e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Η πανήγυρις του Αγίου Αλεξάνδρου στην Λουσάκα της Ζάμπιας


Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016, πανηγύρισε (εκ μεταφοράς από την 30ή Αυγούστου) ο Ναός του Αγίου Αλεξάνδρου της Λουσάκας, πρωτεύουσας της Ζάμπιας. 

Του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου απουσιάζοντος στη γενέτειρα Ζάκυνθο, προέστη των λειτουργικών συνάξεων της εορτής ο επίσης Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης, ο οποίος -σημειωτέον- διακονεί εσχάτως το δευτερόθρονο Πατριαρχείο, με απόσπαση από τη Ζάκυνθο. 

Μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν του Αγίου Αλεξάνδρου, στην οποία συμμετείχε πλήθος Ελλήνων και λοιπών Ορθοδόξων, έγινε ο σαραντισμός ενός νεογέννητου Ελληνόπουλου και ακολούθησε εόρτια τράπεζα, γλέντι στην κοινοτική αίθουσα, αλλά και αθλητική εκδήλωση στον περίβολο.

Φωτοστάσεις στη Λιτανεία του Λειψάνου του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός εν Γαϊτανίω Ζακύνθου


Εσπέρας Κυριακής, 4ης Σεπτεμβρίου 2016, στην κωμόπολη του Γαϊτανίου Ζακύνθου, όπου θησαυρίζεται από τις 29 Αυγούστου 1669 (μετά την πτώση του Χάνδακα) το λείψανο του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, του ηγιασμένου Κρητός. Απόψε έγινες η κατά παράδοσιν Λιτανεία του Λειψάνου στους δρόμους του Γαϊτανίου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου, εκ προσώπου του ασθενούντος οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
[Φωτορεπορτάζ: Τάσης Κουτουλογένης]


Στην πανηγυρίζουσα πολωνόφωνη ενορία του Γενεθλίου της Θεοτόκου Βρυξελλών
Στην πανηγυρίζουσα πολωνόφωνη ενορία του Γενεθλίου της Θεοτόκου Βρυξελλών λειτούργησε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας. Συλλειτούργησαν κληρικοί των Βρυξελλών, καθώς και οι Πατέρες κ. Heikki Huttunen, Γενικός Γραμματεύς της ΚΕΚ, κ. Ανδρέας Kuzma και Διάκονος Ραφαήλ, εκ της Αγιοτάτης Εκκλησίας τῆς Πολωνίας, ενώ πλήθος πιστών, κυρίως πολωνικής καταγωγής, συνέρρευσαν για να τιμήσουν την Υπεραγία Θεοτόκο. 

Στο κήρυγμα που εκφώνησε π. Ανδρέας συν τοις άλλοις αναφέρθηκε και στην εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου καθώς και στην έντονη παρουσία της Υπεραγίας Θεοτόκου στις ζωές όλων μας. 

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης τόνισε την μεγάλη σημασία της υπάρξεως της Ενορίας αυτής, και μάλιστα εις τους κόλπους της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Θεωρείται παράδειγμα εις επίλυσιν του κανονικού προβλήματος της Ορθοδόξου Διασποράς.

Ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και για την θερμή υποδοχή του ενώ συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο π. Pawel Cecha, ο οποίος εργάζεται άξια και με πολύ αγώνα καταφέρνοντας το καλύτερο για την Ενορία του. Έτσι στη συνέχεια του απέδωσε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, ενώ εκείνος με τη σειρά του παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη και όλα τα μέλη της Ιεράς Μητροπόλεως για την υποστήριξη την οποία του παρέχουν.

Εν συνεχεία ακολούθησε γεύμα προς όλους τους παρευρισκόμενους στο οποίο παρευρέθησαν και ο Θεοφ. Επίσκοπος Jean Kockerols, βοηθός επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η Αντιδήμαρχος του Δήμου του Anderlecht επί των εκκλησιαστικών θεμάτων και δύο ρωμαιοκαθολικοί ιερείς.