e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Η διαδικασία για την ανάδειξη Προκαθημένου από την επικείμενη Ενωτική Σύνοδο (Sobor) της Εκκλησίας της Ουκρανίας


Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Το Πατριαρχικό Γράμμα Βαρθολομαίου προς τον Μητροπολίτη Περεγιασλάβ-Χμελνίνσκυ και Βίσενκυ Αλέξανδρο (της μέχρι τώρα εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας) -που ο ίδιος έδωσε στην δημοσιότητα μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο facebook-, το οποίο αποτελεί πρόσκληση σε συμμετοχή στο προετοιμαζόμενο Ενωτικό Συμβούλιο μια μια ενιαία Εκκλησία της Ουκρανίας, βγάζει ειδήσεις, δηλαδή αναγγέλλει επακριβώς τα της διαδικασίας προς την ολοκλήρωση της Αυτοκεφαλίας, μάλιστα δε από τα επισημότερα χείλη, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχου. 

Βάσει του Γράμματος αυτού, κωδικοποιούμε κατωτέρω τι μέλλει γενέσθαι:

1. Η Ενωτική Σύνοδος (Sobor) θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018. 
2. Η Σύνοδος θα συγκληθεί από τον ειδικώς ορισθέντα Πατριαρχικό Έξαρχο Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, με την συναντίληψη των δύο ήδη Πατριαρχικών Εξάρχων εν Ουκρανία.
3. Στη Σύνοδο θα παρασταθεί τιμητικώς ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρος Ποροσένκο.
4. Προσκλήθηκαν όλοι οι εν Ουκρανία Ιεράρχες [από όλες τις εκκλησιαστικές παρατάξεις], οι οποίοι θα συνοδεύονται από ένα κληρικό κι ένα μοναχό ή λαϊκό με δικαίωμα ψήφου.
5. Εκεί θα καταρτισθεί ο Καταστατικός Χάρτης, θα καταρτισθεί το τριπρόσωπο και θα αναδειχθεί, με ψήφους κανονικές, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
6. Εκείνος, ο οποίος θα αναδειχθεί Προκαθήμενος, θα παραλάβει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εν επισήμω τελετή, τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της εν λόγω νέας Εκκλησίας.

Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορείτικης Εστίας (7-9.12.2018)


Ξεκίνησε, απόψε, το Γ' Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορείτικης Εστίας, παρουσία του προέδρου της, δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αγιορειτών, ακαδημαϊκών, θεολόγων, ιστορικών, φοιτητών, κ.α. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών οι ομιλητές, μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και α' αντιπρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Γιάννη Μπουτάρη, τόσο για το ενδιαφέρον του για το Άγιο Όρος, όσο και για τις δραστηριότητες της Αγιορείτικης Εστίας.

Ευχές για την επιτυχία της διοργάνωσης, προς τους διοργανωτές και προς τους συμμετέχοντες, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με γραπτό χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος. 

Στο γραπτό μήνυμα του, ο κ. Βαρθολομαίος επισημαίνει τη συμβολή της Αγιορείτικης Εστίας, «δια διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών εργαστηρίων», στην αποκάλυψη διαφόρων αγνώστων πτυχών «της μακραίωνης ιστορίας και προσφοράς του Όρους, εις την σωτηρία του κόσμου παντός, αλλά και εις την διάσωσιν και καλλιέργειαν υψηλού πνευματικού πολιτισμού, έχοντος τας ρίζας και τας απαρχάς αυτού εις το Ορθόδοξον Βυζάντιον και εις την Μητέραν Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως». 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογραμμίζει την επιτυχία των προηγούμενων επιστημονικών διοργανώσεων της Αγιορείτικης Εστίας και σημειώνει: «Εκφράζομε τη βεβαιότητα, ότι και το υπό οργάνωσιν νυν τοιούτον (διεθνές επιστημονικό εργαστήριο) θα αποβή εξ ίσου ενδιαφέρον και αγλαόκαρπον».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας Γιάννης Μπουτάρης, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι η διοίκηση της Εστίας αποδέχθηκε και ενέκρινε την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής του Διεθνούς Εργαστηρίου για την αύξηση των παρουσιαζόμενων εργασιών από δεκαπέντε σε εικοσιπέντε, ώστε να καλύπτει περισσότερους εισηγητές και μια ποικίλη θεματολογία (ιστορία τέχνη φιλοσοφία, θεολογία, κ.α.) που «προσελκύει το ενδιαφέρον ακόμη και μη εξειδικευμένου κοινού».

«Ο θεσμός των Διεθνών Εργαστηρίων έχει καθιερωθεί ως η κύρια και η πιο σημαντική συνάντηση ερευνητών και επιστημόνων, που ασχολούνται με την Αθωνική Έρευνα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι έχει πετύχει το στόχο του, ενισχύοντας και διευρύνοντας τον επιστημονικό διάλογο. Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι οι διοργανώσεις αυτές, ως θεσμός, έχουν καταφέρει να  προσελκύσουν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών, «αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την διαρκή ακτινοβολία του Αγίου Όρους σε όλη την οικουμένη».

Ο δήμαρχος, τέλος, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θερμό και συνεχές ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλει τις δραστηριότητες της Εστίας, την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για τη συμπαράσταση της, τα στελέχη και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Ο α' αντιπρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας, ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης, μεταφέροντας τον χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Εργαστηρίου και υπενθύμισε τη μακραίωνη προσφορά του Αγίου Όρους, την οποία καλείται, όπως είπε, η επιστημονική διοργάνωση να αναδείξει. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Εστίας, Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή την εκφρασθείσα πρόθεση του να μη μετέχει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Δια το έντονο του ενδιαφέρον για το Άγιον Όρος, δια την ειλικρινή και ανεπιφύλακτον συναντίληψην εις τας κοινάς ημών πρωτοβουλίας, του απευθύνουμε πολλάς ευχαριστίας» είπε ο ιερομόναχος Νικόδημος και πρόσθεσε: «Να είναι βέβαιος, ότι το 'Αγιον Όρος -  κι αν ακόμη, πολλές φορές, με διαφόρους, δεν μπορεί να συμφωνεί -  γνωρίζει να διακρίνει και πάντοτε εκτιμά την ειλικρίνεια και την ευθύτητα. Ευχόμεθα, εις τον κ. Μπουτάρη μακροημέρευση και καλή υγεία».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου τόνισε ότι το μουσείο προβάλλει με κάθε τρόπο τον βυζαντινό πολιτισμό, αλλά και τη συνεισφορά του Αγίου Όρους σε κάθε τομέα, παραπέμποντας και σε παλαιότερες διοργανώσεις εκθέσεων, εικόνων και χαρακτικών, σε συνεργασία με την Ι. Κοινότητα, αλλά και σε διεθνή συνέδρια που έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους του μουσείου.

Στις οργανωτικές αλλαγές που έγιναν την τελευταία τριετία στα διεθνή επιστημονικά εργαστήρια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Γ' Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου Κρίτων Χρυσοχοϊδης, σημειώνοντας ότι επιλέχθηκε να παρουσιάζονται εργασίες, ακόμη και τα πρώτα συμπεράσματα τους, κάτι που είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους ερευνητές. Σημείωσε, ότι ξεκίνησε φέτος μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το 'Αγιο Όρος, από το τμήμα της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας  της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Τέλος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αγιορείτικης Εστίας, δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για την έως τώρα συμβολή του, λέγοντας: «Θα ευχόμουν, θα ήμουν ευτυχής, ο διάδοχος του, να επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον, τουλάχιστον, που έχει επιδείξει ο ίδιος για το Άγιο Όρος».

Ο λόγος δόθηκε και στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και επικεφαλής του προαναφερόμενου μεταπτυχιακού προγράμματος, Συμεών Πασχαλίδη,  ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το τμήμα «βεβαίως και θα συνεχίσει να λειτουργεί, παρά τα όποια προβλήματα είχαμε χθες» αναφερόμενος στις φθορές, εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι εγκρίθηκε και λειτουργεί από φέτος το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
«Η ίδρυση και η λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ωρίμανση των αγιορειτικών σπουδών, που επέφερε το, επί πολλές δεκαετίες, έργο της Αγιορείτικης Εστίας» ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο ηγούμενος της μονής Χιλανδαρίου και μέλος της διοίκησης της Αγιορείτικης Εστίας Μεθόδιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Αηδονόπουλος, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, κ.α.

Στο πλαίσιο του Γ' Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου θα γίνουν παρουσιάσεις ερευνητών, ακαδημαικών, για διάφορα θεματα που αφορούν την ιστορία, το περιβάλλον, την πνευματική ζωή, την παράδοση, κ.α. στο Αγιο Ορος. Το Εργαστήριο ολοκληρώνεται την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου.

Φ. Γρηγοριάδης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Moon Jae-in (Σεούλ, 7.12.2018)
Moon meets Archbishop of Constantinople in Seoul 

President Moon Jae-in meets with Bartholomew I, Archbishop of Constantinople, at the presidential office in Seoul on Dec. 7, 2018. 

The archbishop was visiting Seoul to mark the 50th anniversary of the completion of Saint Nicholas Cathedral in Seoul. 

(Yonhap)


President Moon Jae-in meets with Orthodox Patriarch Bartholomew I

President Moon met with the head of the Orthodox Church -- the Ecumenical Patriarch Bartholomew the First.

The South Korean leader said he greatly appreciates the patriarch's dedication to the movement to reconcile different religions and sects as well as to the conservation of ecology and the environment.

He asked for the Patriarch's wisdom and guidance as South Korea takes on similar challenges, like reconciliation between people with different ideas, the establishment of inter-Korean peace, and the restoration of an environment damaged by excessive development.

Patriarch Bartholomew is South Korea for the 50th anniversary of the St. Nicholas Cathedral in Seoul -- the main cathedral of the Korean Orthodox Church -- and he's set to visit the Demilitarized Zone while he's here.

President Moon asked for him to pray for peace between the two Koreas.

(arirang.co.kr)


Νέα δράση του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», αφιέρωμα στον Άγιο Διονύσιο (14.12.2018, 7 μ.μ.)Εκδήλωση (2η του η΄ κύκλου δράσεών του) προετοιμάζεται από το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ, αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο, Αρχιεπίσκοπο Αιγίνης, προστάτη και πολιούχο Ζακύνθου.

Ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης είναι "Αρχιερέων κλέος, ώ Διονύσιε» και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, στις 7 το βράδυ.

Στο πρώτο μέρος θα ομιλήσει ο Δρ Χρήστος Καρύδης (Επίκουρος Καθηγητής - Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης), με θέμα: "Η μελέτη και η συντήρηση των λειτουργικών ενδυμάτων του Αγίου Διονυσίου"

Στο δεύτερο μέρος, το Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο "Θ. Κουρκουμέλης - Κοθρής", υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Παναγιώτη Μαρίνου, θα αποδώσει ψάλματα από την Υμνολογία περί του Αγίου Διονυσίου, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος.

Καλούνται οι φιλάγιοι και φιλόμουσοι να παραστούν!

Βαρυσήμαντη επιστολή Βαρθολομαίου προς Ονούφριον: Τον καλεί στην Ενωτική Σύνοδο (Αγ. Σοφία Κιέβου, 15.12.2018)
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε επιστολή προς τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας. 
Ο Πατριάρχης καλεί και προτρέπει τον Κιέβου Ονούφριο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμμετάσχει «εις την υπό σύγκλησιν ιδρυτικήν της ενιαίας Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας Συνέλευσιν και τας εκλεκτορικάς διαδικασίας προς ανάδειξιν του Προκαθημένου αυτής, δυναμένης, ασφαλώς, και της υμετέρας Ιερότητος υποβαλείν υποψηφιότητα προς τούτο». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει την βεβαιότητα ότι ο Κιέβου Ονούφριος θα ενστερνισθεί τις κανονικές αποφάσεις της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, θα ακολουθήσει τον δρόμο της ενότητος για το συμφέρον του Ουκρανικού λαού και θα στηρίξει την Αυτοκεφαλία. 
Είναι προφανές ότι με την κίνησή Του αυτή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραβλέπει, φιλανθρώπως, την ακοινωνησία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει αποφασίσει η Εκκλησία της Ρωσίας και η υπ’ αυτήν Εκκλησία της Ουκρανίας, βάζει στην άκρη τις σκληρές εκφράσεις που έχει χρησιμοποιήσει και ο Κιέβου Ονούφριος για το Φανάρι και του απευθύνει έκκληση για συμμετοχή στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Μάλιστα ο Πατριάρχης θεωρεί πως ο Κιέβου Ονούφριος μπορεί "ασφαλώς" να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του Προκαθημένου! 
Παραθέτουμε εδώ ολόκληρο το Πατριαρχικό Γράμμα, που αποκτά πλέον ιστορικό χαρακτήρα, το οποίο δημοσίευσε στην σελίδα του στο fb o Μητροπολίτης Περεγιασλάβ και Βίσενκυ Αλέξανδρος, τον οποίον ο Πατριάρχης καλεί, επίσης, να συμμετάσχει στην Ενωτική Σύνοδο. Δημοσιεύουμε και την Πατριαρχική Επιστολή προς τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο, ο οποίος ανήκει στην υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανική Εκκλησία.