e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ένα μελέτημα για τη θεολογία του ανθρώπινου Σώματος

Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη ΚαποδίστριαΤο ανθρώπινο σώμα. Σήμα ή ναός; Έκδοση Περιοδικού Ο ΠαπουλάκηςΙθάκη 2003.

Επιχειρούμε μια γνωριμία με το βιβλίο αυτό, δημοσιεύοντας παρακάτω τη σύντομη εισαγωγή του:

ΜΙΚΡΟ ΕΙΣΟΔΙΚΟ

Μια επιπλέον, ανάμεσα στις πολλές εγκυρότατες άλλες, θεολογική θεώρηση του ανθρώπινου Σώματος, πιθανόν να μη συνεισφέρει τίποτε το ιδιαίτερο, έκτακτο και σημαντικό στην υφιστάμενη πλουσιότατη ομολογουμένως πατερική Γραμματεία επί του θέματος, δοκιμασμένη ούτως ή άλλως και καταξιωμένη διαιώνια.

Η ανά χείρας προσέγγισή μας αυτή δεν φιλοδοξεί να είναι τίποτε περισσότερο από αυτό που λέει η λέξη: Προσέγγιση. Διότι, το μεγαλείο του ανθρώπινου Σώματος δεν είναι και τόσο εύκολο να περιγραφεί με λόγια ή να κατακτηθεί από τον πεπερασμένο μας νου, επειδή ακριβώς αποτελεί μιαν ακόμη κορυφαία εδώ έκφανση του θείου μεγαλείου, κάτι που βιώνεται μυστηριακά κυρίως, παρά μελετάται ή προσλαμβάνεται νοητικά.

Η μικρή αυτή μελέτη περί του ανθρώπινου Σώματος ως σήματος (δηλαδή: τάφου) ή ναού, όπως αυτό αντιμετωπίζεται μάλιστα από την Καινή Διαθήκη και τους Πατέρες της Εκκλησίας, στην κύρια έκτασή της αποτελεί μια σπουδαστική προ εικοσαετίας πλήρους εργασία του γράφοντος, πράγμα που σημαίνει ότι τα διαρθρωτικά μειονεκτήματά της θα είναι μάλλον περισσότερα από τα όποια προτερήματά της. Η αγάπη όμως του Ιθακησίου ρέκτη ιερέα και πολύτιμου συν-αδελφού π. Θεοδοσίου Δενδρινού και των άξιων συνεργατών του (αγάπη που "σκλαβώνει"), μ' έπεισε τελικά να δεχθώ την έκδοση της ταπεινής αυτής εργασίας από τη Σειρά των ευάριθμων και αξιόλογων εκδόσεων της εν Ιθάκη Εκκλησίας και μάλιστα του Περιοδικού Ο Παπουλάκης, ως κείμενο εκλαϊκευμένης θεολογίας, με σκοπό την όσο γίνεται καλύτερη κατανόηση του θέματος από τον ευλογημένο λαό μας.

Ζάκυνθος, 20 Ιουλίου 2002
π. Π.Ν.Κ.

Σημείωση: Στο εξώφυλλο η αγία Άννα, η Παναγία και ο Χριστός. Η "σωματική" καταγωγή του Κυρίου. Εικόνα από το Μουσείο Ζακύνθου, 15ος αιώνας.

6 Βαπτίσεις Ορθοδόξων σήμερα στο Pointe-Noire
























Σήμερα το πρωί, 4 Οκτωβρίου 2014, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων ετέλεσε τις βαπτίσεις έξι νεοφωτίστων γηγενών όλων των ηλικιών, προερχομένων από την Ενοριακή Κοινότητα Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire, στο υπαίθριο βαπτιστήριο του υπό ανέγερσιν Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου της ιδίας πόλεως.

Απευθυνόμενος στους νεοφύτους αδελφούς ο κ. Παντελεήμων ερμήνευσε θεολογικώς την σημασία του ιερού Μυστηρίου του Αγίου Βαπτίσματος, εξέφρασε την χαρά της τοπικής Εκκλησίας για την ένταξή τους σε Αυτήν και τους προέτρεψε να βιώσουν την ορθόδοξη πίστη με συνέπεια.

Να είμαστε συμπονετικοί, σπλαχνικοί κι επιεικείς απέναντι στους συνανθρώπους μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 5ης Οκτωβρίου 2014
ΚΥΡΙΑΚΗ Β’ ΛΟΥΚΑ
(Λουκά στ’, 31-36)

Έργο του Ονορέ Ντωμιέ (1808-1879).
Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο δρόμος του Χριστιανού δεν είναι εύκολος και ανώδυνος. Είναι δύσκολος, κοπιώδης και ανηφορικός. Ο Χριστιανός δεν προσδοκά ανταμοιβή για το καλό που πράττει, είτε με λόγια, είτε με έργα. Γιατί τότε δεν είναι πραγματική χριστιανική αγαθοεργία, αλλά εμπορική συναλλαγή και δοσοληψία.
            Βέβαια η ευγνωμοσύνη προς αυτόν, που μας κάνει καλό και μας ωφελεί (είτε υλικά, είτε πνευματικά) είναι βασικό και πρώτιστο χριστιανικό καθήκον για όλους μας. Είναι αντίθετο στο θέλημα του Θεού να πληρώνουμε την ευεργεσία με αγνωμοσύνη. Όμως κι αν ακόμη ο αληθινός πιστός εισπράξει αγνωμοσύνη από τον συνάνθρωπό του, τον οποίον ωφέλησε, δεν πρέπει να βαρυγκωμά και να απογοητεύεται, ούτε πρέπει να παραιτείται από το καλό. Ο Θεός γνωρίζει να ανταποδίδει –εν καιρώ– τα δέοντα, τα σωστά και τα δίκαια σε όποιον τα αξίζει.
            Ο Θεός, λοιπόν, ανοίγει μπροστά μας έναν φωτεινό και σωτήριο δρόμο. Μας συμβουλεύει να συμπεριφερόμαστε με τρόπο ασύγκριτα ανώτερο, ευγενή, μεγαλόκαρδο, άνευ αξιώσεως ανταπόδοσης της αγάπης που δίνουμε στους άλλους. Αντίθετα, χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να δεχόμαστε ακόμη και την αγνωμοσύνη από αυτούς που ευεργετήσαμε. Και προπάντων πρέπει να πράττουμε στους άλλους αυτό που θα επιθυμούσαμε και οι άλλοι να πράττουν σ΄ εμάς.
Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους άλλους να μας κάνουν καλό, ενώ εμείς οι ίδιοι να πράττουμε το άδικο στους συνανθρώπους μας. Γιατί τότε η τιμωρία του Θεού θα είναι σκληρή. Όπως υπήρξε σκληρός τιμωρός και άτεγκτος κριτής ο Κύριος της παραβολής, ο οποίος, παρόλο που μεγαλόκαρδα χάρισε στον υπηρέτη του το τεράστιο χρηματικό ποσό που του όφειλε, είδε με θλίψη τον ευεργετηθέντα υπηρέτη να είναι ανυποχώρητος και άκαρδος απέναντι στον δικό του οφειλέτη.
Παράδειγμα όλων μας ας είναι ο Πανάγαθος Κύριος Ιησούς Χριστός, ο οποίος περιβάλλει με άπειρη αγάπη τόσο τους καλούς, όσο και τους κακούς. Όχι μόνον αυτούς που τον ευλαβούνται, αλλά και τους αχάριστους, φθονερούς, πονηρούς, άδικους και καταφρονητές της αλήθειάς Του.
Οφείλουμε και εμείς, λοιπόν, να είμαστε συμπονετικοί, σπλαχνικοί κι επιεικείς απέναντι στους συνανθρώπους μας, όπως και ο Κύριός μας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι απέναντί μας. Και αυτό το απέδειξε με την σταυρική θυσία και την άκρα ταπείνωσή Του, την οποία όλοι καλούμεθα να μιμηθούμε στην ζωή μας, για να κερδίσουμε τα αγαθά της Ουράνιας Βασιλείας. Γένοιτο!