e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Εσπερινή Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου

Δειλινό Τετάρτης, 25ης Φεβρουαρίου 2015 




































Το Νυχθημερόν εκκλησιάστηκε απόψε στον ιστορικό Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου, απ' όπου προέρχονται οι ανωτέρω χαρακτηριστικές φωτοστιγμές. Την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος -συν τοις άλλοις- συνεχάρη δημόσια τον νέο Εφημέριο της Ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο Κυπριώτη, ευχόμενος καλή δύναμη στην διακονία του. Το Ψαλτήρι τίμησαν οι Ιεροψάλτες Διονύσιος Πόθος, Πολυδεύκης Μπετίνης, ενώ ανέγνωσε τα ιερά κείμενα ο θεολόγος Βασίλειος Χρυσοβιτσιώτης.

Στην ομιλία του ο π. Παναγιώτης αναφέρθηκε στη σημασία και την αξία της πνευματικής κατάστασης της Κατάνυξης, ως μεθόδου προσέγγισης της θείας μεγαλειότητας, σε αυτό μάλιστα το πλαίσιο εντάσσεται και η τέλεση της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, ώστε οι πιστοί να δέχονται όσο συχνότερα γίνεται εντός τους το πανακήρατο Σώμα και Αίμα του Κυρίου Ιησού, κατά το μακρύ διάστημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής! 

Προηγιασμένη Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας | القداس السابق تقديسه

Εσπέρας Τετάρτης 25ης Φεβρουαρίου 2015, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου

القداس السابق تقديسه 
25.2.2015
كنيسة القديس نكتاريوس - الصويفية
عمان - الأردن


























Μια σύντομη περιδιάβαση σε σχολεία της Μητρόπολης Νιγηρίας

Στηρίζω τη μόρφωση - Καταπολεμώ τη φτώχεια
Μορφώνω ένα παιδί - Ελευθερώνω έναν άνθρωπο


Σιωπηλά, με πολύ κόπο και υπεράνθρωπες προσπάθειες εδώ και χρόνια η Μητρόπολη της Νιγηρίας προσπαθεί να στήσει σχολεία σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές της χώρας. Δεκατέσσερα (14) νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία λειτουργούν σε Νιγηρία, Μπενίν και Τόγκο. Τρία (3) σχολικά συγκροτήματα είναι υπό ανέγερση και άλλα προγραμματίζονται.

Σε σχετικό φυλλάδιο του Τομέα Εκπαίδευσης της Μητρόπολης διαβάζουμε:

«....στις χώρες αυτές η εκπαίδευση δεν παρέχεται δωρεάν και η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που απαιτεί η μόρφωση των παιδιών τους. Τα σχολεία που η Εκκλησία μας χτίζει, στοχεύουν στην ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση των οικονομικά αδύνατων παιδιών, σε χώρους ανθρώπινους και αξιοπρεπείς, αδιακρίτως φυλής, δογματικής τοποθέτησης ή και θρησκείας.

Τα μέρη μας πολύπαθα. Ο κόσμος μας σε μιa διαρκή σταυρική πορεία προς ένα Γολγοθά που όλο και ανηφορικός φαντάζει κάτω από την πίεση της κοινωνικοοικονoμικής πραγματικότητας. Αρρώστειες, ανεργία, εκμετάλλευση και διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, πείνα, παράνομη διακίνηση παιδιών, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, φτώχεια, θάνατος.

Και όμως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο όλο, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη ζωή κάποιων ανθρώπων που αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να κάνουν την διαφορά.....Ο φαύλος κύκλος της φτώχειας και της εκμετάλλευσης μόνο μέσα από την παιδεία, από τη μόρφωση, μπορεί να σπάσει. Συνοδοιπόροι, συν-Κυρηναίοι των φτωχών του Θεού....Ο Γολγοθάς δεν μας τρομάζει γιατί πιστεύουμε στην Ανάσταση. Την Ανάσταση που γνωρίζουμε ότι δεν είναι μετά τον Σταυρό, αλλά μέσα στο Σταυρό...»


Ενορία Κοίμησης Θεοτόκου, στην κωμόπολη Nanka, στην Πολιτεία Anambra της ανατολικής Νιγηρίας. 300 μαθητές!









Ενορία: Χριστού Σωτήρος Κεντρική Νιγηρία, χωριό Karmem, στην Πολιτεία Benue ορεινή περιοχή... Απόλυτη φτώχεια... 









Ενορία Αγίου Χριστοφόρου, στην κωμόπολη Awo-Idemili της Πολιτεία Imo | Ανατολική Νιγηρία. 





Η Πατριαρχική Ομιλία κατά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης: "BUILDING BRIDGES. Interfaith Dialogue, Ecological Awareness, and Culture of Solidarity" [video]

ADDRESS
By His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at the Conferral of an Honorary Doctorate in Sociology from the Izmir University of Economics
(February 9, 2015) 




Την ομιλία μπορείτε να την αναγνώσετε ΕΔΩ

Πέρασμα από τον Ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Αντωνίου στο Maputo | Church of Saint Anthony (Polana)

Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
















Από τα φωτοπαραλειπόμενα του ταξιδιού μου, το 2012, στη μακρινή Μοζαμβίκη, ανασύρω ένα επιπλέον -ενδιαφέρον, πιστεύω- θέμα. Πρόκειται για το σύντομο πέρασμά μου από έναν υπερμεγέθη ρωμαιοκαθολικό ναό, αυτόν επ' ονόματι του Αγίου Αντωνίου, στη συνοικία Πολάνα τού Μαπούτο, της μοζαμβικανής πρωτεύουσας (πάλαι ποτέ Λορέντζο Μαρκές)Το όλο αρχιτεκτόνημα είναι ένα εμβληματικό έργο του Πορτογάλου αρχιτέκτονα Nuno Craveiro Lopes (Λισαβόνα 1921-Μαπούτο 1972). Το σχήμα του τρούλου του είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και μοντέρνο. Εκείνο που ιδιαίτερα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι ο εξακτινωτικός σχηματισμός των πολύχρωμων παραθύρων του τρούλου σε συνδυασμό με το ηλιακό φως, την αφρικανική περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την αίσθηση του Ινδικού Ωκεανού, που απλώνεται εκεί κοντά! Μάθετε περισσότερα για τον εν λόγω ναό, στην ακόλουθη αναφορά:

Church of Saint Anthony (Polana)
Maputo [Lourenço Marques], Maputo, Mozambique

Located in a 1960s residential area (Sommerchield Quarter), it is the most emblematic work of architect Nuno Craveiro Lopes (1921-1972), commissioned in 1959 and built in the early 1960s (concluded in 1962). The church, a detached building, has conceptual, structural and formal affinities with the religious architecture of German expressionism and with the Mexican churches by the Spanish Félix Candela. Its space is based on a communitarian conception of liturgical celebration, visible in the unitary sense of circular pattern and the symbolic geometric subdivision. Its shape is the result of the sequential overlay of thin polygonal membranes of exposed concrete, with the voids closed in by glazed sashes and stained glass windows, in an ascending movement that culminates in the chromatic lighting of the central area, and unified by the symbol of the cross on the exterior.