e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Για τον Άγιο Διονύσιο και τα Χριστούγεννα, οι νέες δράσεις του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" (14 και 28.12.2018)


Δύο νέες δράσεις προετοιμάζονται από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Ενορίας Μπανάτου ΑΛΗΘΩΣ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του Δεκεμβρίου 2018.

Η πρώτη δράση, με γενικό τίτλο "Αρχιερέων κλέος, ώ Διονύσιε", θα λάβει χώραν την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο, Αρχιεπίσκοπο Αιγίνης, προστάτη και πολιούχο Ζακύνθου.
     Στο πρώτο μέρος θα ομιλήσει ο Δρ Χρήστος Καρύδης (Επίκουρος Καθηγητής - Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης), με θέμα: "Η μελέτη και η συντήρηση των λειτουργικών ενδυμάτων του Αγίου Διονυσίου"
     Στο δεύτερο μέρος, το Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο "Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής", υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Παναγιώτη Μαρίνου, θα αποδώσει ψάλματα από την Υμνολογία περί του Αγίου Διονυσίου, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος.

Η δεύτερη δράση, με γενικό τίτλο "Ανατολή ανατολών", θα λάβει χώραν την Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 και πρόκειται για Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με σχετική ομιλία.
     Στο πρώτο μέρος θα ομιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός (πτ. Ελληνικού Πολιτισμού ΕΑΠ και πτ. Θεολογίας ΑΠΘ), με θέμα: "Η επανάσταση της Σάρκωσης του Λόγου του Θεού ως δυνατότητα ανάστασης του ανθρώπινου γένους".
     Στο δεύτερο μέρος, η μικτή πολυφωνική Χορωδία "Το όνειρο του παιδιού", υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημήτρη Κάνδηλα, θα αποδώσει ψάλματα και άσματα για τη μεγάλη εορτή της Θείας Γέννας. 

Θα ακολουθήσουν ιδιαίτερες ανακοινώσεις. 

Κυριακή, 18.11.2018, ο Επίσκοπος Ρηγίου Ειρηναίος λειτουργός στον Καθεδρικό του Αγ. Στεφάνου Παρισίων


Κυριακή Θ΄ Λουκά, 18η Νοεμβρίου 2018, κατά την θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, προέστη αρχιερατικώς ο Θεοφ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, βοηθός της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας. Συμμετείχε ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ξενιτέλλης.
Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Μελιτηνής λειτουργός στη Λυών (18.11.2018)


Κυριακή Θ΄ Λουκά, 18η Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Λυών, προεστώτος της Ευχαριστιακής Συνάξεως του νεοχειροτονηθέντος Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου, βοηθού της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας. Έγινε και χειροθεσία σε Αναγνώστη του κ. Μιχαήλ Clarey.
Κυριακή, 18.11.2018, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Θ΄ Λουκά, 18ης Νοεμβρίου 2018, με καταρρακτώδη βροχή και ισχυρούς ανέμους, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου για την αναστάσιμη θεία Λειτουργία. 
     Συλλειτούργησαν ο οικείος Εφημέριος (ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο απ' άμβωνος) με τον Διάκονο Παναγιώτη Παράσχη, ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους, δεδομένου ότι ο αείμνηστος πατέρας του Δημήτριος ήταν Μπανατιώτης και πρωτοστάτησε στην εκ βάθρων οικοδόμηση της Παναγούλας. 
     Το ψαλτήρι τίμησαν δεόντως οι Ιεροψάλτες της Ενορία κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.
     Κατά τη σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη έγιναν τα Μνημόσυνα τριών καλών Ενοριτών μας, οι οποίοι ανήκουν πλέον στην Αιωνιότητα: α) Ετήσιο της Αγγελικής (Πεινούλας), χήρας Ματθαίου Παπαδάτου, β) ετήσιο του Αναστασίου Σκουλογένη και γ) 40νθήμερο του Διονυσίου Νικ. Κοντονή. Ας είναι αναπαυμένοι!