e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Πάπας Φραγκίσκος: "Όλοι λίγο-πολύ είμαστε τέκνα και οφειλέτες της Ελλάδας"

Ο Πάπας Φραγκίσκος το βράδυ του Σαββάτου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών | REUTERS/Costas Baltas/Pool

«Χωρίς την ποίηση, τα γράμματα, τη φιλοσοφία και την τέχνη, που εξελίχθηκαν εδώ, δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τόσες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, ούτε να ικανοποιήσουμε πολλά εσωτερικά ερωτήματα για τη ζωή, την αγάπη, τον πόνο και τον θάνατο», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών.

«Χαίρομαι που σας συναντώ σε ένα τόπο που είναι δώρο, κληρονομία της ανθρωπότητος, επάνω στο οποίο κτίσθηκαν τα θεμέλια της Δύσεως. Όλοι λίγο-πολύ είμαστε τέκνα και οφειλέτες της χώρας σας: χωρίς την ποίηση, τα γράμματα, τη φιλοσοφία και την τέχνη, που εξελίχθηκαν εδώ, δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τόσες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, ούτε να ικανοποιήσουμε πολλά εσωτερικά ερωτήματα για τη ζωή, την αγάπη, τον πόνο και τον θάνατο», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών, προς Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντησή τους που διήρκεσε μία ώρα, αφού τους ευχαρίστησε από καρδιάς για την υποδοχή που του επιφύλαξαν και για τις μαρτυρίες που του κατέθεσαν, επισήμανε:

Πάπας Φραγκίσκος στον ΡΚαθολικό Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου: «Να συνεχίσετε το έργο στο ιστορικό σας εργαστήριο της πίστεως»


«Χαίρομαι που σας συναντώ σε ένα τόπο που είναι δώρο, κληρονομία της ανθρωπότητος, επάνω στο οποίο κτίσθηκαν τα θεμέλια της Δύσεως. Όλοι λίγο-πολύ είμαστε τέκνα και οφειλέτες της χώρας σας: χωρίς την ποίηση, τα γράμματα, τη φιλοσοφία και την τέχνη, που εξελίχθηκαν εδώ, δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τόσες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, ούτε να ικανοποιήσουμε πολλά εσωτερικά ερωτήματα για τη ζωή, την αγάπη, τον πόνο και τον θάνατο», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών, προς Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Αρχιερατική Εορτή της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη Southend-On-Sea Ανατολικής Αγγλίας

Στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίας Βαρβάρας στην πόλη Southend-On-Sea της Ανατολικής Αγγλίας λειτούργησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος κατά την ημέρα της εορτής της Αγίας.

Μετά του Επισκόπου συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. κ. Χρυσόστομος Τύμπας, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Γαριβαλδινός και ο εφημέριος του Ναού Πρεσβύτερος Παναγιώτης Αναστασίου. Εκκλησιάστηκαν οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Κοινότητος. 

Ο Θεοφ. κ. Μάξιμος μίλησε για τον βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και μετέφερε στους πιστούς την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα. Τον καλωσόρισε η Κοινότητα με θέρμη, ο οποίος στη συνέχεια παρακάθησε στο επίσημο γεύμα.

Αρχιερατική Λειτουργία τιμώντας την Αγία Βαρβάρα στα Πηγαδάκια Ζακύνθου

Πρωί Σαββάτου, 4ης Δεκεμβρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Πηγαδακίων Ζακύνθου, προεστώτος της Ευχαριστιακής Συνάξεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος]

Κατανυκτική εορτή Αγίας Βαρβάρας και μεθέορτα Οσίου Πορφυρίου εν Βανάτω Ζακύνθου

Πρωί Σαββάτου, 4ης Δεκεμβρίου 2021, στον εορτάζοντα Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπου υπάρχει παλαιόθεν περίπυστη Εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη Της, με Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και ευλογία Κολλύβων (ιδιαίτερα καλαίσθητων και εύγευστων, δεητική προσφορά του κ. Διονυσίου Κοντονή-Ζέπου), αναθυμούμενοι συνάμα την σωτηρία της νήσου Ζακύνθου από την θανατερή επιδημία της Βλογιάς, το 1628. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ επίκαιρη, λόγω της Πανδημίας του καιρού μας. 
     Παράλληλα τιμήθηκε μεθεορτίως η ιερά μνήμη του λαοφίλητου Αγίου των ημερών μας, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, εικόνα του οποίου θησαυρίζεται στην Ενορία.

Εορτή Αγίας Βαρβάρας στον φερώνυμο Ναό του Δράκα Ζακύνθου


Σήμερα το πρωί, 4 Δεκεμβρίου 2021, στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας Ενορίας Δράκα Ζακύνθου έγινε εόρτια Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Αγίας, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση. 
    Ακολούθως έγινε επίδοση μιας εικόνας Της και τιμητικού διπλώματος στον Πρόεδρο του χωρίου Αγίου Δημητρίου κ. Πέτρο Σταμίρη, για την όλη συμβολή του στον εξωραϊσμό του Ναό και την εν γένει καλή διάθεσή του προς την Ενορία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο [video-photos]

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έφθασε σήμερα το απόγευμα ο Πάπας Φραγκίσκος, όπου έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο Πάπας και η συνοδεία του έφθασαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών λίγα λεπτά πριν τις 4, για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Παρόντες είναι, επίσης, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πάπα Φραγκίσκο


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ευχαριστεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψη του στην χώρα μας σε μια χρονιά με υψηλή συμβολική σημασία λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε μείζονα παγκόσμια θέματα.

Πάπας Φραγκίσκος: Στην Ελλάδα διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας

Με κάθε επισημότητα και ιδιαίτερη συγκίνηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πάπα Φραγκίσκο, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψή του, για δεύτερη φορά στη χώρα μας, υποδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον του για την περιοχή και την ευρύτερη Μεσόγειο, καθώς και τη διαρκή μέριμνά του για τον θρησκευτικό διάλογο και την οικουμενικότητα της χριστιανοσύνης.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου 2021 στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Πρωί Σαββάτου, 4.12.2021, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (με το παλαιό ημερολόγιο), στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων, στην πόλη του Κιέβου, έγινε εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη, προεστώτος του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου, Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

«ἡμέραι εἰσὶν ἐν αἷς δεῖ ἐργάζεσθαι»

«Ἀποκριθεὶς δὲ ὁ ἀρχισυνάγωγος, ἀγανακτῶν ὅτι τῷ σαββάτῳ ἐθεράπευσεν ὁ ᾿Ιησοῦς, ἔλεγε τῷ ὄχλῳ· Ἕξ ἡμέραι εἰσὶν ἐν αἷς δεῖ ἐργάζεσθαι· ἐν ταύταις οὖν ἐρχόμενοι θεραπεύεσθε, καὶ μὴ τῇ ἡμέρᾳ τοῦ σαββάτου» (Λουκ. 13, 14)

«Ὁ ἀρχισυνάγωγος ὅμως, ἀγανακτισμένος ποὺ ὁ ᾿Ιησοῦς ἔκανε τὴ θεραπεία τὸ Σάββατο, γύρισε στὸ πλῆθος καὶ εἶπε· «Ὑπάρχουν ἕξι μέρες ποὺ ἐπιτρέπεται νὰ ἐργάζεται κανείς· μέσα σ’ αὐτές, λοιπόν, νὰ ἔρχεστε καὶ νὰ θεραπεύεστε, καὶ ὄχι τὸ Σάββατο». 

Αθήνα: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 12.05, ο Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.

Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα θα ακολουθήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου.

Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα ολοκληρωθεί με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ποντίφικα, στη μεγάλη αίθουσα των δείπνων.

Έφτασε στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Επίσκοπος και Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος πάτησε την ελληνική γη.

Στην Αθήνα έφτασε στις 11:10, με ειδική πτήση της Aegean από την Κύπρο, με τη συνοδεία 80 δημοσιογράφων από διάφορες χώρες.

Επί της υποδοχής του, στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της κυβέρνησης, και τέσσερα παιδιά-σύμβολο αγνότητας και αγάπης, με ελληνικές φορεσιές.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εν συνεχεία, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε αίθουσα του αεροδρομίου.