e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου [photos]


Απόψε, 7 Ιουνίου 2020, εσπέρας Κυριακής της Πεντηκοστής, έλαβε χώραν εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Τριάδος στον φερώνυμο Ναό της πόλεως Ζακύνθου, χοροστατήσαντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος μάλιστα κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Ευφρόσυνη Κυριακή Πεντηκοστής 2020 στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής, 7ης Ιουνίου 2020, στον μυρτοστόλιστο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου για την εορτή της επιφοιτήσεως του Αγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, τρίτου Προσώπου της Παναγίας και Ζωοποιού Τριάδος. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. Εντός του Ναού οι εκκλησιασθέντες είχαν καταλάβει τις προβλεπόμενες θέσεις εκ των κυβερνητικών διατάξεων, τηρουμένων των αποστάσεων διά τον φόβον του Covid-19.
     Μετά την θεία Λειτουργία έγινε ο καθιερωμένος Εσπερινός της Γονυκλισίας και η λιτή της Εικόνας της Αγίας Τριάδος, οι δε εκκλησιαζόμενοι, κατά το γονάτισμά τους, έκαναν -κατά την πατροπαράδοτη συνήθεια- σταυρουδάκια από τα ευωδιαστά κλαδάκια της μερτιάς που βρίσκονταν στο δάπεδο. Εννοείται, διανεμήθηκαν σε όλους -κατά τα ειωθότα- τα λεγόμενα "ματζέτα", δηλαδή μικρές ανθοδέσμες με μυρτιά και γαρύφαλλα!  
     Τα αντίδωρα διανεμήθηκαν μέσα σε ειδικά σακουλάκια, στο πλαίσιο των προφυλάξεων έναντι του Κορονοϊού.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]


Πεντηκοστή 2020 στην Pretoria της South Africa [video]


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 7 Ιουνίου 2020, στον περίοπτο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της μεγαλουπόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. 
     Συλλειτούργησαν ο Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης και ο π. Στυλιανός, ο οποίος ανήκει σε Ενορία του Γιοχάνεσμπουργκ, όμως -λόγω Κορονοϊού- δεν είναι εύκολο να έχει λειτουργική πρόσβαση εκεί. 
     Σημειωτέον ότι το νοτιοαφρικανικό κράτος επέτρεψε το άνοιγμα των Ναών όλων των δογμάτων και των θρησκειών, όμως υπό τόσο σκληρούς κι εξαντλητικούς όρους, ώστε αποφάσισαν άπαντες να μην ανοίξουν τους χώρους λατρείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ: 

Πατριαρχική Λειτουργία της Πεντηκοστής 2020 στον Ναό της Αναστάσεως Ιεροσολύμων [video - photos]


Τήν Κυριακήν, 25ην Μαΐου/ 7ην Ἰουνίου 2020, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχίου ἡ ἑορτή τῆς ἐπιφοιτήσεως τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ὡς αὕτη παραδίδεται εἰς ἡμᾶς ὑπό τοῦ βιβλίου τῶν Πράξεων τῶν Ἀποστόλων (Κεφ. Β’) καί ἐξηγεῖται ὑπό τοῦ βιβλίου τοῦ Πεντηκοσταρίου ἐν τῇ Κυριακῇ τῆς Πεντηκοστῆς.

Πεντηκοστή 2020 στη Σμύρνη


Σμύρνη, υπαίθρια Θεία Λειτουργία στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού Αγ. Φωτεινής την Κυριακή της Πεντηκοστής 07.06.2020, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Κυριακή Πεντηκοστής 2020 στο Βήμα Αποστόλου Παύλου Βεροίας. Έναρξη ΚΣΤ΄ Παυλείων (photos - video)


Την Κυριακή της Πεντηκοστής 7 Ιουνίου 2020 το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια χοροστάτησε στον εσπερινό της γονυκλισίας στον ιερό χώρο του Βήματος του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια.
     Με την καθιερωμένη αρχιερατική θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος στον ιερό χώρο του Βήματος του Αποστόλου Παύλου ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις των ΚΣΤ΄ Παυλείων.
     Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμα του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας [photos]


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής 2020 στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας, της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών, Συνοδικός Ιεράρχης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Έγινε, επίσης, δέηση υπέρ απαλλαγής εκ της Πανδημίας Covid-19.

Κυριακή Πεντηκοστής 2020 υπό τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο Drabinko στο Κίεβο [πλήρες video - photos]


Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιέβου, στο πάρκο Yelizavetinsky. 
     Εκεί έγινε, με κάθε επισημότητα η εόρτια θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Ιεράρχης της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η εορτή της Πεντηκοστής 2020 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας [video - photos]


Σε κατανυκτική και διπλά χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάστηκε την Κυριακή, 7 Ιουνίου, η εορτή της Πεντηκοστής, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, στο Κόγκρα του Σίδνεϊ.

Δεκάδες πιστοί συνέρρευσαν στον ναό, συμφώνως με τους ισχύοντες κανόνες για την πανδημία του κορωνοϊού, για να συνεορτάσουν τη μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, αλλά και να υποδεχτούν με ενθουσιασμό τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενο της ενορίας τους, πατέρα Κυριακό Σταυρονικητιανό.

Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών


7.6.2020. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τέλεσε την Κυριακή της Πεντηκοστής, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 7ης Ιουνίου 2020, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά και ψαλλούσης της ιστορικής Χορωδίας της Ενορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου [πλήρες video]


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 7ης Ιουνίου 2020, στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου, προεστώτος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Πεντηκοστή 2020 στο Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Πεντηκοστή στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, σήμερα 7 Ιουνίου 2020.

Της Θ. Λειτουργίας και του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, συμπαραστατούμενος υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Ξενιτέλη και του Πρεσβυτέρου Sebastien Jambou.

Παρέστησαν η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Παρίσι κ. Άγη Μπαλτά, ο Πρέσβυς στον ΟΟΣΑ κ. Γεώργιος Πρεβελάκης και η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής ελληνικής καταγωγής κ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Πεντηκοστή 2020 στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας εν Κιέβω [video - photos]Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα η εορτή της Πεντηκοστής 2020 σήμερα, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, προεστώτος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΛΕΥΚΩΜΑ:

Πεντηκοστή 2020 στην πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Πρωί Πεντηκοστής 2020 στη μικρή πόλη της Παλαιστίνης Beit Jala, πολύ κοντά στη Βηθλεέμ. Στην Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας προέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, συμπαραστατούμενος από τους καλούς Εφημερίους της αραβόφωνης αυτής Ενορίας. Σημειωτέον ότι ο π. Ιγνάτιος συμπληρώνει κατ' αυτάς δύο έτη επιτροπείας στην περιοχή. Μετά τα λειτουργικά δρώμενα της ημέρας, ο π. Ιγνάτιος ομίλησε στον καφέ προς τους συγκεντρωθέντες περί της σημασίας του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΠΟΛΥΩΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ:

Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στο Lagos της Νιγηρίας [video]


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 7 Ιουνίου 2020, στον εν Λάγκος της Νιγηρίας Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορονοϊού, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Πεντηκοστή 2020 στη Μασσαλία


Στη Μασσαλία ταξίδεψε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος όπου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού της Πεντηκοστής στον Ι. Ναό Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνου, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιμανδρίτου Δημητρίου Πλουμή και του Διακόνου Christophe Monzellas.
Η ενορία λειτούργησε πρώτη φορά μετά τον εγκλεισμό για την πανδημία Covid-19. Οι πιστοί ενθουσιασμένοι προσήλθαν κρατώντας τις αποστάσεις που προβλέπονται από τον νόμο και τηρώντας όλους τους κανονισμούς που ορίσθηκαν από την Κυβέρνηση της Γαλλίας.
Ο Επίσκοπος Μελιτηνής στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην αγιαστική δύναμη του Παναγίου Πνεύματος, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά "το Άγιο Πνεύμα είναι που ενεργεί όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας και αποτελεί κριτήριο αληθείας και γνησιότητας. Δημιουργεί, μεταμορφώνει και αγιάζει την Εκκλησία. Το Άγιο Πνεύμα είναι ο οδηγός της Εκκλησίας στο έργο της. Το Άγιο Πνεύμα είναι που συγκροτεί την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Με το Μυστήριο του Χρίσματος ο νεοφώτιστος λαμβάνει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και καθίσταται μαθητής και απόστολος του Χριστού, δοχείο της Θείας Χάριτος. Αυτό οδήγησε τους Αποστόλους στην οικουμένη να κηρύξουν την Ανάσταση του Κυρίου, να χειροτονήσουν Επισκόπους και να ιδρύσουν τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Στηρίζει τους μάρτυρες την φοβερή ώρα του μαρτυρίου, μας εμπνέει και μας ενδυναμώνει στον πνευματικό μας αγώνα, καθοδηγεί τη Σύνοδο των Επισκόπων και αποφασίζει για το μέλλον της Εκκλησίας. Μας προστατεύει από αιρέσεις και κακοδοξίες που επιχειρούν να αλλοιώσουν την πίστη μας και αποτελεί οδοδείκτη και αλάνθαστο οδηγό".

Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στη Lusaka της Zambia


Με κάθε θρησκευτική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος στην Μητρόπολη Ζάμπιας η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής.Το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου 2020, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνέχειά Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, από τον Σέβ. Μητροπολίτη κ. Ιωάννη όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο των υγειονομικών υπηρεσιών της Ζάμπιας.

Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 7ης Ιουνίου 2020, στον μεγαλοπρεπή και υποδειγματικά αγιογραφημένο Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κωστή, του Ζακυνθίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ:

Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Δράκα Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 7ης Ιουνίου 2020, στον ευωδιαστό από μυρτιές Ναό του Αγίου Δημητρίου της μικρής Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, όπου -υπό τις υγειονομικές προδιαγραφές έναντι του Κορονοϊού- συγκεντρώθηκαν οι τιμώντες τη μεγάλη εορτή, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρεσβυτέρου Ιωάννου Ρένεση.

Αρχιερατική Λειτουργία της Πεντηκοστής 2020 στον Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Πεντηκοστής 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, προεξάρχοντος της Ευχαριστιακής Συνάξεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης]

Φωτοθήκη από την εορτή της Πεντηκοστής 2020 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Πεντηκοστής, σήμερα, 7 Ιουνίου 2020, στον Πατριαρχικό Ναό, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ικονίου κ. Θεολήπτου και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος, κατά την οποία ανέγνωσε και τις ευχές της Γονυκλισίας.

Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ.Χρυσόστομος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, η Ευγεν. κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, καθώς και μικρός αριθμός πιστών, τηρουμένων των προληπτικών μέτρων προστασίας, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό.
____________

Φωτο: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ:

Κυριακή της Πεντηκοστής 2020 στο Paranaque, Manila, Philippines


Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ορθόδοξο Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Παρανάκε, Μανίλα, Φιλιππίνες
Sunday of Pentecost at the Annunciation Orthodox Church in Paranaque, Manila, Philippines 

Πατριαρχική Λειτουργία για την εορτή της Πεντηκοστής 2020 στο Φανάρι [live]


Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής, 7η Ιουνίου 2020, στον πάνεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ικονίου κ. Θεολήπτου και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου.