απόδημοι Έλληνες ανήγειραν και έως εσάς τούτη την ευλογημένη στιγμή, από την οποία και εξής θα συνεχίσετε στέκεστε «επί την λυχνίαν» της Εκκλησίας της Μοζαμβίκης.

Η αγάπη σας, γνωρίζω πολύ καλά εξ εμπειρίας, ότι είναι περισσή. Αυτήν την αγάπη, και γιατί όχι ακόμα περισσότερη, να καταθέτετε συνεχώς ως «θυμίαμα εύοσμον, μύρον πολύτιμον» στον νέο σας πνευματικό Πατέρα και χειραγωγό σας εις Χριστόν. 

Εδώ, Σεβασμιώτατε άγιε Μοζαμβίκης, στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο ωκεανοφίλητο Μαπούτο, και στον περικαλλή Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έδρα της Ιεράς Σας Επισκοπής, θα βρίσκεται το επιτελείο σας, οι άνθρωποί σας, οι συν-κυρηναίοι σας, που θα σηκώνουν μαζί σας τον βαρύ, αλλά ταυτόχρονα γλυκύ, σταυρό της διακονίας σας.
θα τα καταφέρετε, διότι είστε άνθρωπος αγάπης, υπομονής, καταλλαγής. 

Εκτός από την ιστορική Μπέιρα, ήδη έχει θεμελιωθεί στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με το Μαλάουι, ο πρώτος Ορθόδοξος Ενοριακός πυρήνας, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Μουρακέλας, που αριθμοί περί τους 2000 πιστούς κατηχούμενους, ενώ ετοιμάζονται σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων άλλοι πέντε ενοριακοί πυρήνες.

Χρειάζεται όμως εντατικοποίηση της ιεραποστολικής προσπάθειας, για να μπορέσει να αποδώσει πνευματικούς καρπούς. Χρειάζεται συνεχής εποπτεία, εντατικός αγώνας, διαρκής κόπος και μόχθος. Είμαι σίγουρος, Σεβασμιώτατε, ότι επί των ημερών της αρχιερατείας σας, θα ανθίσει το άνθος της Ορθόδοξης πίστης στην περιοχή. Το έδαφος είναι οργωμένο και ήδη έχει σπαρθεί της πίστεως ο καρπός ………

Σεβασμιώτατε άγιε Μοζαμβίκης, 
Από σήμερα αναλαμβάνετε τα ηνία της Τοπικής Εκκλησίας της Μοζαμβίκης και όλοι προσβλέπουν στο πρόσωπό σας ως τον «ποιμένα τον καλόν», σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι στο πλευρό σας για οτιδήποτε με χρειαστείτε. Αυτό δεν το αναφέρω απλά, αλλά το εννοώ ουσιαστικά. Θεωρείστε την ταπεινότητά μου αληθινό σας αδελφό.

Στην συνέχεια ο Θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος εκφώνησε την ενθρονιστήρια ομιλία του.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό- Πολιτιστικό Κέντρο της Επισκοπής από την Εκκλησιαστική Επιτροπή προς τιμήν του νέου Επισκόπου.

Επιβατήριος λόγος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου
28 Φεβρουαρίου 2016

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη. Εκπρόσωπε της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’
Eκπρόσωπε της Αγίας Έδρας Καρδινάλιε κ. Edgar Pena Parã
Εξοχώτατε κύριε πρέσβη της Αιγύπτου κ. Karim Sharaf
Eξοχώτατε κύριε πρέσβη της Ρωσίας κ. Αndrey Kemarsky
Αξιότιμε Πρόξενε της Ελλάδος κύριε Γεράσιμε Μαρκέτο
Αξιότιμε εκπρόσωπε της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Maputo κ. Στέργιε Βαρβαρούση
Αξιότιμη Αρχόντισσα των Εκκλησιών κ. Μαρίνα Τσικλάκη
Εκπρόσωποι των δογμάτων και εκκλησιών

Σεβαστοί Πατέρες
Περιούσιε λαέ του Θεού ευλογημένε.

Την ιερά τούτη ώρα της ενθρονίσεώς μου ως επισκόπου στην ευλογημένη αυτή γωνιά της Αφρικανικής ηπείρου, την οποία ο Μακαριώτατος Πατράρχης κ. Θεόδωρος Β´, και η περί Αυτόν Σύνοδος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων μου εμπιστεύθηκε να ποιμάνω πνευματικώς, βαθιά συγκίνηση δονεί την ψυχή μου και βαρύ το χρέος αισθάνομαι, εγώ ο ταπεινός εργάτης του αγρού του Κυρίου.

Κύριος και πρωταρχικός σκοπός της νέας διακονίας μου στην θεόσωστο επισκοπή Μοζαμβίκης, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη, θα γίνει η συνέχιση της πνευματικής παρακαταθήκης που άφησε η εξάχρονη διακονία σας, μέσα από το κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου με πνεύμα ιεραποστολικής αφοσίωσης και αγάπης.

Η ιεραποστολή, την οποία ο Μακαριώτατος και η Σεπτή συν Αυτόν Ιεραρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ενστερνήθηκε, εδράζεται στον λόγο του ευαγγελίου. Τούτο δεν αποτελεί όρο κενό. Είναι η διαρκής και αδιάλειπτη παρουσία του Χριστού στην πορεία της ζωής των ανθρώπων εδώ στην Αφρική , από τον πρώτο έως και τον τελευταίο. Γι αυτό και παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αναφύονται καθημερινά, τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά και τα μηνύματα πάντοτε ελπιδοφόρα, αφού ακριβώς στον λόγο του Χριστού βρίσκεται η απαρχή του ιεραποστολικού χαρακτήρα της εκκλησίας μας, έτσι όπως αυτός μας παρεδόθη μέσα από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρος και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν.

Όπως πολλές φορές έχει τονισθεί, όταν αναφερόμαστε στην ιεραποστολή, ομιλούμε ουσιαστικά περί της θυσιαστικής αγάπης, που είναι έργο μαρτυρικό, έργο πλήρης αφοσίωσης στην μαρτυρία Χριστού. Χωρίς υπεκφυγές και αλλοιώσεις. Όπως έχει πει και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ο Β’ (Ο Ιεραπόστολος προσφέρει τα πάντα, γίνεται ολοκαύτωμα και θυσία της φιλανθρωπίας στον ιερό βωμό της φιλανθρωπίας για τον ταπεινό κάτοικο της Αφρικής, στην ψυχή του οποίου γεννάται η πεποίθηση οτι γι αυτόν υπάρχει πλέον ένας Θεός και ένας άνθρωπος, ο Ιεραπόστολος, συμμερίζεται την ένδεια και την αγωνία του να συμπάσχει προκειμένου να του προσφέρει αυτά τα πολύτιμα υλικά αγαθά που ο ανεπτυγμένος κόσμος θεωρεί αυτονόητα για τον καθένα. Έτσι επεκτείνεται στους αιώνες, στο χώρο και στον χρόνο, το αποστολικό λειτούργημα και αποκαλύπτεται ο Θεός της αγάπης προς όλους τους λαούς.)

Το Πατριαρχείο υπήρξε πάντοτε ο θεματοφύλακας των παραδόσεων της εκκλησίας μας στην Αφρικανική ήπειρο. Με αυτή την παρακαταθήκη υπόσχομαι να αφιερώσω την διακονία μου σε τούτο τον ευλογημένο λαό της Μοζαμβίκης και να του προσφέρω την αγάπη και την αμέριστη συμπαράστασή μου μέσα από την διαρκή συμμετοχή των ευχαριστιακών συνάξεων και την ανύστακτη φροντίδα τόσο των πνευματικών όσο και των κοινωνικών αναγκών του ποιμνίου μου.

Κατά την εύσημο τούτη ημέρα η μνήμη μου επιστρέφει για μια ακόμη φορά στους κεκοιμημένους γονείς μου, τους οποίους πάντοτε θα ευγνωμονώ και θα μνημονεύω στις προσευχές μου. Το ίδιο ισχύει και για το μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος Δαμασκηνό, ο οποίος με χειροτόνησε σε διάκονο και πρεσβύτερο.

Από αυτήν την θέση, επιτρέψετέ μου Σεβασμιώτατε, να εκφράσω την αφοσίωσή μου στο πρόσωπο του Πατριάρχη μας κ. Θεοδώρου και την ευγνωμοσύνη μου για την χειροτονία μου κατ αρχάς ως Επισκόπου Βερενίκης καθώς και την εκλογή και την σημερινή ενθρόνησή μου ως Επαρχιούχου Επισκόπου Μοζαμβίκης.

Ευχαριστώ κι εσάς προσωπικώς Σεβασμιώτατε Άγιε Αδελφέ για την παρουσία σας εδώ σήμερα και για όσα φροντίσατε γι αυτή την ευλογημένη ώρα. Σας διαβεβαιώ ότι θα ακολουθήσω τα ευδιάκριτα ίχνη της έως τώρα διακονία σας στην Μοζαμβίκη με ευλάβεια και αγάπη. Σας εύχομαι καλή δύναμη στην καινούργια αποστολή σας. Ο Θεός να σας σκέπει και να σας ευλογεί.

Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου για την αγάπη και την ηθική ενίσχυση στο πρόσωπό μου καθώς και άπαντες τους Μητροπολίτες του Αλεξανδρινού θρόνου για την τιμή που μου έκαναν εκλέγοντάς με Επίσκοπο Μοζαμβίκης. Ιδιαιτέρως εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον Γέροντα Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ καθως και στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα για την στήριξή τους.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον ιεράρχη της ιδιαιτέρας μου πατρίδος, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, δια την αμέριστη πατρική αγάπη και στήριξη προς το πρόσωπό μου, αλλά και στην διακονία μου εδώ στην Ιερα Επισκοπή Μοζαμβίκης.

Δέσποτε Κύριε Ιησου Χριστέ, ο μονογενής Υιός και Λόγος του Ουρανιού Πατρός ο καταξιώσας εμέ τον ταπεινό και αμαρτωλό να ανέλθω στο μέγα τούτο της Αρχιερωσύνης αξίωμα, σοι προσπίπτω, παρακαλώ και δέομαι όπως μη αποστρέψεις το πρόσωπόν σου απ' εμού και μη εγκαταλείπεις με πάσας τας ημέρας της ζωής μου.Φωτισόν μου τον νου και την διάνοια να ποιώ το πανάγιο θέλημά Σου, πρεσβείαις του ευαγγελιστού Μάρκου και πάντων σου των Αγίων. Αμήν.

Η Κυριακή του Ασώτου Γιου και Σπλαχνικού Πατέρα εν Βανάτω της Ζακύνθου\


Η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας για την σημερινή Κυριακή του Ασώτου, έγινε στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. Προέστη ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, Ηγούμενος της Μονής Προδρόμου Χαρτάτων Ζακύνθου, του οικείου Εφημερίου κωλυομένου, εξαιτίας ατυχήματος. Διακόνησε ο Διάκονός μας Ιωάννης Ρένεσης. Ομίλησε επίκαιρα ο συμπροσευχόμενος Εφημέριος π. Παναγιώτης, την δε ομιλία του μπορείτε να αναγνώσετε ΕΔΩ! Στο τέλος έγινε ο εκκλησιασμός επί τω σαραντισμώ ενός νεογέννητου αγοριού ενοριτών μας!

Η Κυριακή του Ασώτου στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό του Αμμάν της Ιορδανίας

Πρωί Κυριακής, 28ης Φεβρουαρίου 2016, στον Ελληνορθόδοξο Ναό της Υπαπαντής, προεστώτος του Σε. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου (της Σιωνίτιδος Εκκλησίας). Κατά την διάρκεια της θ. Λειτουργίας καθιερώθηκε μια νέα θεομητορική εικόνα της Τριχερούσας  (μια από τις δέκα εικόνες, τις οποίες προσέφερε ευσεβής δωρητής), ενώ έγινε και ο σαραντισμός ενός νεογέννητου τέκνου Ενοριτών.