e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός προς τιμήν των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στον Αγκερυκό Ζακύνθου


Εσπέρας Σαββάτου, 14ης Ιουλίου 2018, στον πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, εν όψει της αυριανής μνήμης των αγίων αυτών Μαρτύρων, στην κωμόπολη Αγκερυκός Ζακύνθου. 
     Του Αναστασίμου Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, ο οποίος είναι γέννημα και θρέμμα του Αγκερυκού. Σημειωτέον, αύριο ο ίδιος θα προστεί της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας. 
     Απόψε έψαλε Χορός καλλίφωνων Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Μπανάτου κ. Δημητρίου Κάνδηλα. Πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στον οικείο Εφημέριο, Μ. Οικονόμο Νικόλαο Βόσσο και στα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την οργάνωση της εορτής. 
  [Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ρίκος]


Ποιότητα ψυχική, καρδιακή καθαρότητα και θέληση για διαρκή πνευματικό αγώνα

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Αγίων Πατέρων της Δ΄  Οικουμενικής Συνόδου 
15 Ιουλίου 2018
(Ματθ. ε΄ 14-19)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Σύμφωνα με το ύψιστο παράδειγμα των Αγίων Πατέρων, οι οποίοι ορθοτόμησαν τον λόγο της Αλήθειας πολεμώντας την αίρεση, ο πραγματικός Χριστιανός οφείλει να έχει συνέπεια λόγων και έργων και να τον χαρακτηρίζει αρμονία εσωτερικού κόσμου και εξωτερικής συμπεριφοράς προς τους συνανθρώπους του. Ωστόσο, πολλές φορές, φοράμε το εξωτερικό και υποκριτικό ένδυμα της ευσέβειας, τόσο για λόγους αυτοθαυμασμού, όσο και για να εισπράττουμε βραβεία και επαίνους από την κοινωνία. Όταν όμως είμαστε μόνοι μας, το ένδυμα αυτό το βγάζουμε και τότε δείχνουμε το πραγματικό, συχνά απεχθές, πρόσωπό μας.

Οφείλουμε να έχουμε, λοιπόν, ποιότητα ψυχική, καρδιακή καθαρότητα, αλλά και θέληση για διαρκή πνευματικό αγώνα. Έτσι, προοδεύοντας διαρκώς και αναγεννώμενοι, να πετύχουμε το «καθ’ ομοίωσιν», το οποίο είναι το ζητούμενο και ο ύψιστος προορισμός της ανθρώπινης ζωής.

Ο Χριστιανός οφείλει να αποφεύγει το παράδειγμα των ασεβών και υποκριτών Φαρισαίων, οι οποίοι, άλλο στην πραγματικότητα ήταν και άλλο έδειχναν, πιστεύοντας ότι έτσι θα γλιτώσουν από την θεϊκή οργή και την ανθρώπινη κατακραυγή. Όμως, το Κακό, η υποκρισία και ο σκοτεινός εσωτερικός κόσμος του καθενός κάποτε θα αποκαλυφθούν, μεταμορφώνοντας τους ανθρώπους αυτούς σε περίγελο και αποδέκτες της θείας Κρίσης για τις πράξεις και τις σκέψεις τους.

Οφείλει, λοιπόν, ο πραγματικός Χριστιανός να είναι πόλη χτισμένη πάνω σε βουνό, για να είναι ορατή από παντού. Να είναι λυχνάρι που φέγγει λαμπερό και ξεσκέπαστο, ρίχνοντας το φως του ολόγυρα. Μπορεί να μην είναι μορφωμένος και πολύξερος, αλλά οφείλει πάντα να πασχίζει να έχει την «εν Χριστώ» σοφία και γνώση, καθιστάμενος «διδακτός Θεού», κατά τον Προφήτη Ησαΐα. Να μελετά διαρκώς τον Λόγο του Θεού, να μετέχει ειλικρινά και με πίστη στα θεία και ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας και να έχει ανοιχτά, τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχικά μάτια του. Πρώτα οφείλει να διορθώνει τον εαυτό του, γινόμενος ιατρός του εαυτού του, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, και μετά τους άλλους, οι οποίοι θα παραδειγματιστούν μόνο όταν βλέπουν τον άλλο γνήσιο και ειλικρινή. Πρέπει να εφαρμόζει συνολικά τον θείο λόγο, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, σε σημαντικά και ασήμαντα. 

Ο Νόμος, τόσο της Παλαιάς Διαθήκης όσο και του Κυρίου (δηλαδή της Καινής Διαθήκης), είναι ενιαίος και αδιαίρετος, αποτελώντας μέγιστη αίρεση το γεγονός ότι στις μέρες μας, και για λόγους αλλότριους, κάποιοι τείνουν να υποτιμούν τον λόγο της Παλαιάς Διαθήκης. Μόνον αν πράξουμε αυτά, θα κερδίσουμε την λύτρωση. Γένοιτο!