e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

"Αναστάσεως ημέρα" η Νια Πέμπτη 2014 στη Βαγγελίστρα Μπανάτου
Η Ενορία του Μπανάτου, αλλά και πάμπολλοι φίλοι από την πόλη της Ζακύνθου και την τριγύρω περιοχή, εκκλησιάστηκαν σήμερα στο γραφικότατο εκκλησάκι της Βαγγελίστρας, στον συνοικισμό Μαριναίικα Μπανάτου, ιδιοκτησίας Αβούρη. 

Παρά τον βαρύ και συννεφιασμένο καιρό, δεν είχαμε βροχή, η δε άνοιξη ήταν καταφανής στους αγρούς. Στο περιθώριο της αναστάσιμης θείας Λειτουργίας, έγινε Αρτοκλασία και ευλογήθηκαν τα πασχαλινά αυγά. Το ψαλτήρι τίμησαν ο ψάλτης του ναού των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου κ. Παναγιώτης Παπαδάτος και η Καθηγήτρια της Βυζαντινής Μουσικής κ. Μαρκέλλα Μούσουρα. 

Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης στην ομιλία του τόνισε τα εξής: 

"Όταν ευχόμαστε, κατ' αυτή την περίοδο, να έχουμε το Φως της Ανάστασης, στην πραγματικότητα επιποθούμε κοινωνία με τα Έσχατα. Η κατάσταση της θέωσης εκδηλώνεται προς τον κόσμο ως Φως, Βασιλεία, Δόξα και είναι η μέλλουσα κατάσταση και προοπτική των ψυχών μας. Το σημείο και το στοιχείο που χαρακτηρίζει και νοηματοδοτεί αυτή την προοπτική είναι η Ανάσταση του Χριστού, η οποία παρέχει διάρκεια στην επίγεια και έγχρονη προσωρινότητα, συντελώντας ώστε το μέλλον, που δεν έχει ακόμα ιστορηθεί, να εισοδεύει κυριαρχικά στον παρόντα χωροχρόνο μας. Κρατώντας όλοι μας την αναμμένη λαμπάδα της Ανάστασης, κρατάμε κατ' ουσίαν ζωντανή και αναπεπταμένη την ανάμνηση του μέλλοντός μας, κατά την προσφυέστατη έκφραση σύγχρονου θεολόγου. 
          Κρατείστε, λοιπόν, αγαπητοί μου, αδιάπτωτη τη φωτεινότητα των λαμπάδων ψυχών Σας, υποδέχεσθε αγαπητικά τον Αναστημένο Νυμφίο της ανθρώπινης ψυχής και κραταιούσθε εμμένοντας στο να λαμβάνετε άνωθεν τη Χαρά της Χάριτος"

Τέλος, η εκ των ιδιοκτητών κ. Έλλη Αβούρη είχε ετοιμάσει πλούσιο αναστάσιμο κέρασμα, στο οποίο παρακάθισαν οι πλείστοι των εκκλησιασθέντων.

Ο εορτασμός της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα 2014 στη Σιγκαπούρη
Η Ορθόδοξη Κοινότητα στην Σιγκαπούρη εόρτασε με τρόπο θεοφιλή την Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιον Πάσχα. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνος προεξήρχε όλων των ιερών Ακολουθιών ενώ πλήθος Ορθοδόξων πιστών κατέκλυσαν τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αναστάσεως Χριστού, όπου τελέστηκαν με κατάνυξη οι ακολουθίες των αγίων ημερών.

Με την καθοδήγηση του Μητροπολίτου, μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητος στη Σιγκαπούρη στόλισαν τον Επιτάφιο με ευωδιαστά λουλούδια και ετοίμασαν τα απαραίτητα για τον εορτασμό του Πάσχα ενώ τα παιδιά του κατηχητικού Σχολείου με πολύ κέφι διακόσμησαν τις πασχαλινές λαμπάδες.


Η Ιερά Μητρόπολις παρέθεσε για όλους τους πιστούς πασχαλινή δεξίωση μετά την Αναστάσιμη θεία Λειτουργία τη νύκτα του Μεγάλου Σαββάτου και πασχαλινό γεύμα μετά τον Εσπερινό της Αγάπης το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα.