e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Ακάθιστος Ύμνος 2022 στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω


Δειλινό Παρασκευής, 8ης Απριλίου 2022, στον ανθοστεφή Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, έλαβε χώραν ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Θεομήτορα. 
    Τον ιερουργό Εφημέριο πλαισίωσαν από το Ψαλτήριο οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Δρογγίτης, Μαρίνος Καποδίστριας, Σπυρίδων Σαρατσένος παππούς και εγγονός. 
    Το κήρυγμα της βραδιάς έκανε απ' άμβωνος ο κ. Ζούλας, ο οποίος με ευφράδεια λόγου και νοημάτων, κατένυξε τους εκκλησιασθέντες ως προς το αγαπητότατο τιμώμενο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. 
    Προ του τέλους, εξάλλου, αναπέμφθηκε ειδική Δέηση υπέρ καταπαύσεως του αιματηρού και αδελφοκτόνου πολέμου στην Ουκρανία.

Ακάθιστος Ύμνος 2022 στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων [video-photos]


Τό ἑσπέρας τῆς 26ης Μαρτίου /8ης Ἀπριλίου 2022, ἔλαβε χώραν ἡ τελετή τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως. 

Συμφώνως πρός τήν Τυπικήν τάξιν, εἰς τό πλαίσιον τῆς Ἀκολουθίας τοῦ Μικροῦ Ἀποδείπνου ἐψάλησαν αἱ ᾠδαί τοῦ Κανόνος  «Ἀνοίξω τό στόμα μου» καί ἀνεγνώσθησαν ἐμμελῶς καί αἱ τέσσαρες Στάσεις τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου εἰς ἀνάμνησιν τῆς ἀπελευθερώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως τῇ βοηθείᾳ τῆς Θεοτόκου ἐκ τῶν Περσῶν καί τῶν Ἀβάρων, ἀλλά καί ὡς τελευταία ὑπόμνησις τοῦ μηνύματος τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ, πρίν τῆς εἰσόδου ἡμῶν εἰς τήν Μεγάλην Ἑβδομάδα.

Τήν πρώτην Στᾶσιν τῶν Χαιρετισμῶν ἀνέγνωσεν ὁ προεξάρχων τῆς τελετῆς Μακαριώτατος Πατήρ ἡμῶν καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, τήν δευτέραν ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Μεθόδιος, τήν τρίτην ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἱεραπόλεως κ. Ἰσίδωρος καί τήν τετάρτην ὁ Δραγουμᾶνος Ἀρχιμανδρίτης π. Ματθαῖος.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη για τους Γεωργιανούς πιστούς

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Τὴν πρωΐαν τῆς Πέμπτης, τῆς Ε΄ Ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν, τοῦ Μεγάλου Κανόνος, 7ης Ἀπριλίου ἐ.ἔ., ἐτελέσθησαν αἱ Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι καὶ ἡ Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων γεωργιανιστί, σλαυωνιστί καὶ ἑλληνιστὶ προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν, Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Κατ’ αὐτὴν συνελειτούργησε μετὰ τῆς Α. Σεβασμιότητος καὶ ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἠλίας Jinjolava, Ἱερατικῶς Προϊστάμενος τῆς Γεωργιανοφώνου Παροικίας ΚΠόλεως, ἡ ὁποία λειτουργεῖ εἰς τὸν Ἱ. Ναὸν Ἁγ. Γεωργίου Ἐδιρνέκαπι. Ὁ π. Ἠλίας ἐπισκέπτεται τακτικῶς, ἀνὰ μῆνα, τὴν Ὀρθόδοξον Κοινότητα Σμύρνης, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου καὶ πρόφρονος ἀδείας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, πρὸς ἐξυπηρέτησιν τῶν πνευματικῶν ἀναγκῶν τῶν γεωργιανοφώνων πιστῶν τῆς περιοχῆς, κυρίως δὲ θεραπείαν τοῦ Μυστηρίου τῆς Ἱ. Ἐξομολογήσεως. Ἀθρόα ὑπῆρξεν ἡ προσέλευσις τῶν Γεωργιανῶν πιστῶν, καθὼς διανύομεν τὸ στάδιον τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, μετὰ δὲ τὴν Ἀπόλυσιν τῆς Θείας Λειτουργίας ἐπηκολούθησε νηστίσιμος τράπεζα εἰς τὸν αὔλειον χῶρον τοῦ Ναοῦ.

Ακάθιστος Ύμνος 2022 στο πολιορκημένο Kίεβο [video-photos]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

44η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video]


8 Απριλίου 2022, δηλαδή 44η μέρα της άναδρης και αδόκητης εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα τεκταινόμενα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ακάθιστος Ύμνος 2022 στο Φανάρι και Πατριαρχική Εγκύκλιος του Αγίου Μύρου [video-photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022, κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Με τον Πατριάρχη συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος και Προύσης κ. Ιωακείμ. 

Ο Παναγιώτατος ανέγνωσε την Α’ Στάση των Χαιρετισμών και τις επόμενες τρεις ανέγνωσαν διαδοχικά οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας, Μυριοφύτου και Περιστάσεως και Μύρων.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ανέγνωσε την Εγκύκλιο του Οικουμενικού Πατριάρχου για τον επικείμενο καθαγιασμό του Αγίου Μύρου.

Ακάθιστος Ύμνος 2022 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε σήμερα η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, ο οποίος και ανέγνωσε την Πρώτη Στάση των Χαιρετισμών έμπροσθεν της εικόνος της Θεοτόκου.

Ακόμη και η σιωπή της Παναγίας, απάντηση είναι

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Είναι κοινή παραδοχή στην διαχρονική ζωή της Εκκλησίας μας ότι η «Θεοτόκος και μητέρα του φωτός» αποτελεί το πιο αγαπημένο πρόσωπο μετά τον Χριστό! Και τούτο, διότι υπήρξε και δεν παύει να είναι «μητέρα του φωτός». Εάν δεν υπήρχε Εκείνη, η σωτηρία του ανθρώπινου γένους από τη σκιά του θανάτου και το κράτος του σκότους μακριά από τη φωτοφόρο παρουσία του Θεού, δεν θα συνέβαινε, όπως την γνωρίσαμε και την βιώνουμε. 

Η αιτία της Χαράς των ανθρώπων

Του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

«Χαράς αιτία χαρίτωσον ημών τον λογισμόν» (Από τον Κανόνα των Χαιρετισμών)

Για μιαν ακόμη φορά η απανταχού Ορθοδοξία στρέφεται στην Παναγία, για να της απευθύνει ικετήριους χαιρετισμούς, δοξολογικές ωδές με απαράμιλλο θεοπρεπές μέλος, λόγους ποιητικότατους, που πηγάζουν από την ασίγαστη βεβαιότητα των πιστών, ότι πρόκειται για αναφορά στη στοργική Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων όλων. 

"Χαίρε στερρόν της πίστεως έρεισμα, χαίρε λαμπρόν της χάριτος γνώρισμα"

Αν κάτι λείπει από τους καιρούς μας είναι η πίστη ως εμπιστοσύνη, όπως φανερώνει το νόημα της λέξης. Οι άνθρωποι έχουμε φτάσει να μην εμπιστευόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας. Άλλα θέλουμε, άλλα κάνουμε. Άλλα λέμε, άλλα εννοούμε. Άλλες είναι οι αποφάσεις μας, αλλού πορευόμαστε. Δεν είναι μόνο οι επιδράσεις που υφιστάμεθα από το περιβάλλον μας. Είναι το αδύναμο του χαρακτήρα μας, το οποίο δεν έχει στερεότητα, αποφασιστικότητα, ετοιμότητα για κόπο, ώστε να κρατήσουμε την σκέψη, την επιθυμία, την απόφαση. Η στάση μας μάς κάνει να κλονιζόμαστε. Να αισθανόμαστε αβεβαιότητα αν η βούλησή μας θα υλοποιηθεί από εμάς τους ίδιους. Το ίδιο συμβαίνει και στις σχέσεις μας με τους άλλους. Δεν νιώθουμε ότι υπάρχουν αληθινά στηρίγματα στην ζωή μας. Ακόμη και το οικογενειακό μας περιβάλλον αρέσκεται στο να μην μας λέει την αλήθεια γι’ αυτό που είμαστε. Υπάρχει μία χαλαρή, δήθεν αγαπητική στάση, στην πραγματικότητα όμως όλα κινούνται στην λογική της μη σύγκρουσης. Εξάλλου, όλες οι έρευνες δείχνουν και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Η πολυφωνία και κακοφωνία της πληροφόρησης και του Διαδικτύου έχουν δημιουργήσει τεράστια σύγχυση. Είναι αρκετή μία φράση από κάποιον, για να κλονίσει όλη την εμπιστοσύνη, ακόμη και σ’ αυτούς που γνωρίζουν. Και έτσι, ενώ δεν είμαστε σε θέση να εμπιστευθούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, εντούτοις έχουμε μία ανάγκη η σκέψη μας να είναι το παν. Έτσι, την γνώμη μας την κάνουμε αλήθεια, σε ένα μετανεωτερικό κρεσέντο απουσίας κοινότητας και συλλογικότητας. Οι άλλοι υπάρχουν όχι για να τους λαμβάνουμε υπόψιν, αλλά για να μας δίνουν ψήγματα γνωμών, που αν συμφωνήσουν κατά τι με την δική μας προδιάθεση, είναι αρκετό.  

Χάρμα οφθαλμών και ψυχής ο διάκοσμος της Φανερωμένης για τον Ακάθιστο Ύμνο στο Βανάτο (απόψε, 7.15 μ.μ.)

Υπενθυμίζεται προς τους Ενορίτες μας και όσους τιμούν και σέβονται την Παναγία τη Φανερωμένη μας, ότι οι τελευταίοι Χαιρετισμοί προς την πανυπερευλογημένη Θεομήτορα ή, σωστότερα, ο Ακάθιστος Ύμνος προς τιμήν Της, θα ψαλεί στον Ναό Φανερωμένης Βανάτου, απόψε, Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022, ώρα 7.15 μ.μ.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με τον πόλεμο

Κατά του πολέμου στην Ουκρανία τοποθετήθηκε, εκ νέου, η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022, πολυμελή όμιλο μαθητών από το 1ο και το 4ο Λύκειο Λαμίας, τους οποίους συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων τους.