e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2009

Παραδοσιακά γλυκίσματα στο Μπανατιώτικο Πανηγύρι


Κανένα ζακυθινό πανηγύρι δε γίνεται δίχως τα κλασικά του τερψιλαρύγγια γλυκίσματα, στοχεύοντας στη βουλιμία των εορταστών:

Τις Φριτούρες (λιχουδευτικό έδεσμα στο τηγάνι, απαρτιζόμενο από σιμιγδάλι, πασπαλισμένο ύστερα με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα), τα Παστέλια (ένα καταπληκτικό σύνθεμα από σουσάμι, μέλι, αμύγδαλα κι ενίοτε διακοσμητικά κουφετάκια) και το Εφτάζυμο ή Φτάζυμο (γλυκίζον ψωμί με πολλαπλές ζυμώσεις και αρωματικά, καμωμένο από τις ειδικές του είδους γυναίκες του λαού, με παροιμιώδη συνήθως μυστικοπάθεια, που παραπέμπει σε... μαγικές πράξεις).

Όλ' αυτά αναβίωσαν ξανά και στα καθ' ημάς. Μετά τον Εσπερινό μάς συνεπήραν οι γνώριμες μυρωδίες από τα παραδοσιακά τηγανίσματα όξω από την Παναγούλα, ενώ το Φτάζυμο τση κυρά Κατίνας σπάζει μύτες ολοένα στη γειτονιά!!!

Και του χρόνου, να ξαναγευτούμε!!!

"Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι Παρθένε"

Με συγκίνηση και κατάνυξη τελέστηκε απόψε στις 8 το βράδυ στον εορτάζοντα και απαστράπτοντα ναό της Παναγούλας στο Μπανάτο ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Κοιμήσει της Θεοτόκου.

]Όλο το εκκλησίασμα αφιέρωσε στη Χάρη Της από βάθους ψυχής προσευχές και ικεσίες προς την άζωη πλέον Μητέρα της Ζωής, η οποία "μετέστη προς την ζωήν". Κυρίως κατά την ώρα της λιτάνευσης του Σώματος και της εναπόθεσής Του στον Επιτάφιο, κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος.

Ο Εφημέριος τόνισε στην Ομιλία του την ειδική σχέση που έχει ο πιστός με την Παναγία, επισημαίνοντας, ότι παρά το λυπηρόν του θανάτου Της, η ανθρωπότητα πανηγυρίζει, επειδή είναι πεπεισμένη, ότι δι' αυτού του τρόπου αποκτήσαμε πρεσβεία στον Ουρανό, η οποία μεσιτεύει υπέρ των ανθρώπων διαρκώς!

Ετοιμασίες για το Πανηγύρι του Μπανάτου

Έχουν από ημέρες ξεκινήσει οι αναγκαίες προετοιμασίες για το Πανηγύρι του Μπανάτου. Αρχικά, την περασμένη Κυριακή, έγινε ο καθιερωμένος Έρανος από την ειδική Επιτροπή Πανηγύρεως ανά το χωριό για τα έξοδα, ακολούθησαν τα καθημερινά "σένια", δηλαδή οι πανηγυρικές ειδοποιήσεις με κωδωνοκρουσίες και πυροτεχνήματα. Συνεχίστηκε η εγρήγορση με σημαιοστολίσματα ανά τους δρόμους, στους οποίους θα περάσει το Κόνισμα της Παναγούλας στη Λιτανεία Της, πολλές καθαριότητες από πλευράς του Δήμου και σήμερα ο στολισμός του εορτάζοντος Ναού με το στήσιμο του "Ουρανού", κάτω από τον οποίον τοποθείται "η Καθέδρα τση Κυράς τση Παναγούλας", πλείστες όσες ανθοκατασκευές και τις παραδοσιακές "πιπερίτσες" να κρέμονται ικετευτικά από τους πολυελαίους.
Από τα σημερινά στολίσματα είναι και οι παραπάνω φωτογραφίες!

Στις 8 το βράδυ πρόκειται ν' αρχίσει ο Εορτασμός με τον Πανηγυρικό Εσπερινό, τη Λιτάνευση της Νεκρής Παναγίας εντός του Ναού, την εναπόθεσή Της στο Κουβούκλιο του Επιταφίου και τα Εγκώμια προς τιμήν Της.