e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Αρχιερατικός Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα σπηλαιώδη Αγία Κυριακή Καλλιτέρου Ζακύνθου


Εσπέρας 6ης Ιουλίου 2021, στον σπηλαιώδη Ναό της Αγίας Κυριακής, μετόχιο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην περιοχή Καλλιτέρος Ζακύνθου, στα ριζά του λόφου του Άι Λύπιου. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και ομίλησε ο θεολόγος Διονύσιος Ζαφειρόπουλος.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Καμπιώτης]

Εορτή Αγιάσματος Αγ. Κυριακής Κιρέτσμπουρνου στον Μητροπολιτικό Ναό Δέρκων

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ Ι. ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΙΡΕΤΣΜΠΟΥΡΝΟΥ ΕΝ ΤΩι ΙΕΡΩι ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩι ΝΑΩι ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

Τό ἑσπέρας τῆς Τρίτης, 6ης Ἰουλίου ἐ. ἔ., ἐπί τῇ μνήμῃ τῆς Ἁγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακῆς, καθ΄ἥν ἑορτάζει τό Ἱερόν Ἁγίασμα τῆς Ἁγίας Κυριακῆς Κιρέτσμπουρνου, ἐτελέσθη ὁ Μέγας Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς μετ’ ἀρτοκλασίας, λόγῳ βροχοπτώσεως, ἐν τῷ Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς Θεραπείων, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου.
Μετά το πέρας τοῦ Ἑσπερινοῦ ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῷ αὐλογύρῳ τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ.

Αύριο (7/7) εορτή της Αγίας Κυριακής στα Μαριναίικα Μπανάτου

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερομένους προς εκκλησιασμόν ότι αύριο, Τετάρτη, 7η Ιουλίου 2021, ημέρα μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, θα γίνει Ευχαριστιακή Σύναξη στο Παρεκκλήσιο της Ευαγγελίστριας, συνοικισμού Μαριναίικα  Μπανάτου εν Ζακύνθω, επειδή -λόγω Πανδημίας- δεν έγινε κατά την εβδομάδα της Διακαινησίμου, όπως συνηθιζόταν προ Covid-19. 

Η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 8.30 το πρωί και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία εκκλησιασμού της συνοικίας. Όσοι πιστοί και φίλοι, προσέλθετε!

Υπέρ της επίσκεψης Βαρθολομαίου δηλώνουν οι περισσότεροι Ουκρανοί

Οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι θετικά διακείμενοι όσον αφορά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσφατη κοινωνιολογική έρευνα. Ειδικότερα, το 57% των Ουκρανών δηλώνουν θετικά διακείμενοι στην επίσκεψη Βαρθολομαίου. Την ίδια ώρα το 32,5% των ερωτηθέντων αναφέρουν αδιάφοροι όσον αφορά στην επίσκεψη, ενώ μόλις 6% δηλώνουν αρνητικοί. 

Εορτασμός πάντων των εν Γαλλία διαλαμψάντων Αγίων παρουσία του Υφυπουργού Αποδήμου Ελληνισμού

Την Κυριακή 4η Ιουλίου ε.ε. εορτάσθηκε η Σύναξις των εν Γαλλία Αγίων στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, ιερουργούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, Πατριαρχικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας μετά του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Παναγιώτη Ξενιτέλη. Εν συνεχεία ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Εκκλησιάσθηκαν ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, η Πρέσβης της Ελλάδος κ. Αγλαΐα Μπαλτά, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Γεώργιος Σιακαλλής και πλήθος πιστών. Ωμίλησαν εν συνεχεία ο Πρέσβης της Κύπρου, ο κ. Ευαγόρας Μαυρομάτης, πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητος και στο τέλος ο κ. Υφυπουργός.

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης εορτάστηκε στο Νεοχώρι Κυλλήνης

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Νεοχωρίου Κυλλήνης και στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, εορτάστηκε με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η ιερή μνήμη του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω  όπου και ευρίσκεται τεθησαυρισμένη η ιερή του εικόνα. Ενός μοναχού που άλλαξε την ιστορία του Αγίου Όρους. Ο άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης συνέδεσε το όνομά του με το Άγιον Όρος. Έζησε τον απόλυτο μοναχισμό με διαρκή προσφορά. Ανέδειξε με απίστευτο δυναμισμό και σοφία το Περιβόλι της Παναγιάς, αφήνοντας τα δικά του ίχνη στον Άθω κατά τον 10ο αιώνα. Η προσφορά του Οσίου Αθανασίου, τόσο με την πνευματική άσκηση όσο και τη χειρωνακτική εργασία, παραμένει στην ιστορία του Ορθόδοξου Μοναχισμού παράδειγμα προς μίμηση ταπεινού, έντιμου και εργατικού μοναχού!

"Εγκαρδίως Βαρθολομαίος"


Μετά χαράς ελάβαμε σήμερα ευχαριστήρια επιστολική κάρτα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, απαντητική στις ημέτερες ταπεινές ευχές για τα πρόσφατα Ονομαστήρια και την εφετινή 30ετηρίδα Πατριαρχίας του Πρώτου της Ορθοδοξίας. Οι ευχές μας είχαν εκφρασθεί μες από μιαν Ακροστιχίδα, στην οποία "εγκαρδίως" αναφέρεται και ο Ίδιος στο τέλος του κειμένου της κάρτας.

Πατριαρχικές ευχές για ταχεία ανάρρωση προς τον Πάπα Φραγκίσκο

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε εγκάρδιο αδελφικό μήνυμα συμπαραστάσεως προς τον Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος νοσηλεύεται στο πλαίσιο προγραμματισμένης χειρουργικής επεμβάσεως.
Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εύχεται στον Πάπα "ταχεία ανάρρωση, προσευχόμενος η επέμβαση να ήταν επιτυχής". Επίσης εκφράζει την ευχή σύντομα να συναντηθούν εκ νέου "για να προωθήσουμε μαζί την απαραίτητη αποστολή ενότητας, στην οποία μας καλεί ο Χριστός".
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συμμετείχε στη Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης και είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πάπα, στον οποίο και μετέφεραν Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου.