e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Χαρμόσυνες φωτοστιγμές από την Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα / Enthronement of Metropolitan Cleopas of Sweden / Högtidligt firande av metr. Kleopas installation

 Στοκχόλμη, Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου, πρωί Σαββάτου, 4ης Ιουνίου 2014 


I dag firades den högtidliga installationen av metropolit Kleopas Strongylis av Sverige och Skandinavien i grekisk-ortodoxa metropolitkyrkan i Stockholm som var fullsatt. Vid installationen närvarande bland andra ärkebiskop Leo av Karelen och Finland, metropolit Stefanos av Tallinn och Estland, metropolit Athenagoras av Belgien, metropolit Emmanuel av Frankrike, metropolit Athenagoras av Kydonion, metropolit emeritus Pavlos och biskop Dositej (serbisk-ortodoxa stiftet Skandinavien och Storbritannien). Parisexarkatet och Rumänsk-ortodoxa stiftet Skandinavien var representerade genom präster. Svenska kyrkan, Romersk-katolska kyrkan och Sveriges kristna råd var också representerade. Slutligen närvarade också Sveriges trossamfundsminister Stefan Attefall och Greklands ambasadör

Fader Kleopas Strongylis valdes till ny metropolit av Sverige och Skandinavien den 5 maj. Han var prost i grekisk-ortodoxa metropolitkyrkan i Boston fram tills dess. Han vigdes till biskop i Fanar, Istanbul, den 21 maj.

Metropolit emeritus Pavlos Menevisoglou, som har tjänstgjort fyrtio år som metropolit av Sverige och Skandinavien, har tilldelats titeln metroplit av Amaseia.

Metropolitdömet Sverige och Skandinavien grundades av Ekumeniska patriarkatet 1969. Den första metropoliten, Polyevktos Fifinis, tjänstgjorden 1970-1974. Han efterträddes av metropolit Pavlos Menevisolgou.

Metropolitdömet har sedan 1976 sitt säte i St. Georgios metropolitkyrka i Stockholm och omfattar Sverige, Norge, Danmark och Island. För närvarande ansvarar metropolitdömet för de grekisk-ortodoxa och finsk-ortodoxa församlingarna på dess territorium. Metropoliten är också ordförande i Skandinaviska ortodoxa biskopskonferensen som grundades 2011.

Metropolitdömet beräknas ha 21 500 medlemmar i Sverige. De ortodoxa kyrkorna som är registrerade trossamfund i Sverige beräknas ha sammanlagt 87 342 medlemmar.

"Το μυστήριο της χαράς και της ευχαριστίας" από τη γραφίδα του π. Χριστοδούλου Μπίθα

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Την 1η Ιουνίου 2014, τόσον ο γράφων, όσο και η Ενορία του Μπανάτου εν Ζακύνθω, δεχθήκαμε, ως πνευματικούς περιηγητές, ενορίτες του Ι. Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου. Επικεφαλής των εκδρομέων ήταν ο προϊστάμενος εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόδουλος Μπίθας, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μου δωρίσει το βιβλίο του "Το μυστήριο της χαράς και της ευχαριστίας. Αναζητώντας μια ορθόδοξη πορεία με πλοηγό το Ευαγγέλιο", με 368 σελίδες.

Πρόκειται για τo πρώτο βιβλίο της νέας σειράς των εκδόσεων ΑΘΩΣ Εν τη οδώ, η οποία στοχεύει να παρουσιάζει στο υποψιασμένο κοινό σκέψεις και ιδέες, που αφορούν στην ορθόδοξη πορεία του γένους μας εν γη πολλάκις αλλοτρία. 

Ο π. Χριστόδουλος, με τρόπο απέριττο και φιλικό καταθέτει την εμπειρία του από την προσωπική καταβύθισή του στα ιερά κείμενα και την εκκλησιαστική παράδοση. Έχοντας "ξοδέψει" τα χρόνια του στην δημιουργία μιας ζώσης εκκλησιαστικής κοινότητας κι έχοντας κατασταλάξει ότι "η Εκκλησία, παρ' όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι ο μόνος θεσμός στην Ελλάδα που έχει ισχυρή ταυτότητα, είναι ο φορέας της παράδοσης, διαθέτει ιστορική μνήμη, μεταφέρει την ανθρωπογνωσία των Πατέρων και των Αγίων, δυο χιλιάδες χρόνια τώρα", αποπειράται να μεταδώσει στο ευρύτερο της Ενορίας του κοινό ό,τι έχει εξορύξει τιμαλφές και αξιομνημόνευτο από το βάθος των εκκλησιαστικών πραγμάτων. 

Έτσι το ανά χείρας βιβλίο σπονδυλώνεται από επτά ενότητες, μέσω των οποίων αναλύονται ζωτικοί προβληματισμοί των Ορθοδόξων και όχι μόνον. Για παράδειγμα, γίνεται λόγος περί αντιεξουσιαστικότητας του Χριστιανισμού, περί Εκκλησίας και Πολιτισμού, περί του μυστηρίου της Μετανοίας, περί της χαρμολύπης της Ευχαριστίας, περί επιστροφής της θαλπωρής της Αγάπης, περί της δύναμης της συγχώρησης, περί του νερού που οδηγεί στην αιωνιότητα, περί θαμμένων χαρισμάτων, περί του φόβου και της μνήμης του θανάτου, περί της οικονομικής / πνευματικής κρίσης και περί πολλών άλλων θεμάτων.

Διεισδύοντας στα κείμενα τού βιβλίου, αποκτά ο αναγνώστης την βεβαιότητα ότι τα γραφτά του π. Χριστοδούλου είναι παράγωγα της ανοικτότητας ενός Πατέρα. Όχι ενός αφ' υψηλού διανοητή ή ιεροκήρυκα, αλλά Πατέρα, με όλη τη σημασία της λέξης, δεδομένου ότι ο πατέρας, όταν μιλά στα παιδιά του, δεν ρητορεύει αδιέξοδα, αλλά συμβουλεύει εξ εμπειρίας και αγάπης και αγωνίας για το δέον γενέσθαι εκ μέρους των παιδιών του, εν προκειμένω των πνευματικών παιδιών, τα οποία τού έχουν αναθέσει την ενηλικίωσή τους εις Χριστόν.


Προνομιούχοι όσοι μεταλαμβάνουμε Σώματος και Αίματος Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 15ης Ιουνίου 2014
Α΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ, ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
(Ἑβρ. ια΄ 33-ιβ΄ 2)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Στην μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας μας, οι πράξεις είναι ουσιαστικότερες και μιλούν περισσότερο από τα λόγια. Βέβαια ο θείος Λόγος της Αγίας Γραφής είναι εξόχως σημαντικός και πρέπει να μελετάται με θέρμη και επιμέλεια.

Όμως έχουμε και πράξεις υπέροχες και μέγιστα παραδείγματα ιερών ανδρών και γυναικών, που έδωσαν και την ζωή τους ακόμη για την πίστη τους. Υπέστησαν διωγμούς, εξορίες, βασανιστήρια και ταπεινωτικούς θανάτους. Λιθοβολήθηκαν, φυλακίστηκαν, μαστιγώθηκαν και περιπλανήθηκαν ρακένδυτοι στις ερημιές και να σκεφθεί κανείς ότι πολλά από αυτά συνέβησαν σε εποχές, κατά τις οποίες ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δεν είχε έλθει ακόμη.

Και μόνον η ελπίδα και η προσδοκία των ευσεβών και δικαίων της προχριστιανικής εποχής ήταν αρκετές για την σωτηρία τους. Πόσο πιο ευλογημένοι, λοιπόν, είμαστε εμείς που έχουμε τον θησαυρό της διδασκαλίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού παρόντα στην καθημερινότητά μας και από νήπια ακόμη παίρνουμε τη θεία Χάρη δια του Βαπτίσματος, γενόμενοι πολίτες της ουράνιας Βασιλείας! Πόσο προνομιούχοι είμαστε όλοι εμείς που μεταλαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού!

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλα αυτά να τα αξιοποιήσουμε «επ’ αγαθώ» και να αποβάλουμε τον υλισμό, την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία.

Ας πάψουμε να είμαστε φιλάργυροι, άδικοι και φιλήδονοι. Ας αφοσιωθούμε στην αρετή, στην αγάπη, στην φιλανθρωπία και την αυταπάρνηση και ας γίνουμε συνειδητοποιημένα και γνήσια μέλη της Εκκλησίας, βαδίζοντας τον κοπιαστικό δρόμο της Αρετής, αποφεύγοντας παράλληλα τον εύκολο και ολισθηρό δρόμο των παθών και της αμαρτίας. Γένοιτο!

Βαπτίσεις Ορθοδόξων στην πόλη του Dolisie


Το πρωί της 13ης Ιουνίου 2013, ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων αφίχθη στην πόλη του Dolisie, όπου ετέλεσε τις βαπτίσεις τριάντα ενός νεοφωτίστων όλων των ηλικιών, στο υπαίθριο βαπτιστήριο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Ειρήνης.

Στην πλειοψηφία τους οι βαπτισθέντες Κονγκολέζοι είναι ενήλικες, οι οποίοι προσήλθαν εκουσίως στην Ορθοδοξία μετά από προσωπική πνευματική αναζήτηση, αφού προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική κατήχηση αυτών από τον Εφημέριο π. Παύλο Diafouka.

Απευθυνόμενος στους νεοφωτίστους ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε θεολογικώς την σημασία του ιερού Μυστηρίου του Αγίου Βαπτίσματος, εξέφρασε την χαρά της τοπικής Εκκλησίας για την ένταξή τους σε Αυτήν, υπό την πνευματική επιστασία, πατρότητα και Αποστολική Παρακαταθήκη του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου και τους προέτρεψε να βιώσουν την ορθόδοξη πίστη με συνέπεια και σύνεση, γενόμενοι εμπράκτως κήρυκες του Ευαγγελικού κηρύγματος και πρότυπα αρετής προς τους συνανθρώπους τους, ως ορθόδοξοι πολίτες της ευγενούς πατρίδος τους.