e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Μπόχαλη Ζακύνθου: Παράκληση προς την Παναγία τη Χρυσοπηγή [photos-video]


Βράδυ εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Κυριακής 6 Αυγούστου 2023, στον Ναό της Χρυσοπηγής Μπόχαλης Ζακύνθου, εψάλη Παρακλητικός Κανόνας προς την Θεοτόκο, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, από καλλίφωνους ιεροψάλτες, υπό την διεύθυνση του κ. Νικολάου Ξένου. 
        Ο Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός, είχε προσκαλέσει τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, ο οποίος προ μηνών εποίησε, κατά παράκληση του π. Νικοδήμου, τρία ειδικά Μεγαλυνάρια προς την Χρυσοπηγή Παναγία. Έτσι απόψε πρωτοψάλθηκαν επίσημα από τον ποιήσαντα π. Παναγιώτη, ενώπιον της Κυράς της Μπόχαλης!

Παράκληση στη Φανερωμένη Βανάτου υπό το φως της Θείας Μεταμορφώσεως


Το δειλινό της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, Κυριακής 6ης Αυγούστου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, εψάλη Παρακλητικός Κανόνας προς την Θεομήτορα. Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν ιεροψατικώς οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Ιωάννης Καραβάνης, Παναγιώτης Γιατράς και Σπυρίδων Δρογγίτης. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας ομίλησε κατάλληλα προς τους πιστούς.

Φανερωμένη Βανάτου: Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως 2023


Πρωί Κυριακής, 6ης Αυγούστου 2023, εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως στον αμπελοκληματοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, όπου πραγματοποιήθηκε η Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας. 

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στον Ναό της Μεταμορφώσεως Κανδυλλί

Την Κυριακή, 6 Αυγούστου 2023, για τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πανηγύρισε στον λόφο του Κανδυλλί, στην Ανατολική όχθη του Βοσπόρου, ο Ιερός Ναός της Θείας Μεταμορφώσεως. 

Οικουμενικός Πατριάρχης στην εορτή της Μεταμορφώσεως: “Δεκαεπτά ολόκληρους αιώνες είμαστε εδώ και δεν μπορεί να μας μετακινήσει κανείς”

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρoς Χριστού, στην Πρώτη των Πριγκηποννήσων, όπου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, την Κυριακή, 6 Αυγούστου 2023, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στη φερώνυμη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της νήσου.

Πέρθη: Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 2023

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, την Κυριακή, 6 Αυγούστου 2023, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Πέρθη ο Θεοφ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για την εορτή της Μεταμορφώσεως: «Άλλο είναι η μεταμόρφωση κι άλλο η παραμόρφωση»

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote, στη Βικτώρια, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Επίκεντρο του εορτασμού αποτέλεσε ο πανηγυρίζων φερώνυμος Ιερός Ναός στο προάστιο Thomastown της Μελβούρνης. Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος ευρίσκεται στη Βικτώρια για να συνεορτάσει τις άγιες ημέρες της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου με το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Πολιτείας και ειδικώς με τον Ελληνισμό της Μελβούρνης.

Πρίγκηπος: Ο Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος τιμώντας Θεία Μεταμόρφωση στη φερώνυμη Πατριαρχική Μονή

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Φανάρι: Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως 2023


Το πρωί της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6 Αυγούστου 2023, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν Φαναρίω, ιερούργησε ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος. Στο τέλος ευλογήθηκαν τα σταφύλια, ως είθισται.
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

Λαγοπόδο Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία εορτής Θείας Μεταμορφώσεως 2023


Πρωί εορτής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Κυριακή 6.8.2023, στον πανηγυρίζοντα Ναό του χωριού Λαγοπόδο Ζακύνθου, λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος μάλιστα απευθύνθηκε με λόγους πνευματικής οικοδομής προς το εκκλησίασμα. 
        Ο Εφημέριος, π. Δημήτριος Αποστολόπουλος, είχε φροντίσει πρεπόντως τα της μεγάλης δεσποτικής εορτής.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Παπαδάτος]

Της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 2023 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου


Πρωί εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6 Αυγούστου 2023, στον περιφανή ναό της αγίας Μαρίνας Φαγιά Ζακύνθου, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση.

Κουκουναρία Βανάτου: Γιορτάζοντας Μεταμόρφωση του Σωτήρος 2023

Πρωί εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6 Αυγούστου 2023, στο φερώνυμο πανηγυρίζον Ενοριακό Παρεκκλήσιο, στο Κοιμητήριο της Κουκουναρίας, δεύτερης Ενορίας του Βανάτου. Λειτούργησε ο οικείος Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Γουσέτης, εκκλησιάστηκαν δε αρκετοί κάτοικοι της Ενορίας αυτής, αλλά και από το κεντρικό Βανάτο, καταγόμενοι από εκεί.
[Φωτογραφίες: Νίκος Μούσουρας]

Η θεία Μεταμόρφωση και η συνέργεια της ύλης στη μεταμόρφωση της Κτίσης


Σκέψεις του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Το έκτακτο και θαυμαστό γεγονός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού αποτέλεσε όχι επίδειξη δύναμης ή φαντασμαγορικό πυροτέχνημα από πλευράς τού Κυρίου Ιησού, αλλά άνοιγμα ενός αποκαλυπτικού παραθύρου προς τη μέλλουσα δόξα και την εποχή των Εσχάτων, απ' όπου μπορέσαμε και -διά της ανύστακτης εκκλησιαστικής ζωής- μπορούμε, σήμερα και κάθε ημέρα, να καταστούμε θεατές μιας έστω ρανίδας (υπερφυούς πάντως) του θεϊκού μεγαλείου και φωτός.

ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. Οικολογικά της 6ης Αυγούστου


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Καθώς βιώνουν ευχαριστιακά οι Χριστιανοί τη μεγάλη και χαροποιό εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και μέσω αυτής η Εκκλησία υποδεικνύει στον κάθε άνθρωπο «την κρείττονα (…) αλλοίωσιν» (1), ευθεία δηλαδή οδό μεταβολής της ψυχικής χοϊκότητας επί το πνευματικότερον, μέσω μάλιστα της θέας του ακτίστου Φωτός που τόσο υπέροχα επέλαμψε στο όρος Θαβώρ, πραγματοποιείται και μια μικρή τελετή για την ευλογία των σταφυλιών, καθώς αρχίζει ο Τρύγος σε λίγες ημέρες. Τι παράδοξα πράγματα συμβαίνουν στην Ορθόδοξη Λατρεία: Ενώ θεωρείται ότι οι πιστοί στοχεύουν στην υπέρβαση των υλικών, ήδη ευλογούνται καρποί υλικοί. Τούτο θα μπορούσε να ξενίσει κάποιους ή να ξεστρατίσει το νου σε αλλότριες εκτιμήσεις. Αλλά όχι! Υπάρχει εξήγηση και μάλιστα θεμελιωμένη στη θεολογική εμπειρία!

Ο ανθρώπινος ζόφος και η θέα της Δόξης του Θεού

Θεολογικά σχόλια στην Μεταμόρφωση του Κυρίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν (1921-1983) για τη Μεταμόρφωση του Χριστού

Το αιώνιο φως

Μεταμόρφωση! Τι όμορφη, τι ωραία, τι χαρούμενη λέξη! Αντηχεί στην ψυχή και στο νου με τέτοια λαμπρότητα και πανηγυρικότατα! Για αιώνες οι Ρώσοι αγάπησαν αυτό το καλοκαίρι, την αυγουστιάτικη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Κυρίου, τότε που, κατά τα λόγια του Θεόδωρου Τιούτσεφ, «είναι σαν ολόκληρη η μέρα να γίνεται κρυστάλλινη και φεγγοβόλα».

"Διαγρηγορήσαντες είδον την δόξαν αυτού" (Λουκ. 9,32)

(Εόρτιο αφιέρωμα στη μεγάλη δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Σύντομη θεολογική προσέγγιση της ορθοδόξου διδασκαλίας περί των ακτίστων ενεργειών του Θεού και της δυνατότητος μετοχής των πιστών σε αυτές)

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου-Καθηγητού

Θεολογικό σχόλιο στη Θεία Μεταμόρφωση του Κυρίου

«ΕΘΕΑΣΑΜΕΘΑ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ ΑΥΤΟΥ, ΔΟΞΑΝ ΠΛΗΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ» (Ιωάν. 1,14)

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

       Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι ένας σημαντικός εορτολογικός σταθμός στον ενιαυτό του Θεού, διότι το μεγάλο και θαυμαστό αυτό γεγονός ενέχει βαθύτατα νοήματα και υψηλές θεολογικές παραμέτρους. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο χρόνος που έλαβε χώρα, λίγο πριν το πάθος του Κυρίου. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας είδαν στο μεγάλο γεγονός της Θείας Μεταμορφώσεως την ανάγκη των τριών κορυφαίων αποστόλων να δουν, με τα ίδια τους τα μάτια, ένα μικρό μέρος της θείας δόξας και να στηριχτούν όταν θα έβλεπαν τον Κύριο της Δόξης στο σταυρό. Να στηρίξουν και τους άλλους αποστόλους, οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία να δουν τον Κύριο λουσμένο με τη θεϊκή Του δόξα. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν πως αν δεν είχε προηγηθεί η Θεία Μεταμόρφωση δε θα  είχε γίνει εύκολα πιστευτή η Ανάσταση! Άλλωστε υπάρχει μια θαυμαστή αλληλουχία όλων των σωτηριωδών γεγονότων μεταξύ τους. 

Η Μεταμόρφωση, αρχή εισόδου μας στη Βασιλεία του Θεού


"Οὕτω γὰρ πλουσίως ἐπιχορηγηθήσεται ὑμῖν ἡ εἴσοδος εἰς τὴν αἰώνιον βασιλείαν τοῦ Κυρίου ἡμῶν καὶ σωτῆρος ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ" (Β΄ Πέτρ. 1,11)

"Γιατί έτσι πλούσια θα σας χορηγηθεί περαιτέρω η είσοδος στην αιώνια βασιλεία του Κυρίου μας και σωτήρα Ιησού Χριστού". 

Η Μεταμόρφωση προεικονίζει την Ανάσταση του Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

της Κυριακής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού 

6 Αυγούστου 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Μεταμόρφωση

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Ἡ τάση τοῦ ἀνθρώπου εἶναι πάντα ἀνοδική. Εἶναι αὐτὸς ποὺ βάζει στόχους, ποὺ κοιτάζει πρὸς τὰ ἄνω, ποὺ θέλει νὰ ἀνεβαίνει ὅλο καὶ πιὸ ψηλά. Πάνω στὴ βαθειὰ αὐτὴ ἐπιθυμία του πάτησε ὁ διάβολος καὶ τοῦ πρότεινε: Γίνε θεός. Ἀλλὰ μὲ τὶς δικές σου δυνάμεις, μὲ τὸν δικό σου ἰδιαίτερο τρόπο. Κόψε τὶς ἐξαρτήσεις σου ἀπὸ ἄλλους, μὴν περιμένεις ἀπὸ τρίτους τίποτε καὶ κυρίως ἀπὸ τὸν Θεό. Καὶ ὁ ἄνθρωπος εὔκολα γοητεύτηκε ἀπ’ τὴν προοπτικὴ νὰ γίνει μεγάλος, ἀνεξάρτητος, χωρὶς ἀφεντικά. Αὐτὸ ἦταν τὸ προπατορικὸ ἁμάρτημα. Ὁ πόθος γιὰ αὐτοθέωση. 

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου ["Φωνή Κυρίου", 6.8.2023]