e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ο διάβολος, όσο κι αν φαίνεται παντοδύναμος, δεν είναι ανίκητος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
10ης Απριλίου 2016
(Μαρκ. θ΄ 17 – 31)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Ανίατη και φοβερή υπήρξε η περίπτωση του δαιμονισμένου νέου της περικοπής. Το πονηρό πνεύμα που τον διακατείχε, τον κατέστησε κωφό και άλαλο. Τον οδήγησε σε πράξεις αυτοκαταστροφικές, σε απόπειρες αυτοκτονίας και βιαιοπραγίας, για να τον εξοντώσει σωματικά και ψυχικά.
Όμως, η παντοδύναμη αγάπη του Θεού είχε άλλα σχέδια για τον πάσχοντα αυτόν άνθρωπο αλλά και για όλους τους δοκιμαζομένους ανθρώπους της γης, που κινδυνεύουν από το πνεύμα του πονηρού. Ο διάβολος είναι ο εφευρέτης και πατήρ του ψεύδους, ο οποίος κατά τον απόστολο Παύλο κάνει πολλές προσπάθειες για να «ζωγρήση», δηλαδή να συλλάβει ζωντανό στα δίχτυα του τον ταλαίπωρο άνθρωπο.
Ο άνθρωπος, ο οποίος στενάζει κάτω από τον ζυγό των προβλημάτων του χάνει κάθε ηρεμία, ανάπαυση και χαρά. Δεν ορίζει πια τον εαυτό του, αλλά τον κυβερνούν τα κακά πάθη του. Γίνεται επικίνδυνος και μισητός στους οικείους και τους συνανθρώπους του. Ακόμη και σωματικές ασθένειες τον ταλαιπωρούν, λόγω των παθών και των φιλονικιών του.
Όμως ο διάβολος, όσο κι αν φαίνεται παντοδύναμος, δεν είναι ανίκητος. Αρκεί ο άνθρωπος με ειλικρίνεια και πίστη να ζητήσει την βοήθεια του Πανάγαθου Θεού, του Πατέρα όλων των ανθρώπων της γης. Δεν υπήρξε πάσχων, «κοπιών» και «πεφορτισμένος» που να ζήτησε την βοήθειά του και Αυτός να του την αρνήθηκε, ακόμη κι αν κάποιες φορές φάνηκε να αδιαφορεί και να κωφεύει, όπως στην περίπτωση του δίκαιου και πολύαθλου Ιωβ, τον οποίον αντάμειψε στο τέλος πολλαπλάσια για την υπομονή και την πίστη του.
Με έναν Του και μόνο λόγο καθάριζε λεπρούς, άνοιγε τα μάτια τυφλών, τα ώτα κωφών, έδιωχνε δαιμόνια φοβερά, ειρήνευε τις θύελλες και τις φουρτουνιασμένες θάλασσες. Αυτό έκανε και τον δίκαιο Ιώβ να αναφωνήσει ότι για τον Θεό τίποτε δεν εξασθενεί και δεν μειώνει την δύναμη Του. Η δε υπέρτατη σοφία Του καθοδηγεί τον άνθρωπο σ’ όλη την ζωή του, τον φωτίζει και τον σώζει.
Ο Κύριος παροτρύνει τους μαθητές να έχουν θάρρος εν όψει του φριχτού μαρτυρίου Του, να μείνουν ακλόνητοι στην πίστη και να ακολουθήσουν το παράδειγμά Του. Αυτό έκαναν οι Απόστολοι και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας, όπως ο φωτισμένος ασκητής και όσιος Ιωάννης, συγγραφέας της «Κλίμακος», και το ίδιο καλούμενα και εμείς να πράξουμε για την σωτηρία μας. Γένοιτο!