e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Η αποψινή εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες, από την Μαθητική Μαντολινάτα - Χορωδία Ζακύνθου, με ομιλητή τον Μητροπολίτη κ. Διονύσιο

Ρεπορτάζ - οπτικοακουστικό υλικό: Γιάννης Καποδίστριας


Με την συρροή πλήθους Ζακυνθινών τιμήθηκε απόψε το βράδυ από την Μαθητική Μαντολινάτα και Χορωδία Ζακύνθου η μνήμη των Τριών Μεγίστων Προστατών των Γραμμάτων: των Αγίων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακηνάδου Ζακύνθου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, με ομιλητή τον Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο Δ΄.

 

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η Πρόεδρος του δραστήριου αυτού πολιτιστικού φορέα κ. Μιμίκα Σταμίρη, φιλόλογος, ευχαριστώντας όλους για την αθρόα προσέλευση.

Πρώτος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Στέλιος Μποζίκης με θερμούς λόγους.


Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος Δ΄ ανέπτυξε με ευφράδεια, σαφήνεια και πειστικότητα το πολύ ενδιαφέρον θέμα: "Η σύζευξη επιστήμης και αρετής στους Τρεις Ιεράρχες", καταχειροκροτούμενος από το κοινό.


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές της Μαντολινάτας και Χορωδίας, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Αντώνη Κλάδη, απέδωσαν υπέροχα σπουδαίες και πολυαγαπημένες στιγμές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, ενθουσιάζοντας το πλήθος. Σημειωτέον, υπεύθυνοι της ορχήστρας ήταν οι μουσικοί κ.κ. Κώστας Μεϊντάνης και Χαράλαμπος Πλατυπόδης.

Για μιαν ακόμη φορά, υπογραμμίσθηκε απ' όλους η βεβαιότητα ότι, εάν και εφόσον η κοινωνία μας μορφώνει τον πολιτισμό και την αυθεντικότητα στις ψυχές της νέας γενιάς, τίποτε δεν χάνεται, μήτε η κάθε είδους κρίση μπορεί να υποστείλει το μέλλον μας.


Ημερολόγιο Lourenço Marques [4. H εορτή των Τριών Ιεραρχών και οι "Αγάπες" της Ορθόδοξης Κοινότητας]
Αγαπητοί Φίλοι, χαίρετε!
Σήμερα ήταν μια επιπλέον αποκαλυπτική Κυριακή στον ελληνορθόδοξο ναό τού Μαπούτο. Γιορτάσαμε, με Αρτοκλασία και σχετική συνοπτική αναφορά στο κήρυγμα, τους Τρείς Μεγάλους Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας.
Πολυπληθές το εκκλησίασμα: Έλληνες, Ρώσοι, Αμερικανοί και λοιποί! Όλοι συμμετείχαν -με τον δικό του ο καθένας τρόπο- στην ευχαριστιακή Σύναξή μας, μεταλαμβάνοντας μάλιστα οι πλείστοι των Αχράντων Μυστηρίων.
Αμέσως μετά, στο Επισκοπείο, απέναντι από τον μεγαλοπρεπή Ναό, έγινε η καθιερωμένη πλούσια συνεστίαση, με εδέσματα που έφεραν οι εντόπιοι Ορθόδοξοι από τα σπίτια τους. Ως γνωστόν, ο οικείος Επίσκοπος κ. Ιωάννης έχει από έτους ανοίξει τις θύρες της Επισκοπής στον λαό, οπότε όλοι έρχονται με την άνεσή τους, συμπεριφέρονται ωσάν στο σπίτι τους, επειδή ακριβώς είναι το σπίτι τους! Οι πρωτοχριστιανικές "αγάπες" σε ισχύ και πλήρη αποδοτικότητα! Θαυμάσια όλα αυτά, τα οποία συντελούν τα μέγιστα στην ενότητα των Ορθοδόξων δια της αλληλογνωριμίας εθνικοτήτων, γλωσσών και προσωπικοτήτων!


Ταυτόχρονα στο σχολείο, στην αυλή του Επισκοπείου και στην σκιά ενός πολυώροφου Υπουργείου,  η κ. Μάρω Σπανούδη πασχίζει να δημιουργήσει μια ευπρόσωπη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής. Εκεί, αφού κάναμε λόγο για τους Τρεις Ιεράρχες ως Προστατών και του μικρού αυτού Σχολείου εδώ στον νότο της Γης, ο γράφων προσπάθησε να γνωρίσει στα παιδιά το ότι η Βυζαντινή Μουσική εκφράζεται με οκτώ ήχους, χρησιμοποιώντας όλα τα αναστάσιμα απολυτίκια. Εκτός των άλλων, που μαθαίνουν αυτό τον καιρό, έγινε προσπάθεια εκμάθησης και ερμηνείας του "Φως ιλαρόν".

Όλα καλά, "κατά πάντα και διά πάντα"!
Σάς ασπάζομαι όλους από Μαπούτο
π. Π.