e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η χειροτονία σε Πρεσβύτερο και η χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη του π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη

  Μητροπολιτικός Ναός Λευκάδας, πρωί 27ης Οκτωβρίου 2013  
Μέσα σε κλίμα εορταστικό και συνάμα κατανυκτικό, χθες το πρωί, 27 Οκτωβρίου 2013, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Λευκάδας, τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του μέχρι τούδε Διακόνου της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδας Ιωαννικίου Ζαμπέλη, υιού του λογίου Λευκαδίου Πρωτοπρεσβυτέρου Γερασίμου Ζαμπέλη

Πλήθος φίλων του υπό χειροτονίαν Κληρικού κατέφθασαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ώστε να συμπροσευχηθούν κατά την άγια ώρα της προσωπικής Πεντηκοστής του π. Ιωαννικίου, ενός από τα αξιολογότερα στελέχη της τοπικής Εκκλησίας της Λευκάδας και -γιατί όχι;- της Ελλαδικής Εκκλησίας

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο π. Ιωαννίκιος -κατά κόσμον Ιωάννης- γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1983 και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006 και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο το 2011. Από το 2012 είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος. Είναι επίσης τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκάρη Μοναχός ως αδελφός της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας και χειροτονήθηκε Διάκονος στις 29 Μαρτίου 2009. Διακόνησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας Λευκάδας. Παράλληλα από το 2008 διευθύνει το Κέντρο Νεότητας της ΙΜ Λευκάδας και Ιθάκης. Ασχολείται με τη δημιουργία κατηχητικού υλικού, την επιμόρφωση στελεχών νεανικού έργου, την οργάνωση και τη λειτουργία εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, την υμνογραφία και την τοπική ιστορία της Λευκάδος, ενώ έχουν εκδοθεί σχετικές εργασίες του. Αρθρογραφεί περιστασιακά σε εφημερίδες και περιοδικά.

Με τόσες και τέτοιες περγαμηνές, αλλά και καθώς περικοσμείται με πηγαίο "πνεύμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης", ήταν άξιο, δίκαιο και αναμενόμενο να τον επιβραβεύσει ο Σεβ. Μητροπολίτης του κ. Θεόφιλος με το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου, στο τέλος της χθεσινής Ευχαριστιακής Σύναξης! 

Εμείς, από αυτήν εδώ την ζακυνθινή πνευματική έπαλξη του Νυχθημερόν, συγχαιρόμαστε ειλικρινά για την ανωτέρω προαγωγή τόσο τον ίδιο τον νέο Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο, όσο τον Σεβ. Λευκάδος, αλλά και τους σεμνούς γονείς και τα καλά αδέλφια του. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να καταστεί ανθεκτικό σκεύος της Θείας Χάριτος μέσω του οποίου θα δροσίζονται και θα ευφραίνονται ψυχές κοπιώντων και πεφορτισμένων! Άξιος!

π. Π. Κ.


Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Μπανάτου για το "Όχι" του '40


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, η καθιερωμένη Δοξολογία για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ των Ελλήνων προς τον κατακτητή τής 28ης Οκτωβρίου 1940. Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ζακύνθου κ. Διονύσιος Φιλ. Τουρκάκης, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Βανάτου κ. Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής, οι Διευθυντές των εκπαιδευτηρίων της περιοχής, διμοιρίες των μαθητών, πάμπολλοι γονείς, εκπαιδευτικοί και ευάριθμοι συνενορίτες. 

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εμπνευσμένα ο νέος Διευθυντής του Γυμνασίου Βανάτου κ. Παύλος Σπίνος. Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ευχήθηκε η Ειρήνη να επικρατήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, εκπορευόμενη από τον ένδον άνθρωπο. Εάν τούτο κατορθωθεί, ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος και ανθρωπινότερος!

Μετά την Δοξολογία, μετέβησαν όλοι εν πομπή στο Μνημείο - Ηρώο, όπου, αφού τελέστηκε τρισάγιο των γνωστών και αγνώστων ηρωικά Πεσόντων, έγινε κατάθεση δάφνινων στεφάνων, μνημονεύοντας έτσι -κατά χρέος- όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη πατρίδα.

Φωτογραφίες: Βαλάντης Δρογγίτης