e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Συλλυπητήρια Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Πατριάρχη Γεωργίας για δυστύχημα στην περιοχή Μtskheta-Mtianeti


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην περιοχή της Mtskheta-Mtianeti, και από το οποίο έχασαν την ζωή τους δεκαεπτά συνάνθρωποί μας και τραυματίστηκαν ακόμα τρεις, απέστειλε Μήνυμα προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Γεωργίας, Μακαριώτατο Καθολικό Πατριάρχη κ.κ. Ηλία, στο οποίο εκφράζει την οδύνη και την συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς. 

“Προσευχητικώς, ούν, στρέφομεν τα όμματα της ψυχής προς την Υμετέραν τετιμημένην και λίαν ημίν αγαπητήν και περισπούδαστον Μακαριότητα και το ευσεβές πλήρωμα της αδελφής Αγιωτάτης Εκκλησίας της Γεωργίας, εκφράζομεν την βαθείαν συμπάθειαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημετέρας Μετριότητος προσωπικώς και δεόμεθα μεθ᾿ Υμών όπως Κύριος ο Θεός αναπαύση μεν τας ψυχάς των αδίκω θανάτω απολεσθέντων αθώων συνανθρώπων ημών, σταλάξη δε βάλσαμον παρηγορίας εις τας καρδίας των οικογενών αυτών, παρέχων αυτοίς τε και σύμπαντι τω βαρυπενθούντι γενναίω και μαρτυρικώ λαώ της Γεωργίας, τω συνδεομένω δι’ ισχυρών και ακαταλύτων δεσμών αγάπης και ομοψυχίας ιδιαιτέρως μετά της ημετέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, την εξ ύψους παραμυθίαν”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος. 

Αποχαιρετισμός στον ΙΩΑΝΝΗ Σπ. ΚΟΝΤΟΝΗ, Νεωκόρο Μπανάτου (+24.8.2020)


Με ανθρώπινη οδύνη συνοδεύσαμε σήμερα, 26.8.2020, τον 60χρονο Νεωκόρο μας, ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΝΗ του Σπυρίδωνος, στην τελευταία κατοικία του, μετά την Εξόδιο Ακολουθία που εψάλη στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω. 

Στην Αρτάκη, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για τα Εννιάμερα της Παναγίας [Vlog Μητροπολίτου Σιγκαπούρης, 26.8.2020]


Στις 23 Αυγούστου του 2015, μετά από εννιά και πλέον δεκαετίες εγκατάλειψης και σιωπής, η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου λειτούργησε και πάλι αναβιώνοντας το παλαιό έθιμο που ήθελε πλήθη πιστών να συναθροίζονται εξ ευλαβείας από τα πέρατα της οικουμένης προκειμένου να λάβουν τη χάρη της Παναγίας. 

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου για την Εκκλησιαστική Ημέρα Περιβάλλοντος (1.9.2020)


† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α  Ι Ο Σ
ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ
ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Προσφιλείς αδελφοί ιεράρχαι και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, 

Αποτελεί κοινήν πεποίθησιν, ότι εις την εποχήν μας το φυσικόν περιβάλλον απειλείται όσον ποτέ άλλοτε εις την ιστορίαν της ανθρωπότητος. Το μέγεθος της απειλής αποκαλύπτεται εις το γεγονός ότι το διακύβευμα δεν είναι πλέον η ποιότης της ζωής, αλλά η διατήρησις αυτής εις τον πλανήτην μας. Δια πρώτην φοράν εις την ιστορίαν, ο άνθρωπος δύναται να καταστρέψη τους όρους της ζωής επί της γης. Τα πυρηνικά όπλα είναι το σύμβολον του προμηθεϊκού τιτανισμού του ανθρώπου, απτή έκφρασις του «συμπλέγματος παντοδυναμίας» του συγχρόνου «ανθρωποθεού». 

Την ερχόμενη Κυριακή (30/8) θα ευλογηθούν Φανουρόπιτες στη Φανερωμένη Μπανάτου


Ενημερώνουμε τους Ενορίτες μας και όσους φίλους ενδιαφέρονται ότι την ερχόμενη Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020, το πρωί, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, κατά την κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη θα υπάρξει δυνατότητα να φέρουν Φανουρόπιτες και να ευλογηθούν από τον λειτουργό Εφημέριο, αποδίδοντας έτσι αισθήματα ευγνωμοσύνης -ως είθισται- στον νεοφανή άγιο Μεγαλομάρτυρα Φανούριο.

Όσες και όσοι έχουν την διάθεση, λοιπόν, ιδού και δύο σχετικές συνταγές!

"Μπασίματα" Αγίου Διονυσίου, Ζάκυνθος 26.8.2020. Β΄ μέρος: Λιτανεία του σεπτού Σκηνώματος [photos]


Μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο των "Μπασιμάτων" του Αγίου Διονυσίου (26 Αυγούστου 2020), σύμφωνα με τα ειωθότα, έγινε λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου της Συγχωρητικότητας τρις εντός του Ναού Του, ακολούθως κατανυκτική δέηση ενώπιόν Του και εναπόθεσή Του στην Λάρνακα της μόνιμης κοιμήσεώς Του.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

"Μπασίματα" Αγίου Διονυσίου, Ζάκυνθος 26.8.2020. Α΄ μέρος: Αρχιερατικό Συλλείτουργο [photos]


Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, γνωστό ως "Μπασίματα", έληξε σήμερα (26.8.2020) το εορταστικό θερινό τριήμερο για τη Μετάθεση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου, στη Μονή Του, εν Ζακύνθω, φέτος υπό τους υγειονομικούς περιορισμούς ένεκα Covid-19. 
     Προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, με συλλειτουργούς τους Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ και Αξώμης κ. Δανιήλ. Ομίλησε κατάλληλα ο Σεβ. Ζακύνθου.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου live από τη Ζάκυνθο


Πρωί Τετάρτης, 26ης Αυγούστου 2020, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, τα "Μπασίματα" του Αγίου, ήτοι Αρχιερατικό Συλλείτουργο αρχικά και ακολούθως λιτάνευση τρις εντός του Ναού του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Προστάτη και Πολιούχου, με εναπόθεσή του εντέλει στην Λάρνακά Του.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ 
μέσω του τηλεοπτικού καναλιού ΙΟΝΙΑΝ: