e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας Κυρίλλου [video]

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016, στο Ηράκλειο της Κρήτης Έργα εξωραϊσμού και ευπρέπειας στους Ναούς του Μπανάτου εν Ζακύνθω


Από το περασμένο Δεκαπενταύγουστο 2016 και μετά, μέχρι και σήμερα, διάφορα αναγκαία έργα εξωραϊσμού συμβαίνουν στους ναούς μας, εδώ στο Μπανάτο Ζακύνθου. Αυτή την δυνατότητα μάς έδωσαν διάφορες δωρεές Ζακυνθίων εις μνήμην προσφιλών Ενοριτών μας, οι οποίοι μετέστησαν αυτό τον καιρό στην Αιωνιότητα. 

Τούτες οι δωρεές, πάλι και πάλι επαναλαμβάνουμε και από αυτή τη θέση ότι μένουν όλες στον  Ναό μας, είναι γενικώς αφορολόγητες (πλην 1%, το οποίο επεβλήθη εσχάτως από το κράτος) και χρησιμοποιούνται από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιό μας για εσωτερικές της Ενορίας τρέχουσες ή έκτακτες χρείες. 

Συνοπτικώς, λοιπόν, δαπανήθηκαν διάφορα ποσά ως εξής: 

α) Πρώτα και κύρια, για συμβολή στο μέγα πρόβλημα υγείας ενός αναξιοπαθούντος συντοπίτη μας. Επιτρέψατέ μας, να μην ανακοινωθεί ως προς αυτό, κάτι περισσότερο, για ευνόητους λόγους.

β) Για το βάψιμο του Ναού και του Καμπαναρίου της Φανερωμένης (1η και 2η φωτό). 

γ) Για την αντικατάσταση της κεντρικής θύρας του Ναού της Παναγούλας (3η και 4η φωτό). Η παλαιή είχε πλέον φθαρεί ανεπανόρθωτα, χρονολογούμενη από το 1980 περίπου.

δ) Ήδη έχουν παραγγελθεί όλα τα παράθυρα του Ναού της Παναγούλας, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα του 1980 περίπου. 

ε) Στους πέριξ του Ναού της Παναγούλας εισόδους έπεσε τσιμέντο σταμπωτό, ούτως ώστε κοσμήθηκε αφενός μεν ο περικαλλής Ναός μας, αφετέρου δε ο τόπος γύρω από το παρακείμενο Κοιμητήριο ευπρεπίστηκε (δείτε την διαδικασία των εργασιών στις φωτογραφίες 5-13). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω έργο των σταμπωτών συμμετείχε ενεργά και γενναία ο Πρόεδρος του Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, προς τον οποίον και από αυτή τη θέση εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες για την όλη συμπαράσταση και την υποδειγματική συναλληλία. 

Αυτά προς γνώσιν των Ενοριτών μας και των απανταχού Συνδρομητών μας!

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι. Ενοριακού Ναού Υ. Θ. Βανάτου

Φωτοστιγμές από την εορτή του Αγίου Λουκά στην Κουκουκαρία Μπανάτου


Πρωί 18ης Οκτωβρίου 2016, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά στο φερώνυμο και αξιοπρόσεκτο εκκλησάκι της Οικογένειας Κουρτέση, στην δεύτερη Ενορία του Μπανάτου, την γραφική Κουκουναρία. Λειτούργησε ο Εφημέριος Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης. Ακολούθησε κέρασμα στο σπίτι της Οικογένειας.
Φωτογραφίες: Νίκος Μούσουρας 

Με τα παιδιά της Ορθόδοξης Κοινότητας της Αναστάσεως του Χριστού στο Lake Sebu, Philippines

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, 2016: φωτογραφίες από το Κατηχητικό Σχολείο στην Ορθόδοξη Κοινότητα Αναστάσεως Χριστού στο Λέϊκ Σεμπού στις Φιλιππίνες. Ένα από τα ιεραποστολικά προγράμματα του Πρωτοπρεσβυτέρου Παγχαρίου Μπορρέρος.

Sunday, October 16, 2016: photos of the Holy Resurrection Orthodox Church Sunday School in Lake Sebu, Philippines. One of the missionary projects of Protopresbyter Panharios Borreros.