e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Απεβίωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος, ο από Ζακύνθου

 Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας - Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου 

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 85 ετών, ολοκλήρωσε το πέρασμά του από τη ζωή, τα περασμένα μεσάνυχτα (ώρα 12.30 π.μ.), ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος, ο από Ζακύνθου, μετά από σύντομη ασθένεια.

Ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Απόστολος (Παπακωνσταντίνου) γεννήθηκε το 1924 στον Αλμυρό του Βόλου. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1950 Διάκονος και το 1954 Πρεσβύτερος.

Σε δίσεχτες μέρες για το έθνος μας, το 1967, εξελέγη Μητροπολίτης Ζακύνθου (η χειροτονία του έγινε στις 27 Ιουνίου 1967), απ’ όπου απομακρύνθηκε κακήν κακώς το 1974, αφ' ενός μεν επειδή, όντας εκλελεγμένος από την Αριστίνδην Σύνοδο του 1967, δεν αναγνώρισε την επί μακαριστού Σεραφείμ αποκατάσταση στην κανονική τάξη, αφ' ετέρου δε επειδή ήρθε σε σοβαρή σύγκρουση με τους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας της Ζακύνθου, για λόγους (κατά την προσωπική μας εκτίμηση) επουσιώδεις...


Ο απλός λαός όμως της Ζακύνθου τον αγάπησε πολύ κι έχει σήμερα να θυμάται έναν Ιεράρχη απόλυτης πτωχείας και μεγάλης φιλανθρωπίας, ο οποίος δεν έπαψε μέχρι το τέλος του ν' αναθυμάται με σπαραγμό ψυχής την "Ζακυνθούλα" του, όπως έλεγε, που αποχωρίστηκε τόσο βίαια.


Το 1991 δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχε προσφύγει και, ως εκ τούτου, αποκαταστάθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας, όχι ως Ζακύνθου, αλλά πλέον ως Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου. Εκεί, στον ευσεβή λαό του Κιλκίς, προσέφερε όση ικμάδα τού είχε απομείνει, παρά την προχωρημένη ηλικία του, αγαπώμενος απ' όλους. Κατ' αυτό το διάστημα έγραψε και κυκλοφόρησε τα εξής τέσσερα αξιοπρόσεκτα βιβλία ομιλών του, μεταφρασμένα και σε άλλες γλώσσες: "Διακονία Λόγου", (1995), "Σταυροαναστάσιμα Μηνύματα" (1997), "Προς οικοδομήν της χρείας" (2000), "Πώς θα πιστέψουν, αν δεν ακούσουν;" (2004).

Ο λαός του Κιλκίς πενθεί από το πρωί σήμερα, μόλις πληροφορήθηκε την κακή είδηση, βιώνοντας -κατά πληροφορίες μας- Μεγάλη Παρασκευή... Η σορός του Αποστόλου βρίσκεται εκτεθειμένη στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της πόλης, όπου διαρκώς συρρέει ο λαός, αποχαιρετώντας με δάκρυα στα μάτια κι ένα λουλούδι στα χέρια τον πνευματικό του πατέρα. Η νεκρώσιμη Ακολουθία πρόκειται να ψαλεί μεθαύριο Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι, η δε ταφή θα γίνει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου (Λόφου Κιλκίς), δίπλα στο μνημείο-ανδριάντα του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτη Χαρίτωνος Συμεωνίδη.

Από πλευράς της Ζακύνθου θα παραστεί και θα λάβει μέρος στην εξόδιο Ακολουθία ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, κατά την δε ώρα της κηδείας -με απόφασή του- θα ψαλεί Τρισάγιο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου από τον Κλήρο της Ζακύνθου, ενώ όλα τα Καμπαναρία της πόλης θα χτυπούν πένθιμα, συμμετέχοντας έτσι στο πένθος για τον αλησμόνητο παλαιό Μητροπολίτη μας κυρό Απόστολο.

Αιωνία του ας είναι η Μνήμη!...