e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Η επέλαση των Χιλιαστών


Μεγάλη η σημερινή εορτή της Πεντηκοστής και όλοι οι εκκλησιασθέντες ενορίτες του Μπανάτου, έχοντας στην ψυχή τη Χαρά, εξαιτίας της Επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, δοκίμασαν αμέσως μετά τον εκκλησιασμό τους τη στυφή γεύση από την επιδρομή κλιμακίων Χιλιαστών, οι οποίοι βάλθηκαν να διαδώσουν τις αιρετικές τους απόψεις σήμερα στον τόπο μας.


Εννοείται, η Αντιαιρετική Ομάδα της Ενορίας μας κινητοποιήθηκε άμεσα, για να αντιμετωπίσει τον περιτρέχοντα πνευματικό κίνδυνο. Επειδή όμως φημιζόμαστε για τον πολιτισμό και τη φιλοξενία μας, θεωρήθηκε ως δέον γενέσθαι ο Εφημέριός μας να πραγματοποιεί παράλληλες συνεπισκέψεις στα σπίτια που επιχειρούσαν να επισκεφτούν εκείνοι.


Βέβαια, είναι παρήγορο ότι οι Ενορίτες μας, παρά τη γενικότερη κρίση σε όλα τα επίπεδα (και στο πνευματικό, ή μάλλον κυρίως σε αυτό), παραμένουν γερά προσδεδεμένοι στο ελπιδοφόρο σκάφος της πατροπαράδοτης Πίστης και κωφεύουν σε κάθε λογής "λύκους βαρείς" (εν προκειμένω τους Χιλιαστές), οι οποίοι, υπηρετώντας ξενόφερτα συμφέροντα ή αιρετικές και πάντως ξεπερασμένες πεποιθήσεις, επιχειρούν την απαλλοτρίωση του ορθόδοξου φρονήματος.  


Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μας να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους διαδικτυακούς φίλους μας για πολλούς και ποικίλους κινδύνους, οι οποίοι -προβατόσχημοι- καιροφυλακτούν να μάς εύρουν ασθενείς πνευματικά και να "γεμίσουν" τα ψυχικά κενά τού σύγχρονου ανθρώπου. Οι Χιλιαστές, παρά την ιστορική καταγωγή της πλανεμένης διδασκαλίας τους από τον Άρειο (σημειωτέον, θεωρούνται "εγγόνια" εκείνου), θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι... αθωότεροι των αιρετικών.

Υπάρχουν άλλοι, πονηρότεροι και πλέον επίφοβοι, οι οποίοι οδηγούν στην Απώλεια με το... "γάντι", προσεγγίζοντας ιδίως την πολλά προβληματιζόμενη νέα γενιά: Παραφυάδες προτεσταντικές γύρω στις τριακόσιες (!!!), φιλοσοφικοφανή ή μουσικότροπα σωματεία, που πλέον μεταχειρίζονται μοντέρνους τρόπους προσηλυτισμού, μερικά των οποίων έχουν προσαράξει και στο νησί μας, αποκρυφιστικά ρεύματα ή και -το χειρότερο- σατανισμός... Κίνδυνοι πραγματικοί, υπαρκτοί, όχι μονάχα επί χάρτου, αλλά επαπειλούντες τον όλο άνθρωπο...

Απαιτείται λοιπόν επαγρύπνηση και εγρήγορση, στηριγμός στα γερότατα σκέλη της Πίστης μας (δηλαδή την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση), επίτευξη -με άλλους λόγους- της αυτοσυνειδησίας μας!

Εορτάζοντας την του "Πνεύματος Επιδημίαν"Εικόνες και μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα Σάς έχουμε σήμερα -όπως έχετε εκφράσει την επιθυμία- από την εορτή της Πεντηκοστής στην Ενορία μας. Η ευχαριστιακή Σύναξη επί τη Επιφοιτήσει του Αγίου Πνεύματος έγινε στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, στην οποία παρέστη συμπροσευχόμενος ο αγαπητός συντοπίτης μας π. Ιωάννης Ζαρκάδης. Μοιράστηκαν τα καθιερωμένα "ματζέτα", καμωμένα από μυρτιά και γαρύφαλλα, στην δε διάρκεια της Γονυκλισίας οι εκκλησιαζόμενοι έφτιαχναν -κατά τη ζακυνθινή παράδοση- σταυρουδάκια από τα κλαδάκια των μυρτιών! Στο τέλος, ο Εφημέριός μας ευχήθηκε σε όλους διαρκή την επιδημία και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος!