e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Ιερώνυμος Β΄: "Εάν δεν δώσουμε την μαρτυρία της εκκλησιαστικής αλήθειας, θα είμαστε τραγικές και ξεπερασμένες φιγούρες ενός αταβιστικού παρελθόντος"

Με το πλοίο της γραμμής κατέφθασε στη Ζάκυνθο σήμερα το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ για προγραμματισμένη επίσκεψη, ενόψει των χειμερινών Εορτών για τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου.


Ο Κλήρος και ο Λαός της Ζακύνθου, αλλά και πολλοί Αρχιερείς που ήδη έχουν καταφθάσει στο νησί, υποδέχτηκαν τον Πρώτο της Ελλαδικής Εκκλησίας στα προπύλαια του Καθολικού της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου.
Εμφανώς συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε το σεπτό Σκήνωμα του Πολιούχου στη Λάρνακά Του.


Στη συνέχεια εψάλη Δοξολογία, μετά το τέλος της οποίας προσεφώνησε τον υψηλό Επισκέπτη ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ. Ζακύνθου Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος εξέφρασε συγκινημένος τη χαρά του για την επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι "περίμενε αυτή την ημέρα πάνω από δέκα χρόνια".
Ακολούθησαν σύντομα, αλλά μεστά και θερμότατα, καλωσορίσματα από τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Δημήτρη Βαρβαρίγο, τον Αντινομάρχη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Παλλαδινό και τον Δήμαρχο Ζακυνθίων κ. Διονύσιο Ακτύπη.
Ακολουθεί η Αντιφώνηση του Μακαριωτάτου, η οποία -σημειωτέον- έκαμε εντύπωση κι ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους:


ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ
ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ζακύνθου κ. Χρυσόστομε,
Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ αδελφοί,
Εντιμότατοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών,
τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Ευχαριστώ από μέσης καρδίας τον Κύριο γιατί με αξιώνει να έλθω σήμερα ταπεινός προσκυνητής του Αγίου Διονυσίου, του Αγίου της καταλλαγής και της συγγνώμης. Έρχομαι με την λαχτάρα της παιδικής αφελότητας να καταθέσω τον πόθο της ψυχής μου και τις ανησυχίες της Εκκλησίας για ό,τι συμβαίνει σήμερα γύρω μας.
Οι άγιοι, σαν παρηγορητές της προσωπικής μοναξιάς μας, στέκουν διαχρονικά μάρτυρες της πάλης του εσωτερικού μας κόσμου με τον περίγυρο κόσμο της κάθε εποχής. Ο Άγιος Διονύσιος, το κόσμημα και καύχημα της εξακουστής Ζακύνθου, είναι σήμερα και επίκαιρος και αναγκαίος στη διλημματική εποχή μας. Στέκει εδώ αναχονευτής της ολιγότητάς μας και σταθερός φύλακας της Εκκλησιαστικής ζωής.
Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη και αγαπητό μου φίλο κ. Χρυσόστομο, που είχε την καλωσύνη και την ευγένεια να με καλέση για να προστώ των Συνάξεων της τοπικής Εκκλησίας, με αφορμή την μνήμη του. Σε ευχαριστώ άγιε Ζακύνθου για τους φιλόφρονες λόγους σου και την εγκάρδια υποδοχή όλων σας, εξάλλου είναι γνωστή και πάγκοινος η αρχοντιά σου, μα πιο πολύ σε ευχαριστώ που μού δίνεις την ευκαιρία μέσα σε αυτό τον καταιγισμό της απαξίωσης κάθε παραδεκτού να αντλήσω μαζί με όλους τους προσκυνητές του Αγίου μας, την τόλμη, το θάρρος και την δύναμι που χρειάζεται για να ευαγγελισθούμε την Ειρήνη, τον Ιησού Χριστό, στους ανθρώπους μας, όπως αυτό και μόνο μάς εμπιστεύτηκε ο ίδιος, εμάς τους μικρούς και ολίγους, για να ανατρέψει τον περιορισμό που αισθάνεται ο άνθρωπος από την πνιγηρή ανακύκλωση της καθημερινότητάς του.
Εάν σήμερα δεν δώσουμε, σαν τον Άγιο Διονύσιο μέσα σε πνεύμα πραότητας, ειρήνης και ενότητας την μαρτυρία της εκκλησιαστικής αλήθειας, θα είμαστε τραγικές και ξεπερασμένες φιγούρες ενός αταβιστικού παρελθόντος, με γραφικό μόνο ρόλο στα λαϊκά και χωρίς πια νόημα πανηγύρια μας. Παρακαλώ όλους μας τις ημέρες που θα είμαστε εδώ κάτω από την φιλόξενη και πατρική σκέπη του αγίου Διονυσίου, να προσευχηθούμε καρδιακά, ειλικρινά και έντονα για να εμφυτεύσει στις καρδιές μας διάθεση και χάρη για την ανακαίνισή μας και κατά συνέπειαν όλης της κοινωνίας.
Εύχεσθε αδελφοί και προσεύχεσθε. Καλή πανήγυρι.

Τέλος και πριν την Συναυλία στον περικαλλή ναό της Φανερωμένης πόλεως, έγινε μικρή δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Η πανήγυρις του Αγίου Ελευθερίου στην Κέρκυρα

Με κατάνυξη και αισθήματα βαθύτατης ευσέβειας γιορτάστηκε σήμερα στην Κέρκυρα η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου στον κεντρικό Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης στην πόλη των Κορφών.
Χθες το απόγευμα στις 6 τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμετοχή πολλών ιερέων και χριστιανών, παρά την καταρρακτώδη βροχή. Κήρυξε τον Θείο λόγο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, αναφερόμενος στον ρόλο της μητέρας του Αγίου Ελευθερίου και στις σύγχρονες μητέρες.
Ανήμερα της εορτής προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στη ζωή του Αγίου και το μαρτύριο του. Κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε κι επαίνεσε την υπέροχη τετράφωνη Χορωδία του Ναού, που έψαλε με τόση γλυκύτητα υπό την Διεύθυνση του χοράρχη κ. Ιωάννη Καρύδη, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ενορία με τα συσσίτια, προσφέροντας πάμπολλες μερίδες φαγητό καθημερινά στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, ενώ μπροστάρης και η ψυχή αυτού του έργου είναι ο Εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, τον οποίο θερμά ευχαρίστησε.
Εννοείται, ότι για την επιτυχία και της φετινής πανηγύρεως φρόντισε τα πάντα η αγάπη του δραστήριου Εφημερίου και φίλου μας π. Δημητρίου Κοσκινά.
Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από τη σημερινή πανήγυρι.