e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Μαριές Ζακύνθου: Αρχιερατικός Εσπερινός, τιμώντας την Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή, ευαγγελίστρια του νησιού

Εσπέρας Παρασκευής, 21ης Ιουλίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής χωρίου Μαριών της ορεινής Ζακύνθου, ο εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
     Κατά την εκκλησιαστική παράδοση του νησιού, η Αγία Μαγδαληνή κήρυξε πρώτη τον Χριστό στη Ζάκυνθο, μαζί με την Μαρία του Κλωπά, κατά τον πλου προς Ρώμη, όπου ταξίδευαν για να καταγγείλουν και παραπονεθούν στον Αυτοκράτορα της Ρώμης περί του αδίκου σταυρικού θανάτου του Μεγάλου Αθώου Ιησού. 
        Όλα τα ανωτέρω στοιχεία εκ της τοπικής ιστορικής παραδόσεως και αγιολογίας παρουσίασε απ' άμβωνος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]

Κύπρος: «Ένιψαν τας χείρας» οι Συνοδικοί για τον Παγκράτιο - Προβληματισμός και από την δική του στάση

 
Του Αριστείδη Χ. Βικέτου | ageliaforos.com

Η ομόφωνη απόφαση (13 Ιουλίου 2023) της Ιεράς Συνόδου  για τον αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή μόνο ως  μελανή κηλίδα στην ιστορία της Εκκλησίας Κύπρου μπορεί να ειδωθεί. Συνάμα  θλίβει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της, που βλέπει τα πράγματα με ανοικτούς ορίζοντες, και γενικότερα την κοινωνία.

Ο αρχιμ. π. Μερακλής αντιμετώπισε με μεγαλοψυχία για τρίτη φορά μέσα σε 27 χρόνια την αστοργία της Ιεράς Συνόδου, δηλώνοντας ωστόσο ικανοποίηση για την απόφαση, συστήνοντας να επικρατήσει ενότητα στους κόλπους της Εκκλησίας και τονίζοντας «η δικαίωση θα είναι στους ουρανούς, εδώ είμαστε προσωρινοί».

Θεία Λειτουργία στην Παιδόπολη της Πρώτης Πριγκηποννήσων

Θεία Λειτουργία στην Πατριαρχική Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού, για τα παιδιά της θερινής κατασκήνωσης της «Παιδοπόλεως» της νήσου Πρώτης Πριγκηποννήσων, τελέστηκε την Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023, όπως και κάθε Παρασκευή της κατασκηνωτικής περιόδου.

Συνεργασία ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Εκκλησίας της Ελλάδος

Την Δευτέρα 17  Ιουλίου 2023, και ώρα 11.00 π.μ., ο  Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας υποδέχθηκε  στο Συνοδικό Μέγαρο και επί δίωρο συνεργάστηκε  με  τον Ελληνοαμερικανό  Επιχειρηματία κ. Παύλο Κοτρώτσιο και τα πρόσωπα που τον συνόδευαν  οι οποίοι  που επισκέφθηκαν την Πατρίδα μας με σκοπό την  έρευνα συνεργασίας με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την περαιτέρω γνωριμία, προβολή των Πολιτιστικών Δρόμων διά του  Θρησκευτικού Τουρισμού στο Επιχειρηματικό Κόσμο της Αμερικής.

Προεορτάζουμε στο Βανάτο τρεις Αγίους: Θεόφιλο, Παρασκευή και Παντελεήμονα (Κυριακή, 23.7.2023)

Ενημερώνουμε τους Ενορίτες και Φίλους μας ότι την ερχόμενη Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, θα προ-εορτάσουμε τρεις Αγίους της επόμενης εβδομάδας του Ιουλίου: τον Νεομάρτυρα Θεόφιλο τον εκ Ζακύνθου, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Παντελεήμονα.