e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Σουηδίας












Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας υποδέχθηκε την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξοχ. κ. Δημήτριο Συλλούρη, ο οποίος επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Στοκχόλμη. Τον κ. Συλλούρη συνόδευε ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Στοκχόλμη, Εξοχ. κ. Ανδρέας Κακουρής, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κ. Βασιλική Αναστασιάδου, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων κ. Εύη Χατζηγιάννη, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Γεώργιος Λοΐζου και η κ. Anna-Sara Hultgard Czernich από το τμήμα διεθνών σχέσεων του Σουηδικού Κοινοβουλίου.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού καλωσόρισε τον κ. Συλλούρη, του μετέφερε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και τον ξενάγησε στους χώρους του ιερού ναού, όπου και τον ενημέρωσε για την ιστορία του και τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκ βάθρων ανακαίνιση και συντήρησή του.

Μετά την ξενάγηση, παρετέθη δεξίωση προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου και της συνοδείας του, κατά την διάρκεια της οποίας ο κ. Συλλούρης ανεφέρθη στο δεύτερο ταξίδι του στην Στοκχόλμη. Το 2009 είχε επισκεφθεί και πάλι την πόλη ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Κατά την εξέλιξη της συζητήσεως, ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε ενδιαφέρον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την πνευματική διακονία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και για την λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων στη Σκανδιναυΐα.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών. Ακολούθως αναφέρθηκε στην δραστηριότητα της Ι. Μητροπόλεως, στην οποία περιλαμβάνεται και η στήριξη και βοήθεια για ενσωμάτωση των νεοαφικνουμένων Ελλήνων στη Σκανδιναυΐα, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε σημαντικά λόγω της οικονομικής καταστάσεως στην Ελλάδα. Για την πνευματική και όχι μόνο υποστήριξη των αδελφών μας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, γι᾽ αυτό και στο διάστημα των τελευταίων τριών ετών ιδρύθηκαν προς τούτο τέσσερις νέες ενορίες και έχουν χειροτονηθεί ή προσληφθεί οκτώ νέοι κληρικοί.

Ο Ποιμενάρχης επισήμανε την ανάγκη να υπηρετηθεί η ομογένεια σε αγαστή σύμπραξη όλων των καθ΄ ύλην αρμοδίων φορέων, όπως η Κυπριακή και η Ελληνική Πρεσβείες, τα Ελληνικά Σχολεία, οι Ελληνικοί Σύλλογοι κλπ.. Επίσης, εξήρε το έργο του απερχομένου Πρέσβεως, Εξοχ. κ. Κακουρή, την άριστη συνεργασία των δύο φορέων και ανέφερε ότι η σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε στο διάστημα αυτό θα συνεχισθεί και μετά την επιστροφή του κ. Πρέσβεως στην Κύπρο, επί τη αναλήψει των νέων του καθηκόντων.

Αναφορικά με τα Ελληνικά Σχολεία, είπε ότι το ενδιαφέρον της τοπικής Εκκλησίας μεταφράζεται σε συχνές επισκέψεις σε αυτά και το κάλεσμα των μαθητών να συμμετάσχουν ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία κατηχητικών σχολείων, ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι κάθε Κυριακή, μετά την ομιλία του προς τα παιδιά, ακολουθεί η λειτουργία τμημάτων κατηχητικών σχολείων, επικουρούμενη από τέσσερις Έλληνες γιατρούς, που έχουν αναλάβει την διακονία αυτή στον Καθεδρικό Ναό. Παρόμοιες και άλλες δράσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ενορίες εντός Σουηδίας και στις υπό την δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως χώρες.

Πληροφόρησε τους υψηλούς επισκέπτες ότι για την στήριξη του ως άνω έργου μεταφράζεται στην σουηδική το παιδικό βιβλίο "Η ιστορία ενός μικρού αγγέλου", για τις ανάγκες των μικρών παιδιών και των κατηχητικών σχολείων και ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η μετάφραση στην σουηδική της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου, με βάση το πρωτότυπο κείμενο και τη νέα αγγλική μετάφραση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το έργο αυτό είναι ιστορικής σημασίας και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην κατανόηση της Θείας Λειτουργίας, ιδιαίτερα από τις νέες γενιές των ομογενών, που στην πλειονότητα τους προέρχονται από μεικτούς γάμους, αλλά και από τον σεβαστό αριθμό προσήλυτων προσερχομένων στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και την λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών.

Την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, ο Μητροπολίτης Σουηδίας παρέστη, προσκεκλημένος της Κυπριακής Πρεσβείας, σε εκδήλωση στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, με αφορμή την 90ή επέτειο της Σουηδικής-Κυπριακής Αρχαιολογικής Αποστολής, όπου μετά το πέρας της πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και παρουσίαση των εκθεμάτων.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της κ. Αθηνάς Αρσαλίδου και της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Εκ Φαναρίου: Ο Επίσκοπος Τρωάδος Πέτρος από αργός έγινε εφησυχάζων




Η γενική Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας για το 2017


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, η ετήσια γενική Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ταλλίνης.

Οι εργασίες της Συνελεύσεως ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Μητροπολίτης κ. Στέφανος, ενώ συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος. 

Των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως προήδρευσε ο Μητροπολίτης Στέφανος, ενώ μετείχαν οι Επίσκοποι της Ιεράς Συνόδου, οι κληρικοί της Εκκλησίας της Εσθονίας, η Γερόντισσα Θεοφίλη της Σκήτης του Αγίου Ιωάννου και οι λαϊκοί αντιπρόσωποι των ενοριών της Εσθονικής επικράτειας. 

Κατά την έναρξη των εργασιών αναγνώστηκε το σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος επευλόγησε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση τονίζοντας την αξία του θεσμού της Συνόδου ως ανώτατου όργανου εκφράσεως της εκκλησιαστικής ενότητας. Συγκεκριμένα, ο Πρώτος της Ορθοδοξίας,σημείωσε στο βαθυστόχαστο μήνυμά του ότι «Η συνοδικότης της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας συνίσταται ουσιαστικώς εις την εν Αγίω Πνεύματι μέθεξιν της εν Χριστώ ζωής, εν αγάπη και αγαστή συνεργασία απάντων των μελών αυτής... Ασφαλώς είναι περιττόν να υπομνησθή η μαρτυρική εκκλησιαστική ιστορία των Οικουμενικών και τοπικών Συνόδων και αι άτρυτοι προσπάθειαι των συνοδικών Πατέρων προς διατήρησιν της δυνατότητος της εν Χριστώ σωτηρίας και αποτροπήν οιασδήτινος διαιρέσεως, η οποία έχει αποτέλεσμα την διάσπασιν και την αλλοτρίωσιν της εικόνος του Θεού, του ανθρώπου». Στο χαιρετισμό του, τέλος, ο Παναγιώτατος προέτρεψετα μέλη της Κληρικολαϊκής συνελεύσεως να συνεχίσουν «επί του θεμελίου των Αποστόλων και των Προφητών, ήτοι επί του ον έθηκεν ο Αγιώτατος Αποστολικός και Πατριαρχικός Οικουμενικός Θρόνος θεμελίου της Εκκλησίας υμών της Εσθονίας, να συνεχίσουν την εν ενότητι μαρτυρίαν και προσφοράν αυτής, κλείοντες τά ώτα εις τας ποικίλας σειρήνας της συγχρόνου παγκοσμίου διασπάσεως, ως εμπρέπει πιστοίς Ορθοδόξοις χριστιανοίς, και δη τοις Εσθονοίς, ώστε να πορευθούν όλοι ομού οικοδομούντες τήν πόλιν καί τον πύργον της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Εσθονία». 

Στη συνέχεια ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη της πνευματικής ζωής και της ορθόδοξης μαρτυρίας στην σύγχρονη Εσθονική κοινωνία. Αναφέρθηκε στην ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας και ερμήνευσε θεολογικά τι σημαίνει «Εκκλησία» κατά την Πατερική διδασκαλία και ποια είναι η εκκλησιολογική σχέση των πιστών με τον Επίσκοπο. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Εκκλησία έχει τις δικές της βάσεις: τον επίσκοπο, τους λοιπούς κληρικούς και τους λαϊκούς. Υπάρχει μία τάξη που δεν ανατρέπεται. Αναφέρθηκε ακόμη στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζήτησε ταπείνωση και υπακοή, όπως προτρέπουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, για να προάγεται το έργο της προς δόξαν Θεού. Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να τονίσει τον προσωπικό αγώνα του Πατριάρχου Βαρθολομαίου για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την προσωπική και βιωματική του εμπειρία τις ημέρες της συμμετοχής του σε αυτήν. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνελεύσεως πραγματοποιήθηκε μια αναδρομή των σημαντικών εκκλησιαστικών σταθμών και πεπραγμένων του περασμένου έτους από τον Θεοφ. Επίσκοπο Τάρτου κ. Ηλία, εγκρίθηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός και απολογισμός, υπήρξε ενημέρωση από το ελεγκτικό οικονομικό συμβούλιο καθώς αναδρομή στην πορεία της θεολογικής εκπαιδεύσεως, ενώ παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Συνδέσμου Νεολαίας της Εκκλησίας και διευθετήθηκαν άλλα πρακτικά και διοικητικά θέματα της ημερησίας διατάξεως. Το κλίμα της Συνελεύσεως ήταν απολύτως ενωτικό καθώς όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν σχεδόν ομοφώνως. 

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας κ. Στεφάνου προς την Ιεραρχία, τον κλήρο και το λαό για τη συμμετοχή τους στην φετινή Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος φανερά συγκινημένος ευχήθηκε σε όλους δύναμη και υγεία για να στηρίζουν ο καθένας από τη δική του διακονία την Εκκλησία της Εσθονίας και την μαρτυρία της στο σύγχρονο κόσμο.