e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Η εκλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα παγόβουνα της Γροιλανδίας κατά το Οικολογικό Συμπόσιο του 2007. Οι πρωτοβουλίες του για την προστασία του περιβάλλοντος χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης.

ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ*

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19.10.2020 • 21:20

Είκοσι εννέα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την εκλογή του κ.κ. Βαρθολομαίου στον οικουμενικό θρόνο στις 22 Οκτωβρίου 1991. Ιεράρχης με λαμπρή μόρφωση, προικισμένος με προσόντα και σπάνιες πνευματικές και διοικητικές ικανότητες, ο μαχητικός Πατριάρχης κατάφερε κατά τη διάρκεια της πατριαρχίας του να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του Οικουμενικού Ελληνισμού και μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη πνευματική προσωπικότητα. Χάρις στους οραματισμούς, στην αποφασιστικότητα και στις θαρραλέες πράξεις του, η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως αναβαθμίστηκε σε μείζον πνευματικό ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας, με παρεμβάσεις στα ζωτικά προβλήματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, όπως ο ακραίος εθνικισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκε σε ηγετικό φορέα προαγωγής του διαθρησκειακού, διαχριστιανικού και διορθόδοξου διαλόγου.

Δυο προσωπογραφίες του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Σεμιτέκολου (+18.10.2020)


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Παλαιότατη είναι η συνήθεια -κυρίως στα Επτάνησα- Κληρικοί όλων των βαθμών και όχι μόνον Επίσκοποι, να κατέχουν στα σπίτια τους πορτρέτα τους, τα οποία αποτελούν ιστορικά τεκμήρια του περάσματός τους από την τοπική κοινωνία. Άλλα κληρονομούνται από τους απογόνους τους και άλλα θησαυρίζονται σε συλλογές ή μουσεία. Τα πλείστα είναι έργα τέχνης και από σπουδαίους ζωγράφους, άξια επισήμανσης και προσοχής.

Σήμερα παρουσιάζουμε δύο τέτοιες προσωπογραφίες, οι οποίες αφορούν στον μόλις χθες κοιμηθέντα και σήμερα ταφέντα Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Σεμιτέκολο (1937-18.10.2020), διακεκριμένο Πρωθιερέα της Ζακύνθου και αγαπητότατο μέλος της τοπικής κοινωνίας του νησιού επί πολλές δεκαετίες. Το πέρασμά του από τη ζωή υπήρξε πολύκαρπο και καλλίκαρπο. Τούτο -θεωρούμε- αποτυπώνουμε στα δυο υπάρχοντα πορτρέτα του μακαριστού παπαΝικόλα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Οικουμενική Προσευχή απόψε στη Βασιλική Santa Maria in Trastevere [video-photos]


Βράδυ 19ης Οκτωβρίου 2020 στη Βασιλική της Santa Maria in Trastevere. Οικουμενική προσευχή παρουσία της Α. Θ. Π. του Πρωθιεράρχου της Ορθοδοξίας, Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.

19 ottobre. Dalla Basilica di Santa Maria in Trastevere. Preghiera ecumenica presieduta da Sua Santità il. Patriarca Ecumenico Bartolomeo I.

Αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για Ρώμη


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε σήμερα, Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, για την Ρώμη, για να παραστεί και να μιλήσει στη Διεθνή Συνάντηση με θέμα “Κανένας δεν σώζεται μόνος του - Αδελφοσύνη και Ειρήνη”, που οργανώνει η Κοινότητα Sant’ Egidio, καθώς επίσης και για να λάβει τον τίτλο του επιτίμου Διδάκτορος από το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Antonianum. O Παναγιώτατος θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση και γεύμα με την Α. Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο. Ακόμη, θα επισκεφθεί εθιμοτυπικά τους Εξοχ. Πρέσβεις της Τουρκίας και της Ελλάδος στο Βατικανό.

Πώς θα εορτασθεί η μνήμη της Αγίας Ματρώνας στη Νέα Ερυθραία

 

Αθανασίου Ι. Καλαμάτα: ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΕΡΙ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ. ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙ

 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑ, "Διατριβὴ περὶ εὐθανασίας. Ἕνα μικρὸ καὶ παραμελημένο ἔργο τοῦ Εὐγένιου Βούλγαρι" [περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΠΔ΄ (2013) 167-188]