e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Προπαρασκευαστική συνάντηση των Χριστιανικών Εκκλησιών τής Μοζαμβίκης για την αντιμετώπιση των πολύνεκρων πλημμυρών

   Ανταπόκριση από την Επισκοπή Μοζαμβίκης   


Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Επισκοπή Μοζαμβίκης μια προπαρασκευαστική συνάντηση όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών, με θέμα τα ακραία φυσικά φαινόμενα που πλήττουν τη Χώρα. Ο καθένας από τους παριστάμενους έδωσε μια εικόνα τής δυστυχίας και της οδύνης που έζησε στην δική του Εκκλησία. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι όλοι χρειάζονται πρώτα τη θεία βοήθεια και ύστερα την συσπείρωση όλων και την αλληλοβοήθεια.

Πρέπει να τονισθεί ότι από κοινού όλοι οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών ζήτησαν να γίνει στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό συγκέντρωση του Συμβουλίου των Θρησκειών τής Μοζαμβίκης (CO.RE.M), στις 7 τού μηνός Φεβρουαρίου (σε λίγες ημέρες δηλαδή), για τον συντονισμό τής δράσης των μελών του και για την διαμόρφωση προτάσεων προς την Κυβέρνηση τής Μοζαμβίκης.

Είναι σημαντικό ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες εμπιστεύονται ιδιαίτερα την Ορθόδοξη Εκκλησία, τόνισαν μάλιστα ότι πρόκειται για την αρχαιότερη Εκκλησία τής Αφρικής και ότι εμπνέονται από τα ιστορικά ιδεώδη, για τα οποία πασχίζει και αγωνίζεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Ευκαιρίας δοθείσης, ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας ότι το κτιριακό συγκρότημα τού Ελληνορθόδοξου ναού στην πόλη Beira -τού αρχαιότερου στη νοτιότερη Αφρική- έχει σοβαρά πληγεί από τις θεομηνίες. 270 οι νεκροί προς το παρόν, χιλιάδες οι πληγέντες, ανάμεσά τους πάμπολλα παιδιά που χάθηκαν στη λάσπη, στα βόρεια τής Χώρας, αλλά και στο κέντρο. Έχουν εκκενωθεί πολλές περιοχές, επειδή ο κίνδυνος για νεότερο κύμα κακοκαιρίας, τις επόμενες μέρες, είναι μεγάλος.


Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από τις καταστροφές στην πόλη τού Maputo. Μπορείτε να φαντασθείτε τι έγινε στην ύπαιθρο χώρα...
Ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Νικηφόρο Δεδούση

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλης, άξιος κληρικός τής Λευκάδας και έγκριτος ιστοριοδίφης τής ωραίας αυτής νήσου, βραβευμένος μάλιστα από την Ακαδημία Αθηνών, γράφει ακατάπαυστα και διαρκώς: από πολυθεματικά κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας και αυτοσυνειδησίας έως αξιόπιστες γραφές για την εκκλησιαστική ιστορία των Λευκαδίων. 

Αυτή τη φορά μάς απέστειλε, τιμής ένεκεν, το νέο πόνημά του, το οποίο αφορά σε μια σύγχρονη φωτεινή εκκλησιαστική μορφή, δηλαδή τον μακαριστό Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κυρό Νικηφόρο (1918-2008), πέντε ακριβώς χρόνια μετά την εκδημία του. Το βιβλίο τιτλοφορείται "π. Νικηφόρος Δεδούσης, ο Ιεράρχης τής θυσιαστικής ευθύνης" και κυκλοφορήθηκε αυτές τις ημέρες (2013) από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης, με 372 σελίδες. Το έργο προλογίζει θερμά ο άξιος διάδοχός του Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεόφιλος και πλουτίζεται εντέλει με πλουσιότατο φωτογραφικό παράρτημα από την μακρά ζωή τού τιμώμενου Ιεράρχη. 

Μια ολόκληρη ζωή, αφιερωμένη στο Εκκλησιαστικό Γεγονός, αποτυπώνεται βήμα-βήμα στον ανά χείρας τόμο. Ο φιλίστορας αναγνώστης θα παρακολουθήσει τον Νικόλαο Δεδούση τού Παναγιώτη και τής Ευαγγελίας, από την Καλαμάτα, να γεννιέται και αυξαίνει στην ελληνική επαρχία τού πρώτου μισού τού Εικοστού Αιώνα (κοσμογονικού, θα τολμούσαμε να πούμε), τον ακολουθούμε ως ιεροκήρυκα Νικηφόρο μεταξύ των πέτρινων χρόνων 1947-1958 και ύστερα ως Μητροπολίτη των νήσων Λευκάδας και Ιθάκης  από το 1968 έως τον Γενάρη τού 2008. Μια ολόκληρη ζωή δοσμένη στον λαό τού Θεού, δηλαδή στον ίδιο τον Θεό! 

Ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης, πολύ κοντινός συνεργάτης του επί μία ολόκληρη τριακονταετία, αποτιμώντας την φυσιογνωμία τού Γέροντά του, τον χαρακτηρίζει: 
1. Άνθρωπο υψηλού, εκκλησιαστικού φρονήματος - ιερής ανησυχίας και πνευματικής αγωνίας. 
2. Κληρικό των εκκλησιαστικών χαρακωμάτων, του μέτρου και των ορίων.
3. Επίσκοπο θυσιαστικής ευθύνης και ευθυνοφόρου προοπτικής. 
4. Ποιμένα τού "Εμείς" και όχι του "Εγώ".

Αφού ευχηθούμε να είναι αιωνία η μνήμη τού μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου, ευχαριστούμε τον παναγαπητό συναδελφό π. Γεράσιμο Ζαμπέλη για την ευγενική προσφορά τού κόπου του! 

Ο π. Φιλάρετος Σπανόπουλος για τον ασκητισμό και τα ασκητήρια της Ηλείας

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος είναι ένας νέος κληρικός, Ιεροκήρυκας τής Μητροπόλεως Ηλείας, φέρελπις και δια βίου δοσμένος στη μόρφωση. Εσχάτως είναι και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 

Πριν λίγες ημέρες είχα την τιμή να λάβω από την πανοσιολογιότητά του μιαν εργασία του, η οποία κυκλοφορήθηκε πρόσφατα (εντός τού νέου έτους 2013) ως ανάτυπο εκ τής Ηλειακής Πρωτοχρονιάς, Ηλειακό Πανόραμα 13 (σελ. 238-260). Πρόκειται για το ιστορικό μελέτημά του, υπό τον τίτλο "Ασκητισμός και ασκητήρια στην Ηλεία"

Κατά τον νέο αυτόν ιστοριοδίφη και ερευνητή, "στην Ηλεία, η οποία από πολύ νωρίς διείσδυσε στον  Χριστιανισμό και κυρίως μετά την άνθηση των πολυδύναμων Μοναστικών της Κέντρων, δηλ. μετά τον 10ο αιώνα, έχουμε ύπαρξη ασκητών, οι οποίοι είτε προέρχονται από άλλα μέρη τής Πελοποννήσου και περιοδεύουν ιεραποστολικά στην Ηλεία, είτε προέρχονται από την Ηλεία, αν και αυτό δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Η ύπαρξη όμως αρκετών ασκητηρίων στην Ηλεία έως και σήμερα, ισχυροποιεί τη θέση μας περί τής υπάρξεως ασκητισμού στην Ηλεία, αλλά και αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία περί αυτού."

Θεωρούμε ιδιαίτατα σημαντικό, οι κληρικοί ενός τόπου να πασχίζουν με την γραφίδα και τα παράγωγα τής σκέψης τους να απαθανατίζουν σκηνές και στιγμές τής τοπικής ιστορίας τους, τις οποίες ποτέ μάλλον δεν θα διασώσει η γενικότερη Ιστορία, διότι δεν θα είναι τόσο δυναμική και κραυγάζουσα, ώστε να την αποτυπώσει. Ποιος όμως είπε ότι κεντρικά και καθοριστικά για έναν τόπο γεγονότα αποτελούν εντέλει την Ιστορία; Οτιδήποτε μπορούμε να διασώσουμε απ' το Παρόν, που ολοένα γίνεται Παρελθόν, άξιόν εστί!!! Το παζλ τού Μέλλοντος, για να αρτιωθεί απαιτεί όλα τα κομμάτια τού Παρελθόντος, από τα μεγαλύτερα και νομιζόμενα σπουδαία έως τα πιο μικρά, ήσσονος σημασίας και -ως εκ τούτου- αμελητέα. Προς αυτή την αρτίωση μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά οι κατά τόπους ιερείς, που έχουν το τάλαντο τής έρευνας, τής συγγραφής, αλλά κι εν πολλοίς την πρόσβαση σε ιδιωτικά αρχεία ή αθέατες συλλογές ναών ή μοναστηρίων. Εάν μάλιστα διαθέτουν -εκτός απ' το μεράκι- και την επιστημονική αρματωσιά, όπως ο π. Φιλάρετος, τόσο το καλύτερο!!! Ας μη λησμονάμε, εξάλλου, ότι δια των κατά καιρούς και τόπους λογίων ιερέων έχει ήδη περισωθεί πλούτος πολύτιμος αρχειακής μνήμης τού μικρού / μεγάλου τόπου μας! 

Συγχαίρουμε λοιπόν από καρδιάς στον εκλεκτό συναδελφό π. Φιλάρετο Σπανόπουλο για τον πνευματικό μόχθο του και τού ευχόμαστε πάντοτε σε ανώτερα και αγιότερα!

Έναρξη τής νέας σχολικής χρονιάς στο Κολέγιο των Αγίων Πάντων Σίδνεϊ

Σημερινή ανταπόκριση: π. Νικόλαος Μποζίκης


Σήμερα το πρωί (ώρα Σίδνεϊ) άρχισε η νέα σχολική χρονιά στο Κολέγιο των Αγίων Πάντων Σίδνεϊ. Στο Κολέγιο, που είναι ένα από τα τρία ελληνικά τής αυστραλιανής αυτής μεγαλούπολης, φοιτούν περισσότεροι από 700 μαθητές όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. 

Η χρονιά άρχισε με την τέλεση τού Αγιασμού από τον π. Νικόλαο Μποζίκη, συμπαραστατούμενο από τους εφημερίους τού ναού των Αγίων Πάντων π. Χρήστο Τριανταφύλλου και ο π. Αγαθάγγελο Μαστέα.