e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ο Εσπερινός για την Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στο Ναό των Βλαχερνών

  Απόψε στο ναΰδριο της Βλαχέραινας της Οικογένειας Παράσχη στο Μπανάτο  
  Φωτορεπορτάζ: Νίκη Μακρυπόδη 


Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ'
Θεοτόκε ἀειπάρθενε, τῶν ἀνθρώπων ἡ σκέπη, Ἐσθῆτα καὶ Ζώνην τοῦ ἀχράντου σου σώματος, κραταιὰν τῇ πόλει σου περιβολὴν ἐδωρήσω, τῷ ἀσπόρῳ τόκῳ σου ἄφθαρτα διαμείναντα· ἐπὶ σοὶ γὰρ καὶ φύσις καινοτομεῖται καὶ χρόνος· διὸ δυσωποῦμέν σε, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.

Η Βάπτιση του Βουλευτή της Μοζαμβίκης Zacarias Jose από τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Ιωάννη

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Ιωάννης τέλεσε τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής (28η Ιουνίου 2013), κατά τη διάρκεια Αγρυπνίας στον ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Καραβά στον Πειραιά, την Βάπτιση του Βουλευτή της Μοζαμβίκης Zacarias Jose.

Ο νεοφώτιστος Ορθόδοξος Αφρικανός Χριστιανός, ο οποίος έλαβε το όνομα Ζαχαρίας - Θεόδωρος, κατηχήθηκε από τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης στη χώρα του, αλλά είχε εκφράσει την επιθυμία του να βαπτισθεί στην Ελλάδα.

Έτσι, με την ευκαιρία της Ολομέλειας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Αθήνα αυτές τις μέρες, προγραμματίστηκε το μυστήριο της Βαπτίσεώς του με αναδόχους τον Ορθόδοξο Βουλευτή της Ουγκάντας Theodore Sekikubo, ο οποίος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, και την Ελληνοαμερικανίδα Βουλευτή της Πολιτείας Νιου Χαμσάϊαρ Ευσταθία Μπούρα.

Η Διακήρυξη της 20ής επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)

Ένα στιγμιότυπο από την έναρξη της Συνέλευσης (27 Ιουνίου 2013). Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης μεταφέρει το μήνυμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Πατριαρχείου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το οποίο μπορείτε να αναγνώσετε στο τέλος της παρούσας ανάρτησης. Η φωτό είναι του Παναγιώτη Ανδριόπουλου.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2013

Εμείς, οι υπογράφοντες την παρούσα διακήρυξη, Ευάγγελος Μεϊμαράκης (Ελλάς), Σεργκέι Ναρίσκιν (Ρωσία) (παρακάτω η λίστα κατ’ αλφαβητική σειρά των χωρών στην Αγγλική) Πρόεδροι Κοινοβουλίων τα οποία συναπαρτίζουν την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο) λαβόντες μέρος στην επετειακή ετήσια Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης  που συνήλθε στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από 27 έως 30 Ιουνίου 2013 με ειδικότερο θέμα: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία – Χριστιανισμός – Ορθοδοξία: αξίες και έννοιες», απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό προς κάθε πολίτη, προς κάθε χριστιανό ορθόδοξο, όπου γης, αλλά και προς κάθε συνάδελφο βουλευτή ορθόδοξο κατά το θρήσκευμα.

Περαιτέρω, αισθανόμαστε την ανάγκη να υπογραμμίσουμε ότι:

Οι διακηρυγμένοι στόχοι των ιδρυτικών κειμένων της Δ.Σ.Ο., των ετών 1994 και 1995, στην Αθήνα και Μόσχα, όπως μάλιστα αυτοί  συμπληρώθηκαν με τις αποφάσεις των κατ έτος Γενικών Συνελεύσεων, παραμένουν πάντα επίκαιροι και συμβάλλουν καθοριστικά στην θρησκευτική αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, καθώς και στη συνεργασία των εκκλησιών τους και των εν γένει θρησκευτικών τους εκφράσεων.

Η λειτουργία της Δ.Σ.Ο. καταδεικνύεται ουσιαστική και ωφέλιμη για τα διεθνή κοινοβουλευτικά δεδομένα και υποστηρικτική της δημοκρατίας, της αλληλοκατανόησης και της προσέγγισης κοινοβουλευτικών από όλον τον κόσμο. Οι συνεργασίες τις οποίες σύνηψε με Κοινοβούλια και βουλευτές άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθίστανται πολλαπλά χρήσιμες και  ουσιαστικές, όπως και οι σχέσεις της με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Κ.Α.Κ. καθώς και την Κοινοβουλευτική Ένωση των κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (Κ.Ε.Ι.Σ.)  

Η Δ.Σ.Ο με την 20ετή δράση της:

- Παγιώνει την παρουσία της ως μια διακοινοβουλευτική οργάνωση, που προβάλλει υψηλές πνευματικές αξίες μέσω δημοκρατικών θεσμών,

- Επιτυγχάνει την προσέγγιση όλων των ανά τον κόσμο κοινοβουλευτικών – πολιτικών προσωπικοτήτων με χριστιανικό ορθόδοξο φρόνημα, δημιουργώντας μία μόνιμη δομή επικοινωνίας και ενημέρωσης και καθιστώντας τον πολιτικό κόσμο κοινωνό των προβλημάτων των ορθοδόξων.

- Αναδεικνύει την ενότητα στην πολυμορφία των Ορθοδόξων Χριστιανών ως βασικό πυλώνα στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού, παρακάμπτοντας προκαταλήψεις εθνικής ή κομματικής ταυτότητας.

- Προβάλλει τις αρχές και αξίες του Χριστιανισμού και της Δημοκρατίας, τονίζοντας τις υποχρεώσεις όλων μας για την διατήρηση και περαιτέρω ανάδειξη αυτών των αξιών, τα δικαιώματα των ανθρώπων, την ισότητα, το δικαίωμα στην εργασία και στην μάθηση, την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

- Συνεχίζει να οικοδομεί ειρηνικές και δημιουργικές επαφές, καθώς και σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες, καθιστάμενη κοινωνός των προβλημάτων τους. Τα συνέδρια και οι συναντήσεις τις οποίες οργάνωσε, όπως και οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις, επεξεργάσθηκαν σύγχρονες θέσεις κι απόψεις για μια σειρά θεμάτων, κρίσιμων και ουσιαστικών για τον κοινοβουλευτισμό, για το νομοθετικό έργο που επιτελούν τα κοινοβούλια, αλλά και για σύμπασα την κοινωνία. Με θάρρος και παρρησία κατέθεσε απόψεις για τα προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο και την καθημερινότητά του.

- Σήμερα, εδώ από την Αθήνα, στο βήμα του Αποστόλου των εθνών Παύλου, στον λόφο της Πνύκας και υπό την σκιά της Ακροπόλεως, δηλώνουμε αλληλέγγυοι προς κάθε άνθρωπο που διώκεται ή ταλαιπωρείται για τα θρησκευτικά του φρονήματα και τις πεποιθήσεις του, σε κάθε σημείο του πλανήτη. Εδώ, ενθυμούμενοι τον Απόστολο των εθνών Παύλο, ομολογούμε και συμμεριζόμαστε τις αξίες που είχε διακηρύξει που τώρα έχουν αναγνωριστεί απ’ όλους.

- Διακηρύσσουμε ακόμη, εν μέσω της κρίσεως, την ανάγκη η κοινωνία και οι κρατικοί θεσμοί να σταθούν στο πλευρό κάθε δοκιμαζόμενου ανθρώπου, αλληλέγγυοι των λαών και περιοχών της γης οι οποίες μαστίζονται από φτώχεια, πείνα και φυσικές καταστροφές.