e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και η ενότητα των χριστιανών. Θεολογία απαιτητική, μεταφράσιμη, ωραία

Του Γεωργίου Βλαντή,
Διευθυντή του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών (ACK) στη Βαυαρία, Επιστημονικού Συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας (1931-2023) δέχθηκε στη μακρά διάρκεια του καλλίκαρπου θεολογικά βίου του πληθώρα υψηλών διακρίσεων από ορθόδοξες Εκκλησίες και ετερόδοξους, καθώς και από ακαδημαϊκούς και κοσμικούς φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ίσως όμως κανένας θεολόγος της Ορθοδοξίας στην εποχή μας δεν υπήρξε στόχος τέτοιων και τόσων ύβρεων όπως ο Μητροπολίτης Ιωάννης. Δεν αναφέρομαι στην καλόπιστη κριτική, η οποία, άλλωστε, συνιστά τιμή και τεκμήριο ποιότητας για μια ρωμαλέα σκέψη. Εννοώ τον οχετό ασέβειας και προσβολών που επί δεκαετίες εκπορεύονται εναντίον του από τους ακραίους φονταμενταλιστικούς, αντιοικουμενικούς, «υπερλίαν ορθόδοξους» κύκλους. Ο πλέον αναγνωρίσιμος διεθνώς Ορθόδοξος θεολόγος, πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ενότητας των χριστιανών, κατηγορούνταν συστηματικά από τους πολέμιους του οικουμενισμού ως προδότης της Ορθοδοξίας, ακριβώς λόγω της κομβικής συμβολής του στον διάλογο. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί ώστε να επιβεβαιωθεί το θλιβερά αληθές του λόγου.

Αναβιώνει το ουκρανόφωνο Κελί στο Άγιο Όρος

Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας

Με την παραλαβή του Τόμου για το Αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ανανεώθηκε η δυνατότητα αναβίωσης μοναστηριού στο Άγιο Όρος, όπου Ουκρανοί Μοναχοί θα προσεύχονταi συνεχώς για τους δικούς τους ανθρώπους και την Πατρίδα στη μητρική τους oυκρανική γλώσσα.

Βανάτο Ζακύνθου, 25.10.1987: Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου

Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το 1987, ως νέος Εφημέριος Βανάτου και νέος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, μόλις 26 ετών, θέλησα να τιμήσω τα 100 χρόνια από την έκδοση στη Ζάκυνθο (το 1886) της αρχαϊκής θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ζακύνθου Διονύσιο τον Λάτα, διακεκριμένο και ευπαίδευτο Ιεράρχη.

Mansfield Αγγλίας: Η πανήγυρις των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Πανηγυρικά ετελέσθη την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14.5.2023, η εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος του Μάνσφιλντ στην Κεντρική Αγγλία.

Δημοπρατούνται τρία έργα Νικολάου Καντούνη (1767-1834)


Χαρακτηριστικά 

Καλλιτέχνης: Νικόλαος Καντούνης (1767-1834) 
Τίτλος: Τμήματα έργων με θρησκευτικό χαρακτήρα, α) Μαρία Μαγδαληνή, β) Άγιος Ιωάννης, γ) Άγιος Πέτρος 
Υλικό: λάδι σε μουσαμά