e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Εορτή του Αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία στο Μπανάτο Ζακύνθου με τηλε-μετάδοση από το IONIAN TV [photos-video]


Πρωί Κυριακής Θ΄ Λουκά, 22ας Νοεμβρίου 2020, β΄ ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας και μνήμη του νεοανακηρυχθέντος Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία (Τσαλίκη, του "Με συγχωρείτε"), στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου. 

Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Παναγιώτης Παπαδάτος και Σπυρίδων Σαρατσένος. Εν πολλοίς η θεία Λειτουργία αποδόθηκε κατά το ζακύνθιο ψαλτικό ύφος. Ο Εφημέριος ομίλησε απ' άμβωνος περί του πώς αντιμετωπίζει ο Χριστιανισμός τον Πλούτο, δεδομένου ότι αναγνώσθηκε σήμερα η ευαγγελική περικοπή με την Παραβολή του Άφρονος Πλουσίου.

Η Ευχαριστιακή Σύναξη έγινε και αυτή κεκλεισμένων των θυρών, τηρώντας τις κυβερνητικές - υγειονομικές διατάξεις για την μη διάδοση του θανατηφόρου Covid-19. Όμως, την θεία Λειτουργία κάλυψε τηλεοπτικά το κανάλι IONIAN TV. Ήδη λαμβάνουμε πλείστα όσα μηνύματα από πολλά σημεία της δυτικής - νοτιοδυτικής Ελλάδας, αλλά και πανταχόθεν, διότι έγινε και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. Ο Εφημέριος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ενορίας, ευχαρίστησε τον διευθυντή και τους παράγοντες της εν λόγω έγκριτης τηλεόρασης, για την προτίμηση!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Σαββατοκύριακο των Εισοδίων της Παναγίας 2020 στη Σμύρνη


Ἑωρτάσθησαν, ἐν μέσῳ τῆς ὑπὸ ἔξαρσιν πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ καὶ ὑπὸ τὰ ληφθέντα περιοριστικὰ μέτρα πρὸς ἀναχαίτισιν τῆς ἐξαπλώσεώς της, τηρηθέντων τῶν ἀπαιτουμένων ὑγιειονομικῶν μέτρων, τὰ Εἰσόδια τῆς Θεοτόκου εἰς τὸν Ἱ. Ναὸν Ἁγ. Φωτεινῆς Σμύρνης, ἱερουργοῦντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ὁ ὁποῖος ἐχοροστάτησεν ἀφ’ ἑσπέρας εἰς τὸν Μ. Ἑσπερινὸν τῆς ἑορτῆς. Εἰς τὴν Θείαν Λειτουργίαν μετέσχον ἡ Εὐγεν. κ. Δέσποινα Μπαλκίζα, νέα Γενικὴ Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν Σμύρνῃ, οἱ Ἀξιωματικοὶ μέλη τῆς Ἑλληνικῆς Ἀποστολῆς εἰς τὸ Ἀρχηγεῖον τοῦ ΝΑΤΟ ἐν Σμύρνῃ μετὰ οἰκογενῶν των, καὶ μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος τῆς πρωτευούσης τῆς Ἰωνίας. Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ οἰκεῖος Ποιμενάρχης καλῶς ὥρισε τὴν νέαν, ἄγουσαν τὰ ὀνομαστήρια αὐτῆς, Γενικὴν Πρόξενον τῆς Ἑλλάδος ἐν Σμύρνῃ εὐχηθεὶς αὐτῇ δύναμιν εἰς τὰ νέα καθήκοντά της καὶ τὰ εἰκότα ἐπὶ τῇ ὀνοματικῇ αὐτῆς ἑορτῇ.

Κυριακή Θ' Λουκά στην Θεολογική Σχολή Χάλκης τιμώντας και τον Όσιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία


Σήμερα, 22.11.2020, Κυριακή Θ΄ Λουκά, κατά την οποίαν εορτάζει ο νέος Όσιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία, τελέστηκε στο ναΰδριο της Σχολής υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Κυριακή, 9/22.11.2020, στον Ναό του Αγίου Νικολάου Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Πρωί Κυριακής, 22.11.2020 (9 Νοεμβρίου, με το παλαιό ημερολόγιο) στον Ναό του Αγίου Νικολάου Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, πολύ κοντά στη Βηθλεέμ.
Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πατριαρχικός Επίτροπος της αραβόφωνης αυτής Ενορίας, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Κυριακή Θ΄ Λουκά, 22.11.2020, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]

 
Πρωί Κυριακής Θ΄ Λουκά, 22.11.2020, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού, του και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή Θ' Λουκά, 22.11.2020, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής Θ΄ Λουκά, 22.11.2020, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, κεκλεισμένων των θυρών, διά τον φόβον του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον π. Maxime Lesage [video-photos]

 


Σήμερα το πρωί, Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020, έγινε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, με τη συμμετοχή του Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα χειροτονήθηκε στο δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου, ο μέχρι τούδε Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Maxime Lesage, ο οποίος διακονούσε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Χειροτονία σε Πρεσβύτερο του Διακόνου Αλεξίου Torrance, Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Notre Dame


Στην Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου ιερούργησε σήμερα Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου. Κατά τη Θεία Λειτουργία ετέλεσε την χειροτονία του Ιερολ. Διακόνου κ. Αλεξίου Torrance, διακεκριμένου θεολόγου και Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Notre Dame, σε Πρεσβύτερο. 
Ο νέος πρεσβύτερος απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας είπε: 

Χωρίς αποστάσεις αλλά με μάσκες οι πιστοί στην κηδεία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου


22.11.2020 | 20:28

Παρόμοιες εικόνες με τις χθεσινές επαναλήφθηκαν και σήμερα στην τελετή της κηδείας του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, μέσα στον ναό του Αγία Σάββα στο Βελιγράδι.

Οι πιστοί γέμισαν την εκκλησία χωρίς να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, αν και αρκετοί αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τις εκκλήσεις των αρχών και φόρεσαν μάσκες.

Χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο της Μονής Εικοσιφοινίσσης επιστρέφει μετά από 100 χρόνια. Συνεργασία Οικουμενικού Πατριαρχείου με Μουσείο Βίβλου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Το χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο 220 ταυτοποιήθηκε από επιμελητή του Μουσείου της Βίβλου και προέρχεται από τους θησαυρούς της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Εικοσιφοινίσσης που εκλάπησαν από Βουλγάρους στρατιώτες το 1917

Η Εκκλησία της Ρωσίας διέγραψε από τα δίπτυχα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο - Αύριο συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

κατά την επίσκεψη του (2012) στην Κύπρο

Η Εκκλησία Ρωσίας αποφάσισε, σύμφωνα με την συνήθη απαράδεκτη τακτική της, την διαγραφή από τα δίπτυχά της του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και την διακοπή της Ευχαριστιακής Κοινωνίας μαζί του. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι ο τέταρτος Προκαθήμενος (Οικουμενικός Πατριάρχης, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών), που διαγράφει, λόγω της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας Ουκρανίας, από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας Ρωσίας η Σύνοδος της, της οποίας ο πρόεδρος της, “πολύς” Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, διαθέτει μεγάλη ομάδα ανδρών ασφαλείας, που θα ζήλευαν και αρχηγοί κρατών. Eπίσης, η Σύνοδος της Εκκλησίας Ρωσίας, με την απόφασή της, καλεί εμμέσως πλην σαφώς, τους διαφωνούντες Κύπριους αρχιερείς να αμφισβητήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. 

Ο εορτασμός του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη στο Φανάρι


Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου (Τσαλίκη), του "με συγχωρείτε", χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σάρδεων κ. Ευαγγέλου.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε ακρόαση τον Σεβ. Μητροπολίτη Σάρδεων, με τον οποίο είχε μακρά συνεργασία.

___________

Αρχιερατικό Μνημόσυνο του Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου στη Lusaka, Zambia


Ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη τελέστηκε σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2020, Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας, με την παρουσία του Επικεφαλής της Πρεσβείας της Σερβικής Δημοκρατίας κ.Vladimir Odavic τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του Μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου.

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων χοροστάτησε σήμερα στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό [video]


Σήμερα, Κυριακή Θ΄ Λουκά, 22 Νοεμβρίου 2020, κατά την Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάρδεων κ. Ευάγγελος. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Το IONIAN TV μεταδίδει τη θεία Λειτουργία από την Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω [22.11.2020, 8.30 πμ]


Αύριο Κυριακή Θ΄ Λουκά, 22 Νοεμβρίου 2020, δεύτερη ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Παναγίας και ημέρα μνήμης του νεοφανούς Αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία (του Τσαλίκη), η κεκλεισμένων των θυρών θεία Λειτουργία της Ενορίας μας, από τον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, θα μεταδοθεί απευθείας από το τηλεοπτικό κανάλι ΙΟΝΙΑΝ, μετά από ευγενική πρόταση των υπεύθυνων του σταθμού. 

Η μετάδοση θα αρχίσει στις 8.30 και θα ολοκληρωθεί περί τις 10.15 το πρωί. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από τη συχνότητα του σταθμού και διαδικτυακά: α) από το site του ΙΟΝΙΑΝ www.ioniantv.gr, β) από το site μας www.imerazante.gr, γ) από το κανάλι του IONIAN στο YouTube «Ionian Channel» και δ) στο Facebook από τις σελίδες του ΙΟΝΙΑΝ «Ionian Channel» και της ΗΜΕΡΑΣ «Εφημερίδα Ημέρα – Imera newspaper». 

Η κάρτα της μετάδοσης σ' εμάς εδώ, στο "Νυχθημερόν", είναι η ακόλουθη: