e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

SOS από το Άγιο Όρος: αλλεπάλληλες δολιοφθορές σε οικήματα και εγκαταστάσεις

Πρόσφατα συνέβησαν σε μικρό χρονικό διάστημα 3 δολιοφθορές σε οικήματα και εγκαταστάσεις της Μονής Εσφιγμένου. Αρχικά ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή αγροικιών εντός Αγίου Όρους στην έκταση της Μονής μας με διάλυσή τους και κλοπή των υλικών που τις απαρτίζουν. Έπειτα, πριν λίγες μέρες ήταν η απόπειρα καταστροφής εγκαταστάσεων από κουκουλοφόρους σε μετόχι της Μονής μας στην Ιερισσό Χαλκιδικής με πυρπόληση και πρόκληση πυρκαγιάς. Μετά ήταν η καταστροφή μιας γεννήτριας που χρησιμοποιούσαν οι Εσφιγμενίτες πατέρες που κατοικούσαν στο κελί του Αγίου Τρύφωνος για τις ανάγκες των εργασιών τους. Τελευταίο κρούσμα ήταν οι καταστροφές σε κατάστημα εκτός Αγίου Όρους που συνεργάστηκε με την Μονή μας.

Εσπερινός για τον Άγιο Νεκτάριο στον φερώνυμο Ναό πόλεως Ζακύνθου


Επίσημος Εσπερινός εψάλη απόψε, 8 Νοεμβρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Νεκταρίου πόλεως Ζακύνθου, ο οποίος είναι Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού Ζακύνθου. Τιμώντας τον Άγιο Νεκτάριο, τον δεδιωγμένο Μητροπολίτη Πενταπόλεως, ευάριθμοι πιστοί ανηφόρισαν πίσω από τα Δικαστήρια Ζακύνθου για να Τον προσκυνήσουν, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζακύνθου. Παρών ήταν και ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, πρώην Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζ..

Βαρθολομαίος: "Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπήρξε θερμός και ανυποχώρητος υπερασπιστής των απαραγράπτων δικαίων και της πανορθόδοξου ευθύνης του Οικουμενικού Θρόνου"

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2022, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε επί τη εορτή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην Κοινότητα Μ. Ρεύματος.

Εόρτια Σύναξη των Αγίων Αγγέλων 2022 στο Παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών εν Βανάτω Ζακύνθου

Πρωί Τρίτης, 8ης Νοεμβρίου 2022, στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Βανάτο Ζακύνθου, για την εορταστική Ευχαριστιακή Σύναξη των Αγίων Ασωμάτων Δυνάμεων, την οποία επιτελεί σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. 
    Συλλειτούργησαν ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο π. Ιωάννης Ρένεσης (Εφημέριος Φαγιά και Δράκα), ενώ το ψαλτικό στασίδι τίμησαν χορωδιακά οι κ.κ. Διονύσιος Ρένεσης, Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας ομίλησε περί της υποστάσεως και του έργου των Αγίων Αγγέλων. 
    Έγινε και η καθιερωμένη Αρτοκλασία, την οποία προσέφερε η κ. Άννα Γολέμη. Στο πλαίσιο της Συνάξεως αυτής έγινε και μνημόνευση για την ανάπαυση των ψυχών των κτητόρων και δωρητών του Ναού, αοιδίμων Παναγιώτου, Αντωνίας και Μιχαήλ Στραβοπόδη.

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου από τον Κιέβου Επιφάνιο [photos]

Στις 7 Νοεμβρίου 2022, ο Προκαθήμενος Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, στον χρυσότρουλο Καθεδρικό του Αγ. Μιχαήλ Κιέβου, τέλεσε Επιμνημόσυνη Ακολουθία για τον εκδημήσαντα προς Κύριον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κυρό Χρυσόστομο, Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου.

Πανήγυρις 2022 του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πανορμίτου Σύμης [video-photos]

Σήμερα Τρίτη 8η Νοεμβρίου 2022, ἡμέρα «τῆς συνάξεως τῶν Ταξιαρχῶν Μιχαὴλ καὶ Γαβριὴλ καὶ πασῶν τῶν ἐπουρανίων Δυνάμεων ἀσωμάτων», κορυφώθηκαν οἱ λατρευτικές ἐκδηλώσεις τῆς Πανηγύρεως τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ταξιάρχου Μιχαήλ τοῦ Πανορμίτου στήν ἀκριτική Σύμη. 

Συνεχής η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχιμ. Βαρθολομαίος, συνοδεία του ηγουμένου της Ι.Μ. Αγ. Αναργύρων Πέρνικ Βουλγαρίας αρχ. Νικάνορος,  πατέρων και λαϊκών προσκυνητών, επισκέφθηκε το Φανάρι την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, όπου έγινε δεκτός από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Πανηγυρικό Ιερατικό Συλλείτουργο στο Προσκύνημα των Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου [video]

Πρωί 8ης Νοεμβρίου 2022, τελέστηκε πανηγυρικό Ιερατικό Συλλείτουργο στον Ἱερό Προσκυνηματικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Μανταμάδου Λέσβου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο εορτασμός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην 117 πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας Ηλείας

Λαμπρή η εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας στην 117 πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδος, για τον Προστάτη αυτής Αρχάγγελο Μιχαήλ η οποία καθιερώθηκε πριν από 68 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου του 1954 και που τιμάται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια σε όλες τις Στρατιωτικές μονάδες της ΠΑ. Εορτάζουν τα Ελληνικά «φτερά», γιορτάζουν οι «Ίκαροι», που καθημερινά υπερασπίζονται τα δίκαια της Πατρίδας μας.

Το Άγιο Όρος εύχεται από το Φανάρι για την Κύπρο που θρηνεί τον πνευματικό πατέρα της

Την Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε, στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τρισάγιο για την ανάπαυση του μακαριστού πλέον Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου.

Παρών ήταν συμπροσευχόμενος και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους αρχιμ. Βαρθολομαίος με συνοδεία πατέρων και λαϊκών προσκυνητών.

Αιωνία αυτού η μνήμη!

Η εορτή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Ανδραβίδα Ηλείας

Στην Ανδραβίδα εορτάστηκε με λαμπρότητα το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου 2022, η Σύναξη των Αγίων ενδόξων Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων θείων Δυνάμεων Ασωμάτων. Πρόκειται για την εορταστική εκείνη Σύναξη δηλαδή την συνάθροιση των πιστών για να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στους λειτουργούς του Θεού, στις Ασώματες επουράνιες Δυνάμεις και μεγάλους Φύλακες Αγγέλους της ζωής της ανθρωπότητας και δικούς μας προστάτες, αφού οι Άγγελοι ήταν και είναι παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής μας αλλά και σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις.

Επίσκεψη Επισκόπου Χάμινα Σεργίου στη Μητρόπολη Σουηδίας | Bishop Sergei of Hamina Visits Metropolis of Sweden

Το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Νοεμβρίου 2022, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χάμινα κ. Σέργιος, νεοεκλεγείς βοηθός επίσκοπος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ελσιγκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέοντος, επισκέφθηκε την έδρα της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, στην Στοκχόλμη.

Η πανήγυρις των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον εορτάζοντα Καθεδρικό στο Maputo Μοζαμβίκης

Την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, τελέσθηκε ο προεορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον φερώνυμο Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Μαπούτο. Ο εορτασμός έγινε για λόγους πρακτικούς πιο νωρίς, την Κυριακή, καθώς λόγω των εργασιών των ενοριτών είναι αδύνατον να έρθουν στη Θ. Λειτουργία την Τρίτη.

Εόρτια Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό των Ταξιαρχών στο Albury Νέας Νοτίου Ουαλίας

Με τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αρχαγγέλων στον πανηγυρίζοντα ελληνορθόδοξο Ναό της περιφερειακής πόλης Albury της Νέας Νοτίου Ουαλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πληροφορηθείς την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β´, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, ενώ με δήλωσή του εκφράζει τις θερμές συλλυπητήριες ευχές του ιδίου προσωπικώς και σύνολης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας προς την Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, την Πολιτεία και τον Λαό της Μεγαλονήσου, τους οικείους του, καθώς και προς τους 100.000 περίπου Κυπρίους Ομογενείς της πέμπτης ηπείρου.

Στη συλλυπητήρια δήλωσή του, ο Σεβ. κ. Μακάριος αναφέρει: