e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Επιφάνιος Κιέβου για την 3η μέρα της ρωσικής εισβολής: "Μετά τη νίκη, Νυρεμβέργη II για τους κλέφτες του Κρεμλίνου"

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η Ουκρανία υπερασπίζεται με επιτυχία τον εαυτό της, υπερασπίζεται την ελευθερία και το μέλλον της από την τυραννία που θέλει να μας επιβάλει ο Πούτιν.

«Πώς θα απλώσεις τα χέρια που στάζουν αίμα από τον άδικο φόνο;»


Μακαριώτατον Πατριάρχην Ρωσίας κ. Κύριλλον

Εις Μόσχαν

Μακαριώτατε,

«Πώς δε τας χείρας εκτενείς αποσταζούσας επί του αδίκου φόνου το αίμα; Πώς δε τοιαύταις υποδέξη χερσί του Δεσπότου το πανάγιον σώμα; πώς δε τω στόματι προσοίσεις το αίμα το τίμιον, τοσούτον διά τον του θυμού λόγον εκχέας παρανόμως αίμα;»

«Πώς θα απλώσεις τα χέρια που στάζουν αίμα από τον άδικο φόνο; Πώς με τέτοια χέρια θα υποδεχθείς το πανάγιο σώμα του Δεσπότη; Πώς θα πάρεις στο στόμα σου το τίμιο αίμα, ενώ από θυμό έχυσες αίμα αθώων ανθρώπων;»

Βαθυσεβάστως

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

«Ὅταν ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου»

«Ὅταν ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ πάντες οἱ ἅγιοι ἄγγελοι μετ᾿ αὐτοῦ, τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ, καὶ συναχθήσεται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη» (Ματθ. 25,31)

«Ὅταν θά ἔλθῃ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου μὲ ὅλη του τὴν δόξα καὶ ὅλοι οἱ ἄγγελοι μαζί του, τότε θὰ καθήσῃ στὸν θρόνο  τῆς δόξης του καὶ θὰ μαζευθοῦν ἐνώπιόν του ὅλα τὰ ἔθνη»

Εσπερινός Κυριακής Απόκρεω στο Φανάρι. Χοροστασία νέου Μητροπολίτου Ρεθύμνης [video]

Εψάλη απόψε, Σάββατο, 26η Φεβρουαρίου 2022, Εσπερινός της Κυριακής των Απόκρεω στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, με Χοροστασία του νέου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Απογευματινή ανταπόκριση Κ. Ονισένκο από την 3η μέρα πολιορκίας του Κιέβου [video]

Απογευματινή ανταπόκριση του αγαπητού φίλου, δημοσιογράφου Κώστα Ονισένκο από την 3η μέρα πολιορκίας του Κιέβου. Παρακολουθείστε την ακολούθως:

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πρίν τρία σχεδόν χρόνια δηλαδή, τό ἔτος 2019, διάβασα ἕνα ἐνδιαφέρον βιβλίο πού ἀναφερόταν στίς σχέσεις μεταξύ τῆς Ρωσίας καί τῆς Οὐκρανίας μέσα στήν ἱστορία καί ἔγραψα ἕνα ἄρθρο γιά νά τό παρουσιάσω. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο και Ιεράρχες της Κρήτης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων στον πόλεμο της Ουκρανίας, σήμερα, 26.2.2022, στον Πατριαρχικό ναό εν Φαναρίω.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος δέχθηκε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, μαζί με τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο οποίος ζήτησε και έλαβε, πριν από την ενθρόνισή του, την αγία Πατριαρχική ευχή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον συνεχάρη για την επάξια παμψηφεί εκλογή του και του ευχήθηκε καλλίκαρπη Ποιμαντορία.
_____
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων στον πόλεμο της Ουκρανίας


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ι. Βήμα του π. Πατριαρχικού Ναού, στην Θ. Λειτουργία του Σαββάτου των Ψυχών, 26 Φεβρουαρίου 2022, μετά την οποία τέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στον υπό εξέλιξη πόλεμο στην Ουκρανία και όλων των απ᾽ αιώνος κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών, μνημονεύοντας τα ονόματα εκείνων υπέρ των οποίων προσκομίσθηκαν τα κόλλυβα.

3η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο μεταδίδει [video]

3η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο δημοσιογράφος Κ. Oνισένκο μεταδίδει τα νεότερα. Δείτε και μάθετε σχετικά, ακολούθως:

Ψυχοσάββατο 2022 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης τελέστηκε σήμερα, Σάββατο των Ψυχών, 26 Φεβρουαρίου 2022, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Πατριαρχικό Τρισάγιο του Ψυχοσαββάτου εν Φαναρίω [video]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σήμερα, Σάββατο των Ψυχών (26-2-2022), ανέγνωσε το Τρισάγιο, μετά την Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων πάντων των απ᾽ αιώνος και μέχρι των εσχάτων κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

Ποιος είναι ο Κριτής;

Άρθρο του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Η επάνοδος του Υιού του Ανθρώπου (Δευτέρα Παρουσία) θα σημάνει το συγκλονιστικό γεγονός της τελικής κρίσης. Ποιος έχει όμως το δικαίωμα να κρίνει; Μα φυσικά, ο τέλειος, ο αναμάρτητος. Αυτός που είναι υπογραμμός, πρότυπο για όλους. Ποιος είναι αυτός; 

Συνέντευξη Επισκόπου Μελιτηνής για την αντιμετώπιση θρησκευτικών κρίσεων [video]


Συνέντευξη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Ηνωμένου Βασιλείου και στην δημοσιογράφο κ. Κυριακή Μήτσου παραχώρησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.

Ο Θεοφ. Μελιτηνής, σε περίπου μιάμιση ώρα, απαντά σε ερωτήσεις σχετικές με τις διαχριστιανικές και διαθρησκευτικές σχέσεις, καθώς και στις  δράσεις διεθνών θρησκευτικών οργανισμών για την αντιμετώπιση κρίσεων διά της διπλωματικής οδού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: