e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Ο Νιπτήρας και το Ευχέλαιο 2017 εν Βανάτω της Ζακύνθου
Από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (12.4.2017), στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, τελέστηκε το Μυστήριο της Εξομολογήσεως για τους προετοιμαζόμενους πιστούς προς Θεία Κοινωνία. Ακολούθως έγινε η αρχή της Ακολουθίας του Νιπτήρος (εμφανίζοντας λιτανευτικά την Εικόνα του Μυστικού Δείπνου), σε συνδυασμό με την τέλεση του Μυστηρίου του ιερού Ευχελαίου. Πλείστοι όσοι Ενορίτες προσήλθαν να ευχελαιωθούν, λαμβάνοντας την ψυχοσωματική ίαση. Σημειωτέον ότι στο λάδι του Ευχελαίου προστέθηκε λάδι από τις κανδήλες του Παναγίου Τάφου και του φρικτού Γολγοθά, το οποίο προσκόμισε ο οικείος Εφημέριος κατά την πρόσφατη ιεραποδημία του στους Αγίους Τόπους. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Φωτοθήκη από την τελετή του Νιπτήρος 2017 στο Αμμάν της Ιορδανίας


Εσπέρας Μεγάλης Τετάρτης, προεστώτος της ειδικής αυτής τελετής τού οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου, ο οποίος ένιψε συμβολικώς τα πόδια 12 μαθητών του Κυριακού Σχολείου της Μητροπόλεως.

Η Μεγάλη Τετάρτη 2017 στο Φανάρι

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, τήν πρωΐαν τῆς Μ. Τετάρτης, 12ης Ἀπριλίου, καί τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος αὐτοῦ, κατά τήν Ἀκολουθίαν τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:

- Τούς Ἐξοχ. κ. Rodney P. Frelinghuysen καί κ. Dutch Ruppersberger, Γερουσιαστάς τῆς Ἀμερικανικῆς Γερουσίας, συνοδευομένους ὑπό τῶν Ἐντιμ. κ. Philip Kosnett καί κ. Andy Abell, καί τῆς Εὐγεν. κ. Rebecca Yang, στελεχῶν τῆς ἐν Ἀγκύρᾳ Πρεσβείας καί τοῦ ἐν τῇ Πόλει Γεν. Προξενείου τῶν Η.Π.Α. . 

- Τήν Ἐλλογ. κ. Κορνηλίαν Τσεβίκ, Καθηγήτριαν ἐν τῇ Ζαππείῳ Σχολῇ.

Δυο κείμενα Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτου περί Μετανοίας


Αντί του μύρου, τις αμαρτίες μας

Έρχεται ο Κύριος επί το εκούσιον πάθος, προς την εκούσια θυσία Του, που πηγάζει από την αγάπη Του για τον άνθρωπο.

Αυτή η θυσία είναι η λύτρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της αμαρτίας.

Ανέλαβε επάνω Του όλης της ανθρωπότητος το φορτίο της αμαρτίας για να ελαφρύνει τον ίδιο τον άνθρωπο, ώστε να καταφέρει να σηκώσει ανάλαφρα τα μάτια του προς Αυτόν ζητώντας την σωτηρία του!

Ιδού λοιπόν η σωτηρία μας!

Ο ίδιος ο Σωτήρας Χριστός μας προτρέπει να Τον ατενίσουμε, προσφέροντάς του, αντί του πολυτίμου μύρου της πόρνης του ευαγγελίου, τις δικές μας αμαρτίες! Γι' αυτό ήρθε κοντά μας, είναι πρόθυμος να τις σηκώσει και να μας απαλλάξει από αυτές!

Η σωτηρία μας είναι σίγουρη, μας το εγγυάται η θυσία του Χριστού!

Η επιλογή όμως ανήκει σε μας!

Καλή Ανάσταση!


Δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια!

Όταν η πόρνη αγόραζε το πολύτιμο μύρο, τότε ο μαθητής συμφωνούσε με τους παρανόμους όπως πωλήσει τον Ατίμητο!


Η μεν πόρνη έχαιρε που σπαταλούσε το πολύτιμο μύρο, αλείφοντας τα πόδια του Δεσπότου, ο δε μαθητής εταράζετο, μελετώντας την προδοσία του Διδασκάλου του!

Η βυθισμένη στην αμαρτία κέρδιζε την σωτηρία, ενώ ο μαθητής γινόταν δούλος του εχθρού!

Δεινό, αδελφοί μου, η ραθυμία, οδηγεί στην απώλεια! Μεγάλη η μετάνοια, οδηγεί στην σωτηρία!

Δεν σώζει το να είσαι κοντά στην αλήθεια, αν δεν πιστεύεις την αλήθεια! Ο Ιούδας ήταν κοντά στον Σωτήρα Χριστό, αλλά κέρδισε την απώλεια, ενώ η πόρνη βρισκόταν μέσα στον βούρκο της αμαρτίας και κέρδισε τον παράδεισο!

Ας αξιώσει κι εμάς, του παραδείσου ο Χριστός μας, δια πρεσβειών της πανάγνου μητρός Του, της Παναγιάς μας, αποβάλλοντας από πάνω μας την ραθυμία και εν μετανοία ζητώντας το έλεός Του!

Καλή Ανάσταση!

+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους