e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η Β΄ Εβδομάδα των Νηστειών στη Μητρόπολη Φιλαδελφείας (Ιορδανία)
Καρποφόρα έφυγε και η β΄ Εβδομάδα των Νηστειών για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Ιορδανίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος τέλεσε εσπερινή Ακολουθία των προηγιασμένων Δώρων στον Ι. Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (27-2/12-3-2014) και την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1/14-3-2014).


Οι μητέρες τιμήθηκαν ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα. Σε δύο εκκλησιαστικές κοινότητες οι κυρίες είχαν ετοιμάσει γιορτές προς τιμήν του πολυτιμότερου συνοδοιπόρου ζωής κάθε ανθρώπου, την μητέρα του. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας και συνεχίστηκαν με όμορφες εκδηλώσεις. Οι γιορτές έγιναν στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1/14-3-2014) και στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (2/15-3-2014).

Σε κάθε ευκαιρία, λειτουργική ή εορταστική, ο Σεβ. κ. Βενέδικτος δεν παραλείπει να μεταφέρει τις ευχές, το ενδιαφέρον και την αγάπη του Πατριάρχoυ Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, ώστε να έχουν όλοι δύναμη και υγεία και την υπόλοιπη Μεγάλη Σαρακοστή. Η ανταπόκριση των Χριστιανών ήταν ζωηρή και μεγάλη.

Παρουσιάστηκαν τα Πρακτικά του Α' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα "Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία του 1821"

 Στοά του Βιβλίου, 17 Μαρτίου 2014  
 Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος 
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του Α' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα "Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία του 1821" παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης στη Στοά του Βιβλίου και παρέστησαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος πραγματοποίησε εισήγηση για τα πρακτικά του συνεδρίου, ο Επίσκοπος Νεοχωρίου κ. Παύλος, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.

Την έναρξη της εκδήλωση κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας πως "αν ο στόχος της ιστορικής επιστήμης είναι η κατανόηση του παρελθόντος το να αφουγκραστούμε τον παλμό μιας κοινωνίας, την δυναμική των γεγονότων και των συγκρούσεων, την εν γένει εξέλιξη της ανθρωπότητας, τότε πράγματι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και όχι η απλή δημοσιογραφικού ρεπορτάζ παράθεσή τους είναι το σημαντικό και το κρίσιμο. Ανακαλύπτοντας το νόημα του παρελθόντος μπορούμε να νοηματοδοτούμε και να ερμηνεύουμε και το παρόν. Το έργο του ιστορικού είναι άσκηση σκληρή. Η μελέτη των πηγών είναι το πολυτιμότερο όπλο των μελετητών. Για την πατρίδα μας το 1821 αποτελεί ορόσημο. Μία παλιγγενεσία, μία αναβίωση του λαού μας, του πολιτισμού μας, του γένους μας. Στα κείμενα τα ιστοριογραφικά και στις πηγές θα ανατρέξουμε να δούμε τις ωραίες μεγάλες στιγμές να συναντώνται με τις μικρότητες της ιστορίας. Να δούμε το 1821 τον καρπό της πίστεως του γένους στα μεγάλα ιδανικά. Να δούμε το ρεύμα των φιλελεύθερων ιδεών της εποχής και τη Γαλλική επανάσταση να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του επαναστατικού ρεύματος, αλλά και να επισημάνουμε τα πολυάριθμα επαναστατικά κινήματα που προηγήθηκαν των ευρωπαϊκών γεγονότων από την άλωση και μετά. Να διαβάσουμε τις διχόνοιες των Ελλήνων. Να δούμε σε αυτές τις πρόδρομες καταστάσεις και της σημερινής ασυνεννοησίας μας και να δούμε παράλληλα το Μεσολόγγι όπου βρέθηκαν μαζί να θυσιάζονται όλες οι κοινωνικές τάξεις στέλνοντας μηνύματα ενότητας και αυτοθυσίας σε όλη την Ευρώπη. Να θυμηθούμε τα λόγια του Κολοκοτρώνη και της Μπουμπουλίνας". Συνεχάρη όσους συνεργάστηκαν για αυτόν τον τόμο και την εκδήλωση και ευχήθηκε ο Κύριος να καταστήσει τον τόμο ένα πολύτιμο βοήθημα για τους αναζητητές της ιστορικής αλήθειας και για την πρόοδο του λαού και του έθνους μας και να υπάρχει καλή συνέχεια στα μελλοντικά συνέδρια.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης και εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ο κ. Δημήτριος Μόσχος, μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας αναφέρθηκε στις εργασίες της Επιτροπής και τόνισε "ελπίζουμε να έχουμε μια μικρή βιβλιοθήκη σε δέκα χρόνια και να είναι το δώρο της Εκκλησίας το 2021, για να δούμε ποιοι ήμασταν και ποιοι πρέπει να είμαστε. Με όλη αυτή τη διεργασία γύρω από την επανάσταση του 1821 καλούμαστε, όχι μόνο να σταθούμε ιστορικά, αλλά να οραματιστούμε για το μέλλον του τόπου μας".

Ο Μητροπολίτης Ιλίου στην εισήγησή του μεταξύ άλλων τόνισε πως "ως μέλη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, έχουμε μάθει να εμπνεόμαστε από τον λόγο του Κυρίου μας ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωὴ. Και εμπνεόμενοι από αυτόν τον καταλυτικό λόγο Του, ζούμε άφοβα και με εσωτερική πληρότητα την κατά Ιωάννη ευαγγελική ρήση "γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς".

Αυτήν την αλήθεια για όλα τα θέματα ποθούμε και ωφείλουμε να υπηρετούμε ως μαθητές του Χριστού. Αυτή την αλήθεια ωφείλουμε να ασπαζόμαστε και να διαχειριζόμαστε και ως μέλη του κοινωνικού συνόλου. Την αλήθεια, που η αδιάψευστη ιστοριογραφία, μέσα από την ενδελεχή επιστημονική μελέτη του παρελθόντος και την αλήθεια των ιστορικών πηγών, οι οποίες μας έχουν κληροδοτηθεί, επιθυμεί να φωτίσει και να αναδείξει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την περίοδο των τετρακοσίων χρόνων της σκλαβιάς, για τα γεγονότα του 1821, καθώς και για την περίοδο μετά από αυτά".