e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη


ΒΙΕΝΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας υπέρτιμος και έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος (Καρδαμάκης), σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» για το προχτεσινό τρομοκρατικό θανατηφόρο χτύπημα, είπε πως «ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο για τη Βιέννη διότι η Αυστρία θεωρείται η χώρα που έχει κρατήσει ουδετερότητα σε πολλά θέματα και γι' αυτό έχει απολαύσει μία ειρήνη τα τελευταία χρόνια που άλλες χώρες δυστυχώς δεν την έχουν απολαύσει». Συμπλήρωσε πως «η Βιέννη ως πόλη θεωρείται από τις πιο ήσυχες και αρμονικές πόλεις για να ζεις και μάλιστα δεν είναι τυχαίο που βγαίνει πρώτη σε ποιότητα ζωής τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Αυτό που έγινε σόκαρε τον κόσμο διότι ήταν κάτι που δεν το περίμενε και που είχε να το ζήσει δεκαετίες. Μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην Αυστρία».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απέλυσε συνεργάτη του - φερέφωνο του Πατριαρχείου Μόσχας


Σχόλιο του π. ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Η Ουκρανία εξουδετέρωσε ακόμη μια μεγάλη παγίδα της Μόσχας: ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε κακήν κακώς από αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου του τον εγκάθετο της Ρωσικής Εκκλησίας Σέργιο Τροφίμωφ.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ

Ο Κιέβου Επιφάνιος στο Φανάρι για την παραλαβή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας 

Επί τη 29η επετείω από της αναρρήσεως του Γέροντος Χαλκηδόνος Βαρθολομαίου στον Οικουμενικόν Θρόνον (2 Νοεμβρίου 1991) 
Του καθηγητή Αριστείδη Πανώτη  
ιστορικού, πρεσβύτερου των αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου 
«Το εξ αρχής ανυπόστατον ου βεβαιούται τη χρονία παραδρομή» 
 Ιουστινιανός
Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy με την συζυγό του Ευγεν. κ. Olena Zelenska και πολυμελές κλιμάκιο από στελέχη της Προεδρίας και της Ουκρανικής Κυβερνήσεως επισκέφθηκε το Φανάρι και έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι και πάλι τώρα ο μόνος νόμιμος εκφραστής της συνειδήσεως του Ουκρανικού λαού και όχι οι καταδυναστεύσαντες ομόδοξοι την ύπαρξη των Ορθοδόξων Ουκρανών από το 1686, επί 300 και πλέον χρόνια! 

Γεωργίου Παν. Κουντούρη: Η ΔΙΑΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΝΔΗΜΟΥΣΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ 536 μ.Χ.

 
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ, "Ἡ Διαπατριαρχικὴ Ἐνδημοῦσα Σύνοδος τῆς Κωνσταντινουπόλεως τοῦ 536 μ.Χ." [περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΠΒ΄ (2011, τεύχ. 3) 155-168]

Η 1η διάλεξη του "Lectures Αληθώς" στο ZanteTimes


Η 1η διάλεξη του "Lectures Αληθώς", που αφορούσε στους Αγγέλους στα κολάζ (συνεικόνες) του Οδυσσέα Ελύτη, κι έκανε πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου 2020, παρουσιάστηκε δημοσιογραφικά στο ZanteTimes τού αγαπητού μας Δημήτρη Μαρκεσίνη. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς! Δείτε τη σχετική δημοσίευση ΕΔΩ!

Κατευόδιο στερνό στον Μητροπολίτη Μάξιμο


Ο αείμνηστος Μητροπολίτης πρώην Πίτσμπουργκ Μάξιμος εκ των κορυφαίων ιεραρχών και θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GOA

4/11/2020 Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ   

«Έφυγε» τη Δευτέρα στις 2 του Νοέμβρη, ο σεμνός και πολυσέβαστος Μητροπολίτης πρώην Πίτσμπουργκ Μάξιμος και πορεύεται τη «μακαρία οδό» προς «τη Χώρα των Ζώντων», τον Χριστό, τον Οποίον αγάπησε πολύ εκ νεότητός του.

Ο Μητροπολίτης Μάξιμος ήταν αναμφίβολα κορυφαίος ιεράρχης, άνθρωπος ανεπίληπτου ήθους, έμφυτης καλοσύνης, απύθμενης μεγαθυμίας και συγχωρητικότητας, φιλάνθρωπος και φιλόθεος, ο οποίος δίδασκε με το παράδειγμα της ζωής του, αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στα μέγιστα και ουσιώδη της Εκκλησίας και του Γένους.

Δήλωση Μητροπολίτου Αυστρίας για τις επιθέσεις της 2ας Νοεμβρίου 2020 στη Βιέννη


Ζοῦμε στὴν Αὐστρία, μιὰ ὄμορφη καὶ πολύπλευρα πλούσια σὲ εὐλογίες χώρα. Ἡ Βιέννη εἶναι πόλη μὲ ὑψηλότατο ἐπίπεδο ποιότητος ζωῆς, φιλόξενη, γεμάτη ἁρμονία. Οἱ ἄνθρωποι στὴν Αὐστρία ἀγαποῦν τὸ «ὡραῖο», εἶναι καλοδιάθετοι καὶ ἀνοικτοί. Κάθε χρόνο, ἡ χώρα  ὑποδέχεται μὲ ἀνοικτὲς ἀγκάλες πολυάριθμους ἀνθρώπους καλῆς θελήσεως, εἴτε ὡς ἐπισκέπτες εἴτε ὡς νέους πολίτες ποὺ θὰ βροῦν ἢ ἔχουν κι ὅλας ἐδῶ μιὰ νέα πατρίδα. Ἀναμένεται, ὅπως εἶναι αὐτονόητο, ὅτι ἡ Αὐστρία, σὲ ἀντάλλαγμα τῆς φιλοξενίας καὶ τῆς ἀνεκτικῆς κοινωνικότητος, θὰ εἰσπράξει ἀνταποδοτικὰ τὸν ἀναμενόμενο σεβασμὸ πρὸς τοὺς κατοίκους της καὶ τὶς ἀρχές των. 

Το Μαγέρικο στην Παλιά Βρύση


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ 

Και το νερό σταλιά-σταλιά

'πο  τη Παλιά τη Βρύση

Χρόνους τώρα σκορπίζεται

Πίσω δε θα γυρίσει.

Αυτό το τετράστιχο, από την “Σερενάδα” του Δ. Ρώμα, είναι  χαραγμένο σε πλακέτα στην Παλιά Βρύση. Σύμβολο και σημείο αναφοράς, τόσο για την παλιά όσο και την νεότερη πόλη της Ζακύνθου η  Παλιά Βρύση. Κρήνη περίτεχνα φτιαγμένη, κτισμένη με αγκωνάρια (λιθοπλίνθες), που στέφεται με μικρό αέτωμα. Βρισκόταν κάτω από ένα πολύ ψηλό διώροφο σπίτι κάτω δεξιά, σαν συνέχεια του σπιτιού, στη συνοικία της Αγίας Άννας. Ήταν ακριβώς στους πρόποδες του Βενετσιάνικου Κάστρου, απ΄ όπου κατέβαινε το ολοκάθαρο και δροσερό νερό, μπροστά σε ένα πλακόστρωτο πλάτωμα, στην λαϊκή συνοικία της Αγίας Άννας, όπου κατέληγαν διάφορα  Καντούνια. Είχε μια μεγάλη γούρνα, όπου έπεφτε το νερό. Δίπλα, ήταν το μακρύ μονοπάτι της Σαρτζάδας που ανηφόριζαν για την Μπόχαλη. Εκεί στην γειτονιά της Παλιάς Βρύσης, ακούγονταν οι μελωδίες των τροβαδούρων τις νύχτες, δημιουργώντας μια όμορφη, ρομαντική ατμόσφαιρα στην περιοχή!