e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Έκθεση επαναπατρισθέντων Κεραμικών + άλλα νέα εκ Φαναρίου, 27.6.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό ἀπόγευμα τῆς Πέμπτης, 27ης Ἰουνίου, μετέβη εἰς τάς ἐγκαταστάσεις τοῦ ἐν Sultanahmet Μουσείου «Türk İslam Eserleri» καί ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τά ὑπό τοῦ Ἐξοχ. κ. Mehmet Nuri Ersoy, Ὑπουργοῦ Τουρισμοῦ καί Πολιτισμοῦ τῆς Τουρκίας, διοργανωθέντα ἐγκαίνια τοῦ Τμήματος Ἐθνογραφίας αὐτοῦ, ἐξ ἀφορμῆς τῆς ἐκ Λονδίνου ἐπιστροφῆς ἐκθεμάτων κεραμικῆς τέχνης τοῦ 16ου αἰῶνος.  

* * *

Σεπτῇ ἐντολῇ, ὁ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἐλευθέριος Χρυσοχόος ἐπεσκέφθη ἐν τῷ Νοσοκομείῳ «Εὐαγγελισμός» τῶν Ἀθηνῶν τόν νoσηλευόμενον κατόπιν ἀτυχήματος Ἐντιμ. κ. Διαμαντῆν Πατέραν καί διεβίβασεν αὐτῷ τήν σεπτήν εὐλογίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος καί τάς εὐχάς Αὐτῆς διά ταχεῖαν ἀνάρρωσιν, ἐκφράσας καί τήν Πατριαρχικήν συμπάθειαν εἰς τούς οἰκείους αὐτοῦ.   

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
-Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σασίμων κ. Γεννάδιον, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν κ. Προδόμου Ἀναστασιάδου, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Ἀποστόλων Φερίκιοϊ, καί κ. Σαμουήλ Ἐφφέ, Ἐφημερίου αὐτοῦ, καί τῆς ὑπό τήν προεδρείαν τοῦ Ἐντιμολ. κ. Κωνσταντίνου Σανταλτζίδου, Ἄρχοντος Ἐξάρχου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ  ὡς ἄνω Ἱ. Ναοῦ.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἰκονίου κ. Θεόληπτον, ἐξαιτησάμενον τάς σεπτάς Πατριαρχικάς εὐχάς, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
- Τόν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Εὐάγγελον Γρηγοριάδην, Ἱερατικῶς Προϊστάμενον Μ. Ρεύματος, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Βασιλείου, ὅν Οὗτος συνεχάρη διά τήν ἀποφοίτησίν του ἐκ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Τιμίου Σταυροῦ Βοστώνης.
- Τάς Ὁσιωτ. Μοναχάς Θεολέκτην καί Θεονύμφην, ἐκ τῆς Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Χρυσοπηγῆς Χανίων Κρήτης, ἐπί τῇ ὁλοκληρώσει τῆς διακονίας αὐτῶν παρά τῇ Ἱ. Πατριαρχικῇ καί Σταυροπηγιακῇ Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ.
- Τόν Ἐντιμολ. Ἄρχοντα Δικαιοφύλακα κ. Πάριν Ἀσανάκην, Δικηγόρον, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Haluk Özkarakaş, Καθηγητήν τοῦ Τμήματος Φαρμακολογίας τοῦ Πανεπιστημίου «Mehmet Ali Aydınlar», ἐντεῦθεν. 
- Τό Διοικητικόν Συμβούλιον τῆς Χ.Α.Ν.Θ., ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ἐντιμ. κ. Δημητρίου Γκανάκη, Α’ Ἀντιπροέδρου, ἐκ Θεσσαλονίκης. 
- Tό Διοικητικόν Συμβούλιον τοῦ Πολιτιστικοῦ Συλλόγου «Santa Barbara Kültür Kooperatifi», ὑπό τήν προεδρείαν τοῦ Ἐντιμ. κ. Numan Gülşah, ἐκ Νικομηδείας (İzmit).   

* * *

Ἡ Α .Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, κατά τάς ἐκδηλώσεις τῶν ΚΕ´ Παυλείων τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας, πρός τιμήν τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Πρωτοκορυφαίου Ἀποστόλου Παύλου, ἱδρυτοῦ τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας.
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Συλλόγου «Büyükçekmece dans & Büyük Mübadele Derneği» θεατρικήν παράστασιν, ἐπί τοῦ θέματος «Toprağımın Buğusu», ἐν τῷ ἐκεῖσε ὁμωνύμῳ Πολιτιστικῷ Κέντρῳ, τήν Τετάρτην, 26ην Ἰουνίου. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στηρίζει ανεπιφύλακτα τον κανονικό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 


Συγκλονιστική και συγκινητική στήριξη της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς την Εκκλησία της Σερβίας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο.

Για μία ακόμη φορά, η Μεγάλη Εκκλησία, η μαρτυρική Πρωτόθρονος και Πρωτεύθυνος Εκκλησία της αιώνιας Βασιλίδος των πόλεων, καταδεικνύει στην οικουμένη το φίλτρο της μητρικής στοργής και αγάπης, με το οποίο περιβάλλει αδιακρίτως όλα τα τέκνα της, τα εγγύς και τα μακράν, ανεξαρτήτως εθνικότητος, φυλής, γλώσσας ή άλλων διακρίσεων. Ακόμη και εκείνα τα τέκνα που, προς καιρόν, ένεκεν πειρασμού ή κακής ερμηνείας των πραγμάτων, στρέφονται εναντίον της, παρασυρόμενα από τους απατηλούς ψιθυρισμούς των εχθρών της Μεγάλης Εκκλησίας, άρα και της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Μπορεί η Εκκλησία της Σερβίας, μέχρι στιγμής, με εξαίρεση φυσικά κάποιες φωτεινές προσωπικότητες που ενυπάρχουν στους κόλπους της, να έχει στραφεί κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λόγω του Ουκρανικού Ζητήματος, γινόμενη θύμα ψευδών πληροφοριών και διαβολών της Μόσχας, αλλά ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ο Πρώτος της Εκκλησίας, ο αποστολικώς φέρων την σταυροαναστάσιμη μέριμνα πασών των Εκκλησιών, όχι μόνον δεν «κρατά κακία» στους αδελφούς Σέρβους Ορθοδόξους, αλλά και ως αληθινός Πατέρας στέκεται στο πλευρό τους, υπερασπιζόμενος την κανονικότητα και τη δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους τα επιβουλεύονται. Αυτή άλλωστε είναι η ειδοποιός διαφορά της Μητέρας από τη μητριά… Η Μητέρα συγχωρεί, αγαπά και περιθάλπει πάντα τα τέκνα της, είτε εκείνα το αναγνωρίζουν είτε όχι, είτε εκείνα την τιμούν και την αγαπούν είτε όχι, είτε είναι με το μέρος της είτε στρέφονται εναντίον της. Και πάντοτε αναζητά την ευκαιρία και την κατάλληλη ώρα για να τα προσεγγίσει με στοργή και συγχωρητικότητα και να τα επαναφέρει στην ασφάλεια και τη θαλπωρή της μητρικής αγκαλιάς της.

Αυτό έκανε και κάνει πάντοτε, σε κάθε εποχή και υπό οιεσδήποτε συνθήκες, η Μεγάλη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό πράττει και τώρα με την Εκκλησία της Σερβίας, η ενότητα και ευστάθεια της οποίας απειλούνται από την αδικαιολόγητη εθνοφυλετική ανάμιξη πολιτικών παραγόντων στο Μαυροβούνιο, που έχουν ως στόχο να νομιμοποιήσουν κανονικώς ανυπόστατες «εκκλησιαστικές» δομές σε βάρος της κανονικής εκκλησιαστικής τάξης.

Το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, με το οποίο στηρίζει ανεπιφύλακτα τον κανονικό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο της Εκκλησίας της Σερβίας, καταρρίπτει όλα τα ψευδή και συκοφαντικά επιχειρήματα της Μόσχας ότι τάχα το Φανάρι υποτάσσεται σε πολιτικές σκοπιμότητες προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης κοσμικής δυνάμεως. Και τούτο, διότι παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς είναι φιλοδυτικός και αντιρώσος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδοκιμάζει την πρόθεσή του να νομιμοποιήσει τη σχισματική «εκκλησία» που υπάρχει στο Μαυροβούνιο, η οποία βέβαια είναι παντελώς αυθαίρετη και στερούμενη οιασδήποτε αποστολικής διαδοχής, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε για τους πρώην σχισματικούς της Ουκρανίας, οι οποίοι είχαν αποστολική διαδοχή, προερχόμενοι από την κανονική Μητρόπολη Κιέβου.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ως αποκλειστικό γνώμονα των ενεργειών του το αληθές συμφέρον της Εκκλησίας, την κανονικότητα και την νομιμότητα βάσει των Ιερών Κανόνων και της Ιεράς Παραδόσεως και Τάξεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Κανένας άλλος λόγος, καμία άλλη βία, αναγκαιότητα ή σκοπιμότητα δεν υπαγορεύουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τις αποφάσεις του για την Παγκόσμια Ορθοδοξία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει το Μαυροβούνιο ως κανονικό έδαφος της Σερβικής Εκκλησίας


Με επιστολή του, από 21η Ιουνίου 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον πληροφορεί ότι αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η εκκλησιαστική κατάσταση και υφισταμένη δομή υπό το Πατριαρχείο Σερβίας και τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο. 

Τούτο διευκρινίζεται από την Πρωτόθρονη Εκκλησία στο πλαίσιο της δραστηριότητας για αναγνώριση και αυτοκεφαλία τοπικού εκεί εκκκλησιαστικού μορφώματος, υπό κάποιον κ. Miraš Dedeić, ο οποίος δεν είναι Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά πρόσωπο καθηρημένο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στην Διακοινοβουλευτική Συνάντηση Ορθοδοξίας (Τιφλίδα, 19-23.6.2019)


Στο Προεδρικό Μέγαρο της Γεωργίας, στην Τιφλίδα πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια Τελετή των Εργασιών της 26ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), που είχε ως κεντρικό θέμα: «Η Συμβολή του Κοινοβουλευτισμού στην Κατανόηση των Σύγχρονων Κοινωνικο-Πολιτικών  Φαινομένων».  

Στις εργασίες της 26ης Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν, εκτός των Προέδρων των Κοινοβουλίων Γεωργίας και Ρωσίας, Ορθόδοξοι Βουλευτές και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, μέλη της Δ.Σ.Ο., από 35 χώρες, καθώς και η Αντιπρόεδρος του Πανφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Haidara Aichata Cisse, στα πλαίσια της συνεργασίας που αναπτύσεται μεταξύ των δύο Οργανισμών.

Κατά την έναρξη αναγνώστηκαν τα μηνύματα των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Ρωσίας και Γεωργίας.

Το Χαιρετιστήριο Μήνυμα  του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’, ανέγνωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας  κ. Ιωάννης,  που συμμετείχε στην 26η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., με την ιδιότητα του συντονιστή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και του συνδέσμου μεταξύ της Δ.Σ.Ο. και του Πανφρικανικού Κοινοβουλίου στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι,

Με πολλή χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζουμε και εφέτος τις εργασίες της εικοστής έκτης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, η οποία πραγματοποιείται στην Τιφλίδα, στην Ορθόδοξη χριστιανική χώρα της Γεωργίας, με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα: «Η συμβολή του Κοινοβουλευτισμού στην κατανόηση των σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων». 
     Στην σύγχρονη εποχή μας, με τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα, τις απίστευτα ιλιγγιώδεις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργούν οι πόλεμοι και οι ένοπλες εμφύλιες συγκρούσεις, με ιδιαίτερη μάλιστα σφοδρότητα στην μαστιζόμενη από την οικονομική εξαθλίωση Αφρικανική Ήπειρο, δημιουργούν ανασφάλεια για ένα αβέβαιο μέλλον. Οι ασθένειες, η φτώχεια, οι θρησκευτικοί διωγμοί, η τρομοκρατία, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, δημιουργούν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση, στην οποία αναπτύσσονται φοβικά σύνδρομα προς κάθε τι το «ξένο». Ο πλούτος είναι στα χέρια λίγων, ενώ εκατομμύρια πολιτών στην Αφρική ζουν την απόλυτη ένδεια. Το κλίμα δραματικά αλλάζει με δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούν στους λαούς της Ηπείρου δυσκολίες διαβίωσης στις πατρογονικές εστίες. 
     Όλα αυτά και πολλά άλλα, δημιουργούν αμφισβητήσεις κατά πόσο τα σύγχρονα Κοινοβουλευτικά Πολιτεύματα, όπου γης, έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των τοπικών και παγκόσμιων φαινομένων κρίσεων. 
     Προς αυτή την κατεύθυνση, της καταλλαγής, συναδέλφωσης και αλληλοβοήθειας των λαών της Αφρικής, εργάζεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του, ως ο αρχαιότερος εκκλησιαστικός φορέας της Ηπείρου, το παλαίφατο Πατριαρχεί Αφρικής. Ενισχύει και προτρέπει την εντονότερη ευαισθητοποίηση των λαών της Ηπείρου. 
     Κατά τα είκοσι έξι έτη παρουσίας της η Δ.Σ.Ο., με τις δράσεις που έχει αναπτύξει στα Κοινοβούλια πολλών χωρών, πέρα μάλιστα από την Ευρωπαική Ένωση, συμβάλλει στην προβολή της Ορθοδοξίας και των λύσεων που Aυτή προτείνει σε ζητήματα που απασχολούν τον σύχρονο κόσμο, στον οποίο οι πολίτες του ζητούν απαντήσεις. 
     Η συνεργασία με τον σπουδαίο Θεσμό του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου και τον εκλεκτό φίλο Εξοχ. Πρόεδρό Του κ. Roger Dang, που τα τελευταία χρόνια έχει ισχυροποιηθεί από την Δ.Σ.Ο. μέσω του Συνδέσμου της Σεβασμ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου, στο χώρο της δικαιοδοσίας μας στην Αφρική, συμβάλλει τα μέγιστα στην εμπέδωση ενωτικού πνεύματος ειρήνης και συναδέλφωσης των Λαών. 
     Εκφράζοντας προς όλους θερμά συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο που επιτελείται, προσευχόμαστε να γίνουν πραγματικότητα τα θεοφιλή οράματα και οι ελπίδες του Δημοκρατικού μέλλοντος σε ολόκληρη την οικουμένη. Επευλογούμε δε, τις εργασίες της Συνελεύσεως, ευχόμενοι καλή επιτυχία. 
Μετά Πατρικών ευχών και Πατριαρχικών ευλογιών 
Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας, 14 Ιουνίου 2019 
Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’.

Δυστυχώς , οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης διεκόπησαν βιαίως, όταν ομάδα βουλευτών, προερχομένων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισε να καταλάβει την αίθουσα διεξαγωγής των εργασιών, θέτοντας δύο αιτήματα: αρχικά να μην προεδρεύσει ο ρώσος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και εν συνεχεία να αποχωρήσει ολόκληρη η Ρωσική αντιπροσωπεία από το κτήριο του Κοινοβουλίου. 

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εκ των  πραγμάτων στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση.

Επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αιφνιδίασε» για το Ουκρανικό

Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Ντοκουμέντο. Επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αιφνιδίασε» και κινήθηκε χωρίς να έχει ενημερώσει προηγουμένως τους Προκαθημένους για την Ουκρανία...

Η αλήθεια και το δίκαιο θα κατισχύσουν στο τέλος κάθε πλάνης, απάτης και απειλής.

Γι' αυτό να είναι βέβαιοι όλοι όσοι μετέρχονται σήμερα το ψεύδος, την προπαγάνδα, την συκοφαντία, τη λοιδορία και όποιο άλλο σατανικό μέσο έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να πλήξουν το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή τις ορθές, δίκαιες και νόμιμες αποφάσεις του για τη χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα ψεύδη που διασπείρονται από τους προπαγανδιστές εντός και εκτός Ελλάδος είναι ότι τάχα το Οικουμενικό Πατριαρχείο… αιφνιδίασε τις Τοπικές Εκκλησίες και τους Προκαθημένους τους, με την απόφαση για το Ουκρανικό! Ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως… «πάπας της ανατολής», απαξίωσε τους Προκαθημένους και δεν τους ενημέρωσε προηγουμένως για τις προθέσεις του Φαναρίου.

Ένα σπουδαίο ντοκουμέντο, που ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος (κλικ ΕΔΩ!), τον περασμένο Ιανουάριο, έρχεται να καταδείξει ότι όχι μόνο γνώριζαν, αυτοί που έπρεπε να γνωρίζουν, αλλά και ήταν αναφανδόν υπέρ της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας στην Ουκρανία!

Το ντοκουμέντο είναι μια φωτογραφία του Επιφανίου, ως Επισκόπου του σχισματικού τότε «Πατριαρχείου Κιέβου», με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο… Μια φωτογραφία που ελήφθη το έτος 2016, δύο ολόκληρα χρόνια πριν από τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και προφανώς ελήφθη με τη συναίνεση όλων, αφού ποζάρουν κανονικά, δεν είναι επομένως προϊόν υποκλοπής ή εξαπάτησης…

Χαρακτηριστικό και αρκετό είναι το κείμενο-σχόλιο του Μητροπολίτου Επιφανίου που συνοδεύει τη φωτογραφία αυτή:

«Ще у 2016 році архієпископ Кіпрський Хризостом не сумнівався, що Українська Церква отримає автокефалію», δηλαδή «Πίσω στο 2016. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δεν είχε καμία αμφιβολία ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας θα λάβει την Αυτοκεφαλία»…

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι ακριβώς ήταν αυτή η συνάντηση από την πλευρά της Εκκλησίας Κύπρου… Μια συνάντηση προφανώς όχι μυστική, αφού βγήκαν φωτογραφίες.

Τώρα βέβαια, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να επιβεβαιώνει ή να αρνείται γεγονότα και υποσχέσεις… Και αυτά ίσως να πείθουν τους αφελείς ή αυτούς που αναζητούν προφάσεις εν αμαρτίαις…

Όμως ο Θεός ούτε εμπαίζεται ούτε χαρίζεται σε όσους δεν έχουν το ιερόν θάρρος της καλής ομολογίας. Και στο τέλος, ο Θεός θα δώσει τη λύση και σε αυτό το ζήτημα, όπως πάντοτε συμβαίνει στην Εκκλησία. Διότι Εκείνος είναι ο Δομήτωρ και Κυβερνήτης της. Αμήν.

Συνομιλίες Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγγλικανικής Κοινωνίας


Στην Καντουαρία (Canterbury), την κυριότερη πόλη της κομητείας του Κεντ στη νοτιοανατολική Αγγλία, πραγματοποιήθηκαν οι άτυπες συνομιλίες μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγγλικανικής Κοινωνίας, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019. 
     Την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, Ορθόδοξος συμπρόεδρος της Επιτροπής του Επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και Αγγλικανικής Κοινωνίας, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος και Αρχιεπίσκοπος Τελμησού κ. Ιώβ και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Χριστάκης, Ορθόδοξος συν-γραμματέας της εν λόγω επιτροπής. 
     Η Αγγλική Κοινωνία εκπροσωπείται από τον Αγγλικανό συμπρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο κ. Richard Clarke, προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας, τους Επισκόπους Tim Thornton και Ghraham Usher, τους Αιδεσιμολογιωτάτους ΔρWill Adam και Neil Vigers. 
     Οι άτυπες συνομιλίες ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης, στο κτηριακό συγκρότημα του Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού του Χριστού, στην μεσαιωνική πόλη της Καντουαρίας, όπου και η ιστορική έδρα του επικεφαλής της Αγγλικανικής Κοινωνίας, από όπου προέρχεται και ο τίτλος του, και ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 
     Αρχικά, ο Αρχιεπίσκοπος Richard και τα λοιπά μέλη της Αγγλικανικής αποστολής καλωσόρισαν την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην συνέχεια αναφέρθηκαν σε διάφορα ζητήματα, τα οποία απασχολούν την Αγγλικανική Κοινωνία. 
     Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ευχαρίστησε εξ ονόματος όλης της αντιπροσωπείας την Αγγλικανική Κοινωνία για την υποδοχή και την διοργάνωση της συνάντησης, και στην συνέχεια ενημέρωσε τους Αγγλικανούς συνομιλητές για τα τρέχοντα ζητήματα και τις διάφορες δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μη παραλείποντας την αναφορά στο φλέγον και Πανορθόδοξου ενδιαφέροντος θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. 
     Τις αναφορές των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησε εκτενής συζήτηση, κατά την οποία οι δύο πλευρές είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να θίξουν θέματα κοινού θεολογικού και κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο όρος "Αυτοκέφαλη Εκκλησία"


Μελέτημα του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. ΙεροθέουΠώς θα εορτάσει η Εκκλησία της Ελλάδος τον ιδρυτή της Απόστολο Παύλο


27.6.2019 

Με θρησκευτική λαμπρότητα θα εορτάσει και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τήν Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με την συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών, επ’ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΓ’ Κορίνθου Παύλεια 2019». Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Επίσης, την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Συνοδικού Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Β’ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

Τό πρωί της εορτής, Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, στον αυτό Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 19.00, στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών κληρικών και μοναχών και του πιστού λαού. Κατά τον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ομοίως θα εορτάσουν και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, και κυρίως εκείνες εκ της περιοχής των οποίων διέβη και κήρυξε ο Απόστολος Παύλος, ο Ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνοδική θ. Λειτουργία εις μνήμην Μητροπολίτου Κρήτης Βασιλείου (1870-1950)


ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης ἀνακοινώνει ὅτι, τήν Κυριακή, 30 Ἰουνίου 2019, θά τελέσει Συνοδική Θεία Λειτουργία, στόν Ἱερό Ναό τῶν Ἁγίων Δέκα, στούς Ἁγίους Δέκα, τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γορτύνης καί Ἀρκαδίας, εἰς μνήμην τοῦ ἀοιδίμου Ἐπισκόπου Ἀρκαδίας (1902-1941) καί μετέπειτα Μητροπολίτου Κρήτης (1941-1950) κυροῦ Βασιλείου Μαρκάκη, ὁ ὁποῖος χειροτονήθηκε Ἐπίσκοπος Ἀρκαδίας τήν 30ην Ἰουνίου τοῦ ἔτους 1902.

Ὁ ἀείμνηστος Πρωθιεράρχης τῆς Κρήτης Βασίλειος διέγραψε μιά λαμπρή καί καρποφόρα Ἐκκλησιαστική πορεία, τόσο στήν Ἱερά Ἐπισκοπή Ἀρκαδίας, ἀλλά καί μετέπειτα στήν Ἱερά Μητρόπολη Κρήτης, καί διακρίθηκε γιά τίς ποιμαντικές του δράσεις, τήν φιλοπατρία καί τόν δυναμισμό του, σέ καιρούς δύσκολους γιά τήν Πατρίδα καί τόν Τόπο.

Κατά τή Συνοδική Θεία Λειτουργία, γιά τήν Προσωπικότητα καί τό πολύπτυχο ἔργο τοῦ ἀειμνήστου Πρωθιεράρχου Βασιλείου, θά ὁμιλήσει ὁ κ. Ἀπόστολος Πιρουνάκης, συνταξιοῦχος Ἐκπαιδευτικός.

Προσκαλοῦνται οἱ Ἀρχές καί ὁ εὐσεβής λαός τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης νά συμμετάσχουν στή Συνοδική αὐτή Θεία Λειτουργία.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης