e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Κατανυκτική η αποψινή Παράκληση προς τον άγιο Νεομάρτυρα Θεόφιλο τον Ζακύνθιο και η Λιτανεία της Εικόνας Του στη γενέθλια γειτονιά Του

 Ναός Πεφανερωμένης στον Άμμο του Τζάντε - εσπέρας 24ης Ιουλίου 2014 
Ρεπορτάζ: π. Π. Καποδίστριας / 50 Φωτογραφίες: Θοδωρής Εγγλέζος 
Το ανωτέρω πλούσιο φωτορεπορτάζ είναι κάτι περισσότερο από εύγλωττο: Από μεγάλη επιτυχία στέφτηκε απόψε η πρώτη λιτάνευση της νέας εικόνας του αγίου Νεομάρτυρος Θεοφίλου του Ζακυνθίου, από τον ιστορικό και περικαλλέστατο ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου. Θυμίζουμε ότι η εν λόγω περιοχή του Άμμου υπήρξε η πατρογονική γειτονιά του Νεομάρτυρα, του φτωχόπαιδου αυτού της Ζακύνθου, το οποίο, όντας ναυτόπουλο, μαρτύρησε με τον δια πυράς θάνατο στη Χίο το 1635, μη δεχόμενος να αλλαξοπιστήσει. 

Ως γνωστόν, ο μόνος ναός επ' ονόματι του Ζακυνθίου Νεομάρτυρα βρίσκεται εντός του Νοτίου Κοιμητηρίου της πόλεώς μας. Ουδέποτε όμως είχε την οφειλόμενη απόδοση η σημερινή εορτή της μνήμης Του, ίσως επειδή οι νεοΖακύνθιοι... φοβούνται να επισκέπτονται το Κοιμητήριο ή και να εκκλησιάζονται εκεί, ελπίζοντας (μάταια ωστόσο) ότι θα του διαφύγουν εντέλει... 

Έτσι, η Ενορία της Φανερωμένης, εκεί δηλαδή που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Θεόφιλος Μαραμπελιώτης, δια του δραστήριου Εφημερίου της Αρχιμανδρίτου Δανιήλ Μπιάζη (και ιεροκήρυκα Ι.Μ.Ζ.) εμπνεύστηκαν τη σημερινή εορτή, η οποία απέδωσε -κατά κοινή ομολογία- καρπούς, διότι η συμμετοχή του ευσεβούς λαού μας ήταν αθρόα και προκάλεσε χαρά και ικανοποίηση σε όλους. 

Στην Παράκληση προς τον Άγιο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος μάλιστα ανέθεσε στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Παναγιώτη Καποδίστρια να έχει την διακονία του θείου λόγου. Ο π. Παναγιώτης, μεταξύ άλλων, τόνισε στο πυκνότατο εκκλησίασμα: 
          "Ο τιμώμενος 18χρονος γόνος αυτής της ταπεινής γειτονιάς του Άμμου, όταν χρειάστηκε να ομολογήσει Χριστόν ενώπιον των Αγαρηνών, το έκανε δίχως δεύτερες σκέψεις και με το ίδιο το αίμα Του ανέβηκε στον Ουρανό και στέφτηκε -άξια και δίκαια- με την θεία δόξα! 
          Έτσι, ο αγέρωχος νεαρός ποπολάρος του Άμμου μπορεί πρωτίστως να θεωρηθεί ως το φωτεινότατο υπόδειγμα για κάθε έφηβο και νέο άνθρωπο του νησιού μας στη σημερινή εποχή, μέσω του οποίου θα διδάσκονται όλοι πώς μπορούν να παραμένουν όρθιοι και στερροί στα πιστεύματά τους, όταν μάλιστα πρόκειται για ιερά και όσια, μάλιστα δε οσάκις αμφισβητούνται ή και παραθεωρούνται!...
          Στην εποχή μιας επίφοβης Κρίσης και Ανεστιότητας που ζούμε, ξεχειλίζει ολοένα η πανταχόθεν δυσοσμία και η με κάθε έννοια δυσωδία, τόσον ώστε πάμπολλες φορές στην καθημερινότητά μας συνηθίζουμε ως κατεστημένη την αποκρουστική αυτήν αποφορά και το χειρότερο: την θεωρούμε ως... άρωμα!... Αλίμονό μας, όμως... Οδηγούμαστε στην απώλεια. Προς τούτο, λοιπόν, η τοπική Εκκλησία προτείνει ενώπιόν μας, στο κέντρο της συνάξεώς μας, τον άγιο Θεόφιλο, το ευωδέστατο αυτό άνθος, εκ του οποίου μπορούμε να προσλάβουμε το όντως άρωμα, που αυτό και μόνον αυτό δύναται να μας ωφελήσει ψυχοπνευματικά, εισπράττοντας την ουράνια ευωδία των τελουμένων Εκεί, πλάι στον θρόνο του Θεού!" 

Αμέσως μετά την ιερά Παράκληση ξεκίνησε η επίσημη λιτανευτική πομπή της Καθέδρας με το Εικόνισμα του τιμωμένου Νεομάρτυρος, υπό τους πανηγυριώτικους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακυνθίων. Η πομπή, μέσω των οδών Λισγαρά και Βαρθολομαίου, έκανε μια πρώτη στάση μπροστά το Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, όπου πραγματοποιήθηκε Δέηση. Στη συνέχεια η λιτανεία, μέσω των οδών Αγίου Διονυσίου και Δοξαράδων, έκανε μια δεύτερη στάση στον τόπο, όπου πριν τέσσερις αιώνες υπήρχε το σπίτι του Νεομάρτυρα - εκεί μάλιστα εψάλη το Απολυτίκιό Του. Η πομπή κατέληξε στον Ναό της Φανερωμένης, στα δε σκαλούνια της έγινε από τον Σεβ. κ. Διονύσιο η Απόλυση της συνάξεως, ενώ κάηκαν τα σχετικά πυροτεχνήματα! 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης, κατενθουσιασμένος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί θερμά τον Εφημέριο και Ιεροκήρυκα π. Δανιήλ για την έμπνευση, την οργάνωση και την άψογη διεκπεραίωση της νέας αυτής πανηγύρεως, για την οποία μάλιστα πολλοί είπαν ότι "γράφει ιστορία στις εκκλησιαστικές τελετές του νησιού μας"!!!