e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η "οικογενειακή" και ιστορική φωτογραφία της Συνάξεως όλων των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου

σήμερα, 30ή Αυγούστου 2015, έξω από τον περικαλλέστατο Ναό της Αγίας Τριάδος του Πέραν 
Η Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου με Φανουρόπιτες στην Παναγούλα Μπανάτου

Πρωί 30ής Αυγούστου 2015, φωτοστιγμές από την Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο κ. Σταμάτιος Ζούλας (Μάστερ Θεολογίας) και στο τέλος ευλογήθηκαν Φανουρόπιτες. 

Μια συνταγή 
για Φανουρόπιτα της Ρόδου με γλυκό κρασί

 1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα πορτοκαλάδα (ή χυμό με 1 κουταλάκι σόδα)
1/2 κούπα μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί κόκκινο (π.χ. νάμα)
1 φαρίν-απ
1 κουταλάκι κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 πρέζα αλάτι
σουσάμι
καρύδια-σταφίδες (προαιρετικά)


Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι, το κρασί, τη ζάχαρη και την πορτοκαλάδα. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.

Μην ρίξετε όλο μαζί το αλεύρι, μπορεί να μην το χρειαστεί όλο. Σταματήστε να προσθέτετε αλεύρι όταν δείτε ότι το μείγμα έχει γίνει ένας πυκνός χυλός. Δε θέλουμε να σφίξει πολύ γιατί το αποτέλεσμα θα είναι σφιχτό και λασπωμένο. Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, προσθέστε τα.

Πάρτε ένα ταψί, πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι τον πάτο, ρίξτε το μείγμα και τελειώστε πάλι με σουσάμι.

Ψήστε για 50-60 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Ελέγξτε ότι έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στη μέση της Φανουρόπιτας. 

Μεγάλη η ευθύνη εκείνων που λαμβάνουν τα θεία χαρίσματα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΓ’ Ματθαίου 30ής Αυγούστου 2015
(Ματθ. κα΄ 33-42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Μεγάλη μακροθυμία έδειξε ο Κύριος του Αμπελώνος της παραβολής, που δεν είναι άλλος από τον Θεό, απέναντι στους ασεβείς γεωργούς του κτήματός του.

Τους γεωργούς αυτούς τους έβαλε, με ικανοποιητικό μισθό, να καλλιεργούν τον περιποιημένο και περιφραγμένο επιμελώς αμπελώνα του. Αυτοί όμως αποδείχθηκαν αχάριστοι, πονηροί, δόλιοι, εγκληματικοί, διεστραμμένοι. Αντί να φερθούν με ευγένεια, με εντιμότητα και υποταγή στους απεσταλμένους του κυρίου τους, οι οποίοι ζητούσαν τα νόμιμα, τους έδειραν, τους λιθοβόλησαν και μερικούς τους σκότωσαν. Όμως ο μακρόθυμος κύριος δεν εξοργίστηκε, αλλά τους έστειλε τον υιό του, πιστεύοντας ότι αυτόν θα τον ντραπούν, θέλοντας έτσι να τους δώσει μια ύστατη ευκαιρία μετάνοιας. Όμως και τον γιο του τον περίμενε η ίδια ακριβώς τύχη με τους άλλους.

Μεγάλος ο συμβολισμός αυτής της παραβολής και υψηλά τα νοήματα. Οικοδεσπότης είναι ο Θεός, ο οποίος δημιούργησε εκ του μηδενός τον κόσμο (Αμπελώνα). Έβαλε φραγμούς ασφαλείας στον Αμπελώνα Του, δηλαδή έδωσε τους νόμους, εν προκειμένω τον Μωσαϊκό Νόμο, στους Ισραηλίτες για να τους αντιδιαστείλει από τους άλλους ειδωλολατρικούς λαούς. Ανοικοδόμησε πύργο στον Αμπελώνα, πράγμα που υποδηλοί τον ναό του Σολομώντα και έφτιαξε ληνό, που είναι το ιερό θυσιαστήριο. Αυτά -κατ’ επέκταση- συμβολίζουν και τον Νόμο του Ευαγγελίου, την Εκκλησία του Χριστού και την Αγία Τράπεζα, όπου τελείται η θεία Ευχαριστία. Έστειλε επίσης ενδόξους και φωτισμένους απεσταλμένους, τους Προφήτες, τους Κριτές, τους Δικαίους και τους Αγίους για να φωτίσουν και να καθοδηγήσουν στο σωστό δρόμο τους πιστούς. Όμως οι ασεβείς, άπιστοι και αχάριστοι άνθρωποι τους έδιωξαν, τους συκοφάντησαν, τους βασάνισαν και τους σκότωσαν με φρικτό τρόπο. Ο μακρόθυμος Κύριος στέλνει τότε τον Υιό Του Ιησού Χριστό, στον οποίον επεφύλαξαν την ίδια υποδοχή. Τον διέβαλαν, τον εξευτέλισαν, τον βασάνισαν, τον σταύρωσαν.

Τρομερή η τιμωρία, λοιπόν, που περιμένει τους εγκληματίες και ασεβείς αυτούς και κυρίως τους ανάξιους αξιωματούχους της κοινωνίας, οι οποίοι σκανδαλίζουν και καπηλεύονται το αξίωμά τους, ξανασταυρώνοντας ουσιαστικά έτσι τον Χριστό, ανά τους αιώνες.

Μεγάλα και ανεκτίμητα τα χαρίσματα που μας δίνει ο Θεός. Μεγάλη όμως και η ευθύνη αυτών που τα λαμβάνουν. Πρέπει το άθλιο κατάντημα των γεωργών όλους να μας συνετίσει να κάνουμε σωστή χρήση των θείων Δωρεών. Γένοιτο!