e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Η Ακολουθία των Αγίων Παθών - 12 Ευαγγέλια 2017 εν Βανάτω Ζακύνθω


Εν πληθούση Εκκλησία έως και το υπερώο του Ναού, το εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης, 13 Απριλίου 2017, εψάλη στη Φανερωμένη Μπανάτου η κατανυκτική και δακρυόεσσα Ακολουθία των Αγίων Παθών, ήτοι ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, με τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Όλα ήταν άψογα, οι δε ιεροψάλτες της Ενορίας μας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Βαλάντης, συνεπικουρούμενοι από τους βοηθούς Ψάλτες, έδωκαν το παν για την άψογη απόδοση των ιερών ψαλμάτων της αγίας αυτής νυκτός, τόσο κατά το βυζαντινό, όσο και (όπου συνηθίζεται) κατά το ζακύνθιο ύφος της μουσικής! Συν τοις άλλοις, παρέστησαν πιστοί από την πόλη και από τα περίχωρα. 
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Κείμενα Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτου περί Μυστικού Δείπνου και Σταυρώσεως


Του δείπνου Σου του μυστικού...

Λίγες στιγμές προ του Πάθους,  παρέδωσε ο Κύριος στους μαθητές και αποστόλους Του το μυστήριο των μυστηρίων, την θεία ευχαριστία, που είναι η μετάληψη του Σώματος και του Αίματος.

Η παράδοση του μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας είναι και η επαλήθευση του λόγου Του λίγο πριν την Ανάληψή Του στους Ουρανούς: «ιδού Εγώ ειμί μεθ' υμών πάσας τας ημέρας της ζωής υμών»!

Η αγάπη Του δεν μας εγκαταλείπει, είναι μαζί μας, μας το υποσχέθηκε!

Μας άφησε παρακαταθήκη το Σώμα και το Αίμα Του λέγοντας: «τούτο ποιήτε εις την εμήν ανάμνησιν». Κάθε φορά που θα μεταλαμβάνωμε το Σώμα και το Αίμα Του θα είμαστε ομολογητές της πίστης του Χριστού, ομολογώντας την Σταύρωση και την Ανάστασή Του!

Μεγάλης δωρεάς μας αξίωσε ο Κύριός μας! Ας φανούμε λοιπόν κι εμείς με την σειρά μας, αντάξιοι αυτής της δωρεάς!

Καλή Ανάσταση!


Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο Σωτήρ και Λυτρωτής του κόσμου! 
Η κορύφωση του Θείου Πάθους!

Άνοιξε τα χέρια Του στον Σταυρό για να μας δείξει την ουράνια, θεϊκή, πατρική αγκαλιά Του! Είναι μόνιμα ανοιχτή και μας περιμένει όλους να μας κλείσει μέσα της!

Το αίμα που ρέει από τις πληγές Του είναι το φάρμακο, το αντίδοτο για το δηλητήριο της αμαρτίας,  που μας προκάλεσε τον θάνατο.

Αιτία της Σταυρώσεως του Χριστού ήταν η αγάπη Του! «Αγαπάτε αλλήλους» μας φώναζε κι εμείς Τον σταυρώσαμε!
Είμαστε άξιοι αυτής της αγάπης;

Δεν κατανοήσαμε, ως άνθρωποι, το μεγαλείο αυτής της αγάπης, η οποία θυσιάζεται και σταυρώνεται για να σώσει ακόμη και τους σταυρωτές της! Αλίμονο σε μας που στην αγάπη Του απαντήσαμε με τον Σταυρό!

Η αγάπη Του όμως δεν έσβησε στον Σταυρό, αλλά μετέτρεψε την χρήση του Σταυρού, από ξύλο τιμωρίας σε μέσο για την σωτηρία του ανθρώπου! 

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτήν την αγάπη, ούτε ο Σταυρός αλλά ούτε και ο τάφος! Αν και την έκλεισαν μέσα στον τάφο, αυτή ανεστήθη! Κορυφαίες στιγμές στην ζωή μας! 

Η Σταύρωση και η Ταφή του Χριστού δεν ήταν μόνο ένα γεγονός μέσα στην Ιστορία. Καθημερινά είμαστε μάρτυρες οι ίδιοι με την  βιοτή μας, των γεγονότων αυτών. 

Απόλυτη ελευθερία επιλογής υπάρχει ποιόν ρόλο θέλει ο καθένας από εμάς να ενσαρκώσει. Υπάρχουν πολλοί ρόλοι που ενσαρκώνουμε σύμφωνα με τις πράξεις μας.

Υπάρχουν οι σταυρωτές, οι αρχιερείς, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, οι μαθητές, ο όχλος που άγεται και φέρεται, ώστε το «ωσαννά» να το μετατρέψει άμεσα σε «σταυρωθήτω», υπάρχουν και οι δύο ληστές. Ο ένας εξ αυτών φώναξε στον Χριστό «μνήσθητί μου, Κύριε, εν τη βασιλεία Σου», ακούγοντας αμέσως την γλυκιά, πονεμένη από τον Σταυρό, αλλά γεμάτη αγάπη φωνή Του: «σήμερον μετ' εμού έση εν τω παραδείσω»! 

Τόσο απλά κερδίζεται ο παράδεισος! Ένα «μνήσθητι» μέσα από την καρδιά μας, έστω και την τελευταία στιγμή, είναι αρκετό!

Καλή Ανάσταση!

+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στο Φανάρι και άλλες ειδήσεις

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις | Φωτογραφίες: Yani kayakoparan

Ἀκολουθία τῶν Ἁγίων Παθῶν ἐν τοῖς Πατριαρχείοις
Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τήν Ἱ. Ἀκολουθίαν τῶν Ἁγίων Παθῶν τοῦ Κυρίου, τό ἑσπέρας τῆς Μ. Πέμπτης, 13ης Ἀπριλίου, ἐν συγχοροστασίᾳ μετά τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Συνάδων κ. Διονυσίου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου καί Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλοχίου καί τοῦ Πανιερ. Ἀρχιεπισκόπου Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ.

Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Ἐξοχ. Πρέσβεις κ. Εὐάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, καί κ. Μιχαήλ Χρηστίδης, Γεν. Γραμματεύς τοῦ ἐνταῦθα Ὀργανισμοῦ Οἰκονομικῆς Συνεργασίας Παρευξεινίων Χωρῶν, καί πιστοί ἐκ τῆς Πόλεως καί ἐξ Ἑλλάδος.

* * *

Τό ἀπόγευμα Μ. Πέμπτης, Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, τῇ συνοδείᾳ τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ, Ὑπογραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐπεσκέφθη τόν Ἀρχιρραββῖνον τῶν ἐνταῦθα Ἑβραίων Σοφολ. κ. İshak Haleva ἐν τῇ ἕδρᾳ αὐτοῦ καί συνεχάρη αὐτῷ καί τῇ Ἑβραϊκῇ παροικίᾳ τῆς Πόλεως ἐπί τῷ Πάσχα αὐτῶν.

* * *

Τό ἀπόγευμα τῆς Μ. Τετάρτης ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐπεσκέφθη ἐν τῷ ἐν Halkalı Νοσοκομείῳ Acıbadem τόν πενταετῆ καρκινοπαθῆ Mica Panić ἐκ Σερβίας, ὑποβληθέντα εἰς ἐγχείρησιν, καί εὐλογήσας αὐτόν ηὐχήθη τά εἰκότα εἰς τόν ἴδιον καί εἰς τούς γονεῖς αὐτοῦ.

* * *

Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:

Τούς Σεβ. Μητροπολίτας Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ καί Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιον, ἐλθόντας πρός ἑορτασμόν τοῦ Πάσχα ἐν τῷ Ἱερῷ Κέντρῳ

Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σηλυβρίας κ. Μάξιμον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Ὑψωμαθείων, μετά τοῦ Αἰδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Κασάπογλου, Ἱερατικῶς Προϊσταμενεύοντος τοῦ . Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Κυπαρισσᾶ, καί τῆς Εὐγεν. κ. Μαρίας Τσιτσέκογλου, ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς αὐτοῦ, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ . Ναοῦ

"Ήμαρτον". Ένα φρέσκο ποίημα του π. Γεωργίου Λέκκα


Κύριε,
Εσύ υπέμεινες
άδικους πειρασμούς
ως και για μένα
κι εγώ δεν υπομένω
ούτε καν τους δικούς μου
δίκαιους πειρασμούς
για Σένα.

[Μ. Πέμπτη 13.4.2017]
[Ο π. Γεώργιος Α. Λέκκας είναι άμισθος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.]

Ο Εσπερινός και η θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης 2017 στο Μπανάτο της ΖακύνθουΜε κατάνυξη, συντριβή και δέος, εκκλησιάστηκαν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (13.4.2017), οι ενορίτες μας στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, κατά την διάρκεια του Εσπερινού και της θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου. Οι πλείστοι κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, αναμιμνησκόμενοι των Παθών του Κυρίου την ιερά ιστορία. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]