e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Μαΐου 2007

Συμμετοχή στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξης Νεολαίας



Με πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ορίστηκε η Δέσποινα Καποδίστρια, (πτ. Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, που έχει μάλιστα διατελέσει επί πενταετία υπεύθυνη της Νεανικής Συντροφιάς και της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης), να εκπροσωπήσει την ελλαδική Εκκλησία, μαζί με άλλους εννιά νέους από άλλες Μητροπόλεις, στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Νεολαίας. 

Το σημαντικό αυτό Συνέδριο διοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπό την αιγίδα του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, στην Κωνσταντινούπολη από 11 μέχρι 16 Ιουλίου 2007, με θέμα "Μέλη της Εκκλησίας - Πολίτες του Κόσμου".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Α΄ Συνέδριο είχε διοργανωθεί στην Πόλη επίσης, στο πλαίσιο του Ιωβηλαίου έτους 2000, απ' όπου και η παραπάνω φωτογραφία. 



Κορυφαία προσωπικότητα της Ζακύνθου για την τελευταία 50ετία


Κατά την προσωπική μας θέαση της όλης μετασεισμικής πεντηκονταετίας, κορυφαίο πρόσωπο για το νησί μας είναι ο σημερινός Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Β΄, για τους εξής εν συνόψει λόγους:


1. Αναπτύσσει πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, η οποία ομολογείται από τους πάντες.

2. Eπιμελείται προσωπικά την αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών και την επάνδρωση όλων των Μοναστηριών του νησιού, αξιοποιώντας ταυτόχρονα προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας τη μοναστηριακή περιουσία, την οποία παλαιότερα εκαρπούντο οι επιτήδειοι. Τούτο αναπόφευκτα προκαλεί κάποιες αντιδράσεις από τους θιγόμενους, αλλά ο Μητροπολίτης αντικρούει την κάθε εναντιότητα με παρρησία και γενναιότητα.

3. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, νέου Νοσοκομείου και Σχολής Τ.Ε.Ι. Για τα δυο τελευταία παραχωρήθηκαν οικόπεδα από τη Μονή Αγ. Διονυσίου, ώστε το Κράτος ν' ανεγείρει τ' απαραίτητα κτίρια. Στο μεταξύ παραχωρήθηκε το Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης, όπου έγινε προσωρινή στέγαση του Τ.Ε.Ι.

4. Με την πρωτοβουλία και αυτεπιστασία του περατώθηκε η νέα Πτέρυγα της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, όπου στεγάζονται άνετος Ξενώνας, Μουσείο-Σκευοφυλάκιο και υπερσύγχρονο Εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων. Το οικοδόμημα, συνολικής έκτασης 3.200 τ.μ., εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2000 από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ΄, επικεφαλής εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Βλ. σχετικά εδώ.

5. Το 1996 ορίστηκε από την Πολιτεία Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Δ.Α.Ζ., μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και υπεύθυνη θέση, την οποία κράτησε μέχρι το Μάρτιο του 2003, οπότε παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενος για τις κωλυσιεργίες που υπέστη στο έργο του υπέρ των αναξιοπαθούντων του νησιού.

6. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών και λοιπών Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ζακύνθου «Η Στοργή» και από το 2002 μέχρι το 2005 Πρόεδρος του Δ.Σ.

7. Μόλις ανέλαβε τ’ αρχιερατικά του καθήκοντα ίδρυσε το «Ευαγές Ταμείον Υποτροφιών Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Α΄ (1934-1957)», το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε άπορους φοιτητές , ενισχυόμενο από τα προσωπικά του έσοδα, ενώ κατόρθωσε να ενεργοποιηθούν προς όφελος της σπουδάζουσας νεολαίας του νησιού τα υπνώττοντα μέχρι των ημερών του Κληροδοτήματα Παρπαρία, Μιγκή, μαζί με το νεότερο του Μητροπολίτη Παύλου Σοφού.

8. Επιθυμώντας να τονώσει την πνευματικότητα της Επισκοπής του, καθιέρωσε το 1996 την τιμή του Ζακυνθινού Νεομάρτυρα Θεοφίλου σε όλους τους Ναούς του νησιού με μικρές πανηγύρεις στη μνήμη του, προβάλλοντάς τον έτσι ως Προστάτη της τοπικής Νεολαίας. Για την ενίσχυση μάλιστα της αυριανής γενιάς, κάθε χρόνο προσφέρει αντίτυπα της Καινής Διαθήκης σε όλους τους νέους μαθητές του Γυμνασίου. Προς τούτο η Μητρόπολη προέβη το 2000 σε δική της έκδοση του ιερού Κειμένου, σε συνεργασία με την «Ελληνική Βιβλική Εταιρία», βάσει της εγκεκριμένης από την επίσημη Εκκλησία νεότερης μετάφρασης.

9. Όσον αφορά στον ευαίσθητο και απαιτητικό τομέα του Πολιτισμού, διοργάνωσε ή προετοιμάζει διεθνή συνέδρια και συμπόσια υψηλού κύρους και συναντήσεις περιωπής, αξιολογότατες επιστημονικές εκδόσεις και ό,τι άλλο συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του αθέατου πλούτου της αλλοτινής πνευματικής Ζακύνθου, υπό την προοπτική πάντοτε του Μέλλοντος.

10. Ως ενεργό μέλος της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας αρθρώνει λόγο ειλικρίνειας κι ευθύτητας, που πολλές φορές «τσακίζει κόκαλα», πάνω σε ζωτικά προβλήματα της σύγχρονης λαβυρινθώδους πραγματικότητας, αποβλέποντας κυρίως σε μια ουσιαστική ανάπτυξη και καλλιέργεια ξεκάθαρης (δηλαδή ορθόδοξης) εκκλησιολογικής συνείδησης, έξω και μακριά από τις αγκυλώσεις ευσεβισμού και τυπολατρίας, που ταλάνισαν την Ελλαδική Εκκλησία κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα. Πρόκειται -κατά την εκτίμησή μας- για έναν ανδρείο λόγο αγωνιστικής πνοής, μα ταυτόχρονα πολύ μοναχικό στη μεγάφωνη πολυκοσμία των σύγχρονων ιδεών, κάτι που έχει συχνότατα σα συνέπεια να καθίσταται «σημείον αντιλεγόμενον», επισύροντας μάλιστα ύπουλα βέλη και πλοκές διαφόρων κακεντρεχών και αθεολόγητων εγκεφάλων. Η αγωνιστική του όμως παρουσία στο ιστορικό γίγνεσθαι της εν γένει Εκκλησίας –όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως- θα εκτιμηθεί πολύ μετά απ’ αυτόν.

11. Κορυφαία στιγμή της Αρχιερατείας του υπήρξε αναμφίβολα η επίσημη επίσκεψη στη Ζάκυνθο και στα Στροφάδια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ από 22ας έως 25ης Αυγούστου 2003 [βλ. σχετικά εδώ]. Δια των υπευθυνότερων χειλέων της όλης Ορθοδοξίας εκφράσθηκαν εκείνες τις μέρες οι ακόλουθες εκτιμήσεις για τον Ποιμενάρχη της Ζακύνθου:

«Συμπληρούνται εφέτος εικοσιεπτά έτη Αρχιερωσύνης εκ των οποίων δέκα εν τη Ιερά Μητροπόλει Ζακύνθου, Ιερώτατε Αδελφέ, ενώ από της μοναχικής σας αφιερώσεως μέχρι σήμερον τα έτη ανέρχονται εις τεσσαράκοντα τέσσαρα. Οι αριθμοί ούτοι σηματοδοτούν μίαν μακράν πορείαν αφιερώσεως και διακονίας εν τη Εκκλησία. Σινά, Ζάκυνθος, Μονή Πεντέλης και πάλιν Ζάκυνθος. Πορεία μακρά, επίπονος αλλά και καρποφόρος. Ιδία ενταύθα, εν τη ιδιαιτέρα σας πατρίδι, ως ποιμενάρχου των συμπολιτών αδελφών και τέκνων σας εν Κυρίω. “Ποπολάρος Δεσπότης”, όπως αρέσκεσθε να υπενθυμίζετε, δηλαδή επίσκοπος των πενήτων του Χριστού, προς τους οποίως πρωτίστως οφείλομεν να φανερούμεν την αγάπην του Θεού, ηγαπήθητε και τιμάσθε παρ’ αυτού. Διαφυλάττετε τας τοπικάς παραδόσεις και τα έθιμα, ασκείτε την φιλανθρωπίαν και τας υποθήκας του εορτάζοντος Αγίου Διονυσίου. Ταύτα πάντα επιβάλλουν να συγχαρώμεν την υμετέραν Ιερότητα και να ευχηθώμεν “περισσεύειν μάλλον” και εν τοις εφεξής, εις έτη δε πλείστα και υγιεινά, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας και του ευλογημένου λαού σας».
π. Π.Κ.